Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura NA KONKURSU CNP-A ZA SAVREMENI DOMAĆI DRAMSKI TEKST
Najbolja drama Maje Todorović
Najbolja drama Maje Todorović
Dra­ma „Šće­ri mo­ja...” autor­ke Ma­je To­do­ro­vić iza­bra­na je ve­ći­nom gla­so­va za naj­bo­lju na Kon­kur­su Cr­no­gor­skog na­rod­nog po­zo­ri­šta za sa­vre­me­ni do­ma­ći dram­ski tekst, sa­op­šte­no je iz CNP-a. To­do­ro­vi­će­va će do­bi­ti pla­ke­tu i 5.000 eura, a na­gra­da se do­dje­lju­je uz po­dr­šku Mi­ni­star­stva kul­tu­re. Cr­no­gor­sko na­rod­no po­zo­ri­šte ima pra­vo pra­i­zved­be ko­ma­da.
Ži­ri je za­sje­dao u sa­sta­vu: Bor­ka Pa­vi­će­vić, dra­ma­tur­ški­nja, Sel­ma Spa­hić, po­zo­ri­šna re­di­telj­ka, prof. dr Dar­ko Lu­kić, te­a­tro­log, prof. Ste­van Ko­pri­vi­ca, dram­ski pi­sac, i prof. mr Jan­ko Lju­mo­vić, po­zo­ri­ši pro­du­cent.
– Na­gra­đe­ni dram­ski tekst „Šće­ri mo­ja...” je fe­mi­ni­stič­ka de­kon­struk­ci­ja isto­rij­skih lič­no­sti, dra­ma ko­ja vje­što kom­bi­nu­je do­ku­men­tar­ne, usvo­je­ne isto­rij­ske na­ra­ti­ve i al­ter­na­tiv­nu, mar­gi­na­li­zo­va­nu žen­sku isto­ri­ju. Od­go­va­ra­ju­ći in­te­li­gent­no i sub­ver­ziv­no na te­mu kon­kur­sa, autor­ka hra­bro pro­pi­tu­je „ne­do­dir­lji­vu” isto­ri­ju, onu od kru­ci­jal­nog zna­ča­ja za na­ci­o­nal­ni iden­ti­tet. U isto vri­je­me, uspje­šno iz­bje­ga­va da upad­ne u pam­flet­sko ili ba­nal­no, ras­pi­su­ju­ći kom­plek­sne ka­rak­te­re, či­jom se in­ter­ak­ci­jom ot­kla­nja sva­ka mo­guć­nost plo­šnog ro­man­ti­zo­va­nja isto­ri­je. U to­me do­dat­no po­ma­žu struk­tu­ral­ni ot­klo­ni u vi­du iro­nič­nih ko­men­ta­ra iz da­na­šnji­ce. Po­sli­je ove dra­me, ne mo­že­te da se ne za­pi­ta­te šta bi bi­lo sa isto­ri­jom ovih pro­sto­ra da dru­štvo, tač­ni­je pa­tri­jar­hal­no ustroj­stvo, ni­je ugu­ši­lo ne­ke od naj­kva­li­tet­ni­jih, naj­in­te­li­gent­ni­jih i naj­spo­sob­ni­jih oso­ba ko­je su ži­vje­le na ovim pro­sto­ri­ma, sa­mo zbog to­ga što su bi­le že­ne. Dra­ma se do­i­ma kao asket­ski slo­že­na i pu­na nje­žno­sti – na­vo­di se u sa­op­šte­nju CNP-a.
Ži­ri pre­po­ru­ču­je i dram­ski tekst „Na sun­cu” auto­ra Ili­je Đu­ro­vi­ća, ko­ji ne­za­vi­sno od te­mat­ski po­sta­vlje­nog i fo­ku­si­ra­nog kon­kur­sa po­sje­du­je in­ven­tiv­nu for­mu, a svo­ju te­mat­sku sa­vre­me­nost pro­na­la­zi u ba­vlje­nju pro­ble­mi­ma mla­dih u di­ja­spo­ri, na tra­gu no­ve evrop­ske dra­me.S.Ć.


Iz­gu­blje­no na­đe­no

Na tre­ći Kon­kurs za na­gra­du CNP-a za sa­vre­me­ni do­ma­ći dram­ski tekst pod na­zi­vom „Iz­gu­blje­no-na­đe­no: dram­ska re­ma­pi­ra­nja no­vi­je cr­no­gor­ske isto­ri­je” pri­sti­glo je dva­na­est dram­skih tek­sto­va. Ova­ko po­sta­vlje­nim te­mat­skim okvi­rom dram­ski pi­sci i spi­sa­talj­ke bi­li su po­zva­ni da re­ma­pi­ra­ju no­vi­ju cr­no­gor­sku isto­ri­ju, da isto­rij­ske do­ga­đa­je i lič­no­sti – zna­ne ili ne­zna­ne, sa­ču­va­ne ili za­gu­blje­ne u pam­će­nju za­jed­ni­ce – pro­na­đu i iden­ti­fi­ku­ju kao mo­gu­ća no­va upo­ri­šta za sa­vre­me­nu ko­lek­tiv­nu sa­mo­i­den­ti­fi­ka­ci­ju.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"