Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Brutalno pretučen svjedok šverca duvana * Spremni smo za savez s opozicijom * Kalezić prikrio predizborne isplate * Izvještaj bez dokaza, ali sve provjeravamo * Treba odrediti ulogu nauke u našem društvu * Brutalno pretučen svjedok šverca duvana * Kim Džong Un nuklearnom probom uzdrmao svijet
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-09-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Milorad Mijo Martinović, član Demokrata:
Državu smo dobili, ali dok je DPS na vlasti demokratije neće biti.

Vic Dana :)

Kako u Crnoj Gori zovu vanbračno dijete?
- Đetić neznanog junaka

Najtužniji vic na svijetu:
Plavuša se ofarbala, Mujo i Haso su umrli, a Perica završio školu.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura KNJIGA RIFATA MULIĆA PROMOVISANA U KIC „BUDO TOMOVIĆ”
Prokleto lijepe Prokletije
Detalj sa promocije u KIC-u Prokleto lijepe Prokletije Ova knjiga nije samo vodič u kojem je detaljno opisana 21 staza već i literarno pretočena misija iskusnog planinara
Knji­ga „Gu­sinj­ske Pro­kle­ti­je - za­vi­čaj­ne sta­ze” Ri­fa­ta Mu­li­ća pro­mo­vi­sa­na je u mul­ti­me­di­jal­noj sa­li KIC „Bu­do To­mo­vić” pred broj­nim pla­ni­na­ri­ma, al­pi­ni­sti­ma i lju­bi­te­lji­ma pri­rod­nih lje­po­ta cr­no­gor­skih pla­ni­na.
O knji­zi du­go­go­go­di­šnjeg pla­ni­na­ra Mu­li­ća naj­pri­je je go­vo­rio dr Dra­gan Bu­la­to­vić, is­ti­ču­ći da je ri­ječ o zna­čaj­nom na­slo­vu ko­ji će po­pu­ni­ti pra­zni­nu ko­ja po­sto­ji ka­da je u pi­ta­nju li­te­ra­tu­ra po­sve­će­na ovoj te­mi. Jer, do­da­je Bu­la­to­vić, Mu­lić je u knji­zi de­talj­no opi­sao pla­ni­nar­ske sta­ze na Pro­kle­ti­ja­ma i na taj na­čin omo­gu­ćio da se pla­ni­na­ri i lju­bi­te­lji pri­ro­de si­gur­ni­je kre­ću po ovom pla­nin­skom lan­cu. Ujed­no, Mu­lić, ko­ji je 40 go­di­na pla­ni­na­rio, bio je je­dan od onih ko­ji je i mar­ki­rao broj­ne sta­ze na Pro­kle­ti­ja­ma, pa ne ču­di da je ri­ječ o tač­nim i de­talj­nim opi­si­ma, do­da­je Bu­la­to­vić. Pri­tom, ka­že Bu­la­to­vić, knji­ga će slu­ži­ti i u svr­hu pro­mo­ci­je tu­ri­stič­kih po­ten­ci­ja­la Pro­kle­ti­ja.
Po­zi­tiv­nu ocje­nu knji­ge dao je i dr Zlat­ko Bu­lić, ko­ji je bio je­dan od ini­ci­ja­to­ra da se Pro­kle­ti­je pro­gla­se na­ci­o­nal­nim par­kom što su i po­sta­le 2009. go­di­ne. Ka­ko is­ti­če zna­čaj Pro­kle­ti­ja ogle­da se u či­nje­ni­ci da su one uvr­šte­ne me­đu 164 zna­čaj­na svjet­ska bi­o­di­ver­zi­te­ta. Ka­ko do­da­je, Mu­li­će­va knji­ga je svo­je­vr­sni lek­si­kon, pa čak i en­ci­klo­pe­dij­ski pri­ruč­nik za stu­den­te pri­rod­nih stu­di­ja, ali i nji­ho­ve pro­fe­so­re, kao i sve lju­bi­te­lje pri­ro­de.
Mr Ća­zim Fe­ta­ho­vić ko­ji je i sam za­lju­blje­nik u pla­ni­ne, ali i pla­ni­nar­ski vo­dič, is­ti­če da je ovo knji­ga ko­ja ni­je sa­mo vo­dič u ko­jem je de­talj­no opi­sa­no 21 sta­za, već i li­te­rar­no pre­to­če­na mi­si­ja is­ku­snog pla­ni­na­ra. Fe­ta­ho­vić do­da­je da je Mu­lić, naj­bo­lji po­zna­va­lac gu­sinj­skih Pro­kle­ti­ja, ovom knji­gom po­ka­zao ko­li­ko su ovo u su­šti­ni pro­kle­to li­je­pe pla­ni­ne.
- Ne­sva­ki­da­šnje li­je­pe pla­ni­ne, od ko­jih vam već pri pr­vom su­sre­tu za­sta­ne dah i sle­di se su­za u oku, ko­ju će­te ta­ko če­sto iš­če­ki­va­ti, sa­nja­ti i ko­je će­te uvi­jek na­no­vo po­ho­di­ti, tra­že­ći i na­la­ze­ći u nji­ma dio se­be. Svo­jim de­talj­nim i sli­ko­vi­tim opi­si­ma gu­sinj­skih Pro­kle­ti­ja Mu­lić nam je otvo­rio mno­ge skri­ve­ne pu­te­ve i pro­la­ze ko­ji vo­de do naj­vi­ših i naj­ljep­ših vr­ho­va Pr­o­kle­ti­ja, i po­ka­zao da to ni­su pro­kle­te pla­ni­ne, već ri­je­dak tre­zor ne­po­no­vlji­ve lje­po­te, ko­ja se još uvi­jek net­ka­nu­ta i oču­va­na skri­va u sr­cu Evro­pe – re­kao je Fe­ta­ho­vić.
Go­vo­ri­li su još prof. Mi­ćo Pra­šče­vić i Rat­ko Po­po­vić, a ve­če je vo­di­la Da­ni­je­la-Ana Pra­šče­vić. Pu­bli­ci se obra­tio i autor.
Ž.J.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"