Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura U NB „ĐURĐE CRNOJEVIĆ” NA CETINJU OTVORENA IZLOŽBA RADOVA SA CETINJSKE LIKOVNE KOLONIJE
Slike među knjigama
Otvaranje izložbe u Nacionalnoj biblioteci na Cetinju Slike među knjigama
Iz­lo­žba ra­do­va na­sta­lih na če­tvr­toj Ce­tinj­skoj li­kov­noj ko­lo­ni­ji ko­ja je i ove go­di­ne oku­pi­la niz li­kov­nih umjet­ni­ka sa pro­sto­ra ci­je­le Cr­ne Go­re, otvo­re­na je u sve­ča­noj sa­li Na­ci­o­nal­ne bi­bli­o­te­ke „Đur­đe Cr­no­je­vić” na Ce­ti­nju.
Po­sje­ti­o­ci su ima­li pri­li­ku da po­gle­da­ju 16 umjet­nič­kih dje­la ko­ja su to­kom osam da­na tra­ja­nja ko­lo­ni­je u pre­sto­ni­ci stva­ra­li Pre­drag Ga­zi­vo­da, Ma­ja Ča­ka­lo­vić, Ina Mar­ti­no­vić, Enis Gr­gu­re­vić, Mi­li­ca Mi­jaj­lo­vić, Mar­ko Iva­no­vić i Li­di­ja Nik­če­vić, a u po­stav­ci su se na­šli i pri­lo­že­ni ra­do­vi umjet­ni­ka Lu­ke La­ga­to­ra, Ra­do­sla­va Mi­lo­še­vi­ća Ato­sa, Mom­či­la Ma­ca­no­vi­ća i Ma­ri­ne Ta­še Sre­da­no­vić.
Iz­lo­žbu je otvo­rio no­vi­nar u pen­zi­ji Đor­đi­je Mir­ko­vić ko­ji je is­ta­kao da u umjet­nič­kom mi­ljeu pre­sto­ni­ce, Ce­tinj­ska li­kov­na ko­lo­ni­ja za­slu­žu­je po­seb­no mje­sto.
Uz če­stit­ke uče­sni­ci­ma ko­lo­ni­je on je is­ta­kao uvje­re­nje da će ova li­kov­na ma­ni­fe­sta­ci­ja ko­ja po­red pri­zna­tih maj­sto­ra ki­či­ce, oku­plja i pro­mo­vi­še i mla­de umjet­ni­ke, sve vi­še do­bi­ja­ti na zna­ča­ju i da će in­te­re­so­va­nje za uče­šće na njoj iz go­di­ne u go­di­nu bi­ti sve ve­će.
Pred­stav­nik or­ga­ni­za­to­ra Ce­tinj­ske li­kov­ne ko­lo­ni­je Ni­ko­la Vu­ja­no­vić re­kao je da je ono što je pri­je če­ti­ri go­di­ne za­po­če­la gru­pa od pet umjet­ni­ka, da­nas pre­ra­slo u re­spek­tablnu li­kov­nu ko­lo­ni­ju če­mu su, ka­ko je na­gla­sio, po­red ovo­go­di­šnjih uče­sni­ka jed­na­ko do­pri­ni­je­li i svi oni umjet­ni­ci ko­ji su uče­sto­va­li na pret­hod­ne tri.
- Sva­ki od tih umjet­ni­ka dao je po­se­ban pe­čat umjet­nič­kom ži­vo­tu Ce­ti­nja i sva­ki je na svoj na­čin po­stao dio ove ko­lo­ni­je – re­kao je Vu­ja­no­vić.
Je­dan od uče­sni­ka ko­lo­ni­je, is­tak­nu­ti cr­no­gor­ski sli­kar Pre­drag Ga­zi­vo­da ka­zao je za „Dan” da ova­kva li­kov­na ma­ni­fe­sta­ci­ja ko­ja na jed­nom mje­stu oku­plja sli­ka­re raz­li­či­tih ge­ne­ra­ci­ja slu­ži na čast Ce­ti­nju i či­ta­voj Cr­noj Go­ri.
- Po­seb­na vri­jed­nost ove ko­lo­ni­je je to što uz re­no­mi­ra­ne sli­ka­re, pru­ža pri­li­ku i mla­dim umjet­ni­ci­ma da se is­ka­žu – re­kao je Ga­zi­vo­da.
Nje­go­va mla­đa ko­le­gi­ni­ca Li­di­ja Nik­če­vić ka­že da je ve­o­ma za­do­volj­na or­ga­ni­za­ci­jom ko­lo­ni­je, uslo­vi­ma u ko­ji­ma su umjet­ni­ci stva­ra­li ali i kva­li­te­tom umjet­nič­kih ra­do­va ko­ji su na­sta­li.
- Sa za­do­volj­stvom sam tre­ći put na ovoj li­kov­noj ko­lo­ni­ji i dra­go mi je da se na Ce­ti­nju gdje sam za­vr­ši­la Li­kov­nu aka­de­mi­ju na ovaj na­čin pro­mo­vi­še li­kov­na umjet­nost. Ovo je za­i­sta naj­bo­lji put da se ka­ko sa sta­ri­jim ko­le­gi­ma ta­ko i sa mla­dim sli­ka­ri­ma raz­mi­je­ne is­ku­stva o na­či­ni­ma ra­da i li­kov­nim ide­ja­ma – ka­za­la je Nik­če­vić.
Sa njom su se slo­ži­li Mi­li­ca Mi­jaj­lo­vić i Enis Gr­gu­re­vić, stu­den­ti če­tvr­te go­di­ne FLU na Ce­ti­nju, ko­ji su is­ta­kli da su uži­va­li u ra­du te da je u ko­lo­ni­ja­ma naj­zna­čaj­ni­je dru­že­nje me­đu umjet­ni­ci­ma i sti­ca­nje no­vog li­kov­nog is­ku­stva.
Ce­tinj­sku li­kov­nu ko­lo­ni­ju ora­ni­zo­va­la je NVO „Li­ni­ja” uz po­dr­šku Mi­ni­star­stva kul­tu­re Cr­ne Go­re, Fon­da­ci­ja „Ća­no Ko­pri­vi­ca” i „Pe­tro­vić – Nje­goš”, Fa­kul­tet li­kov­nih umjet­no­sti Ce­ti­nje, Na­ci­o­nal­na bi­bli­o­te­ka Cr­ne Go­re, Ho­te­la „Grand” i pred­u­ze­ća „Fi­ne Arts”.
Z.Pe­ta­no­vić

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"