Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Kome je hljeb luksuz neka dođe na protest * Lazović i Golubović neće u penziju * Medenici kupuju auto od 70.000 eura * Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Protesti iz očaja * Njemci prihvataju Putinove „vukove”
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-04-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)


Došao Mujo u kafanu i naruči pivo. Konobar mu donese pivo i podmetač. Popije on i hoće još jedno, konobar mu donese pivo i podmetač i tako još nekoliko puta. I zatraži on još jedno pivo. Konobar mu donese ali bez podmetača, a na to će Mujo:
- A gdje je keksić?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura Centralna proslava na Cetinju Ove godine događaj će obilježiti održavanje koncerata, radionica i neformalnih džem sešna u preko 196 zemalja širom svijeta uključujući i Crnu Goru
Kon­cer­tom „Sav taj džez” No­vo­sad­skog big ben­da na Dvor­skom tr­gu u Ce­ti­nju ve­če­ras u 19 ča­so­va sve­ča­no će bi­ti pro­sla­vljen Me­đu­na­rod­ni dan dže­za. U Cr­noj Go­ri ovo je vr­hu­nac ma­ni­fe­sta­ci­je ko­ja je re­a­li­zo­va­na to­kom apri­la. Or­ga­ni­za­to­ri su Udru­že­nje Džez Art, Na­ci­o­nal­na ko­mi­si­ja za Une­sko, Pri­je­sto­ni­ca Ce­ti­nje i Cr­no­gor­ska ko­me­r­ci­jal­na ban­ka a.d. Pod­go­ri­ca, oba­vi­je­sti­la je Ma­ja Po­po­vić, u ime Džez Ar­ta.
Ta­ko­đe, u Ame­rič­kom uglu pod­go­rič­kog KIC-a „Bu­do To­mo­vić” ve­če­ras u 18 ča­so­va po­či­nje pre­nos kon­cer­ta svjet­skih džez zvi­je­zda iz Pa­ri­za, ko­ji­ma se obi­lje­ža­va Me­đu­na­rod­ni dan dže­za. Ini­ci­ja­tor i or­ga­ni­za­tor ma­ni­fe­sta­ci­je u Cr­noj Go­ri je Udru­že­nje Džez Art (Jazz Art).
– Cr­na Go­ra obi­lje­ža­va ovaj da­tum od nje­go­voj usta­no­vlje­nja, a ove go­di­ne Na­ci­o­nal­na ko­mi­si­ja za Une­sko i Džez Art su od­lu­či­li da udru­že sna­ge i za­jed­no or­ga­ni­zu­je­mo ve­li­ki do­ga­đaj na Ce­ti­nju, u sa­rad­nji sa Pri­je­sto­ni­com i na taj na­čin do­dat­no pro­mo­vi­še­mo ono što je­ste osnov­na ulo­ga Me­đu­na­rod­nog da­na dže­za – po­ve­zi­va­nje svih po­što­va­la­ca dže­za, uza­jam­no ra­zu­mi­je­va­nje i sa­rad­nja – re­kla je Ma­ja Po­po­vić, u ime Džez Ar­ta.
Me­đu­na­rod­ni dan dže­za pro­sla­vlja se na ini­ci­ja­ti­vu ču­ve­nog ame­rič­kog pi­ja­ni­ste i kom­po­zi­to­ra Her­bi­ja Hen­ko­ka od 2011. ka­da je Une­sko pri­hva­tio i od­re­dio 30. april kao dan glav­ne pro­sla­ve dže­za u svi­je­tu. Od ta­da, sva­ke go­di­ne in­ter­na­ci­o­nal­na umjet­nič­ka ce­re­mo­ni­ja je pre­po­zna­tlji­va po pro­mo­ci­ji mi­ra, di­ja­lo­gu me­đu kul­tu­ra­ma, ra­zno­li­ko­sti i po­što­va­nju ljud­skih pra­va i ljud­skog do­sto­jan­stva, pro­mo­vi­sa­nju slo­bo­de iz­ra­ža­va­nja, spre­ča­va­nju dis­kri­mi­na­ci­je, pod­sti­ca­nju jed­na­ko­sti po­lo­va i ja­ča­nje ulo­ge mla­dih u do­no­še­nju dru­štve­nih pro­mje­na.
– Ove go­di­ne do­ga­đaj će obi­lje­ži­ti odr­ža­va­nje kon­ce­ra­ta, ra­di­o­ni­ca i ne­for­mal­nih džem se­šna u pre­ko 196 ze­ma­lja ši­rom svi­je­ta uklju­ču­ju­ći i Cr­nu Go­ru. Cilj Me­đu­na­rod­nog da­na dže­za je da se da se is­tak­ne džez mu­zi­ka i nje­na di­plo­mat­ska ulo­ga uje­di­nja­va­nja na­ro­da ši­rom svi­je­ta i da po­di­že svi­jest o po­tre­bi in­ter­kul­tu­lar­nog di­ja­lo­ga i uza­jam­nog ra­zu­mi­je­va­nja te da učvr­sti in­ter­na­ci­o­nal­nu sa­rad­nju i ko­mu­ni­ka­ci­ju. Me­đu­na­rod­ni dan dže­za vo­di Iri­na Bo­ko­va, ge­ne­ral­na di­rek­tor­ka Une­ska i le­gen­dar­ni džez pi­ja­ni­sta i kom­po­zi­tor Her­bi Hen­kok, am­ba­sa­dor Une­ska za me­đu­kul­tur­ni di­ja­log i pred­sjed­nik In­sti­tu­ta za džez „Te­lo­ni­jus Monk” ko­ji je vo­de­ća ne­pro­fit­na or­ga­ni­za­ci­ja ko­ja pla­ni­ra, pro­mo­vi­še i pro­du­ci­ra ovo­go­di­šnju pro­sla­vu – sa­op­šti­la je Po­po­vi­će­va.
Ž.J.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"