Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * ANB krenula u predizbornu kampanju * Braća tražila reket od 200 hiljada * Pomoćniku dala stan na časnu riječ * Mjesecom tekle rijeke magme * Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * Samir i Kiki u muzičkoj misiji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-08-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Zaustavi pandur dizelaša i traži mu vozačku dozvolu. Naravno, dizelaš je nema. Pandur traži ličnu kartu ili pasoš. Dizelaš kaže da nema ništa od toga.
●Dobro, šta imate? - pita pandur.
●Imam retrovizor! - kaže dizelaš.
●Dobro, dajte.
Dizelaš iščupa retrovizor i da mu. Pandur pogleda, pa kaže:
●Pa, kolega, što ne kažete da ste u civilu?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura ODRŽANA OSAMNAESTA ,,LAGUNINA” TRIBINA U fokusu roman ,,Račun”
Osam­na­e­sta tri­bi­na La­gu­ni­nog knji­žev­nog klu­ba odr­ža­na je u knji­ža­ri Del­fi u SKC-u, a te­ma je bio mi­ni­ma­li­sti­čan, nad­re­a­lan i ve­o­ma ori­gi­na­lan ro­man „Ra­čun” švedskog pi­sca i glum­ca Jo­na­sa Kar­lso­na.
Na tri­bi­ni su go­vo­ri­li Ni­ko­la Pe­ri­šić, pre­vo­di­lac, Dra­gan Jo­vi­će­vić, no­vi­nar i pi­sac, kao i Jo­va­na Ma­nić, no­vi­nar­ka.
Po­sao sa ne­pu­nim rad­nim vre­me­nom u vi­deo-klu­bu, po­vre­me­no dru­štvo ne­ko­li­ci­ne pri­ja­te­lja i ne­am­bi­ci­o­zna dnev­na ru­ti­na ko­ja se u naj­ve­ćem bro­ju slu­ča­je­va za­vr­ša­va pi­com i gle­da­njem fil­ma u jed­no­sob­nom sta­nu u Stok­hol­mu. Ta­ko iz­gle­da ži­vot na­šeg ju­na­ka sve dok mu ne stig­ne mi­ste­ri­o­zni ra­čun. Pre­ma tom ra­ču­nu od nje­ga se zah­ti­je­va da pla­ti astro­nom­ski iz­nos od 5,7 mi­li­o­na kru­na ili vi­še od 600.000 eura. To je ci­je­na sve­ga što je do­ži­vio u ži­vo­tu, kao i za svu sre­ću ko­ju je ika­da upo­znao.
Dra­gan Jo­vi­će­vić je ro­man do­ži­vio kao „jed­nu lju­bav­nu pri­ču obič­nog čo­vje­ka ko­ji mo­že bi­ti sva­ko od nas, ko­ji je imao pro­blem sa ra­ču­nom, i že­ne ko­ja je pred­stav­nik vla­sti. ,,To je naj­li­te­rar­ni­ja sub­ver­zi­ja ko­ju sam ja ika­da vi­dio. Me­ni su ina­če in­te­re­sant­ne te sub­ver­zi­je ko­je se vi­de u ro­ma­nu, ali is­pod po­vr­ši­ne, u če­mu Skan­di­nav­ci pot­pu­no do­mi­ni­ra­ju u po­sled­nje vri­je­me”, po­ja­snio je on.
Pe­ri­šić je is­ta­kao da je po­red ove pri­če o sre­ći, na nje­ga sna­žan uti­sak osta­vio ele­ment dis­to­pi­je.
„Ona se na­iz­gled do­ga­đa u da­na­šnjem vre­me­nu, a opet po­sto­ja­nje tog dr­žav­nog or­ga­na, ta­jan­stve­nih vla­sti ko­ji is­po­sta­vlja­ju ra­čun glav­nom ju­na­ku, to pri­pa­da bu­duć­no­sti a ne sa­da­šnjo­sti. Pi­sac upo­zo­ra­va, mo­že se re­ći, skre­će pa­žnju na ne­ke ozbilj­ne te­me na je­dan neo­ba­ve­zan na­čin, što je mo­žda i do­bro”, ka­zao je Pe­ri­šić.
Jo­va­na Ma­nić je is­ta­kla da je naj­ve­ći do­met ove knji­ge po­ru­ka „da sre­ća ne­ma ci­je­nu, a be­smi­sle­nost ži­vo­ta i tra­že­nje smi­sla u be­smi­slu je ono što ka­rak­te­ri­še na­šeg ju­na­ka. Otu­da valj­da i ne­ma ime, i to je na­čin na ko­ji se su­ge­ri­še da smo to za­pra­vo svi mi”.A.Ć.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"