Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U zgradi ANB-a bili smo Milo, Duško, Peruničić i ja * Pred izbore otvaraju 200 radnih mjesta * Mesar uhapšen  zbog ubistva * Vukčević nezakonito smijenjen * U zgradi ANB-a bili smo Milo, Duško, Peruničić i ja * Ako hoće priznanje Kosova – hvala, doviđenja * Ljepota je u umjerenosti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 26-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Neven Gošović, funkcioner Demokratske Crne Gore :
– Motiv postupanja Filipa Vujanovića nije poštovanje zakona, već čista računica njegove partije i njenog šefa da održavanje lokalnih i predsjedničkih izbora u istom danu ne bi bilo u interesu DPS-a.

Vic Dana :)

Policajac zaustavlja auto koji je jurio brzinom većom od 150 km na sat:
– Gospođo, da li znate da ste prekoračili dozvoljenu brzinu?
Gospođa koja ima 85 godina, mirno odgovara:
– Znam sine, ... ali ja moram da stignem na odredište prije nego što zaboravim gdje sam krenula ...

Razgovaraju dvije gluve babe:
- Je li, a koji je danas dan, je l‘ četvrtak?
- Ma jok, bre, danas je četvrtak.
- A što sam ja sve mislila da je danas četvrtak?

Razgovor babe i unuka:
- Još samo da završiš fakultet, pa mogu da umrem.
- Baba, završio sam faks! -Još samo da se oženiš, pa mogu da umrem ...
- Čekaj baba, nismo se tako dogovorili!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura PREMINUO VUK KRNJEVIĆ, FILMSKI SCENARISTA I DUGOGODIŠNJI UREDNIK BEOGRADSKE „KNJIŽEVNOSTI”
Odlazak velikog pjesnika i kritičara
Krnjević Odlazak velikog pjesnika i kritičara
Uva­že­ni pje­snik, knji­žev­ni kri­ti­čar, ese­ji­sta i film­ski sce­na­ri­sta Vuk Kr­nje­vić pre­mi­nuo je u Be­o­gra­du u 84. go­di­ni. Bez­ma­lo tri de­ce­ni­je bio je glav­ni ured­nik naj­sta­ri­jeg be­o­grad­skog ča­so­pi­sa, „Knji­žev­nost”, ob­ja­vio je dva­de­set knji­ga po­e­zi­je, bio di­rek­tor dram­skog pro­gra­ma RTV Be­o­grad, ured­nik sce­na­ri­ja TV se­ri­ja „Ot­pi­sa­ni”, „Po­vra­tak ot­pi­sa­nih”, „Osma ofan­zi­va”, „Sa­laš u ma­lom ri­tu” fil­mo­va „Vi­še od igre”, „Noć đe­ne­ra­la”.
Lje­ta je pro­vo­dio u Tiv­tu u svo­joj omi­lje­noj pe­ći­ni na Ka­kr­cu i pre­ko dvi­je de­ce­ni­je pra­tio sva kul­tur­no-umjet­nič­ka de­ša­va­nja u Tiv­tu.
Vuk Kr­nje­vić je ro­đen u Sa­ra­je­vu, 6. ma­ja 1935. go­di­ne. Osnov­nu ško­lu i gim­na­zi­ju za­vr­šio je u rod­nom gra­du. Stu­di­rao je u Be­o­gra­du i di­plo­mi­rao na gru­pi za ju­žno­slo­ven­ske knji­žev­no­sti i srp­sko-hr­vat­ski je­zik. Post­di­plom­ske stu­di­je iz dra­ma­tur­gi­je po­ha­đao je na Hum­bol­to­vom uni­ver­zi­te­tu u Ber­li­nu.
Do­bit­nik je na­gra­de Udru­že­nja knji­žev­ni­ka Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne (1961), Zma­je­ve na­gra­de, ko­ju do­dje­lju­je SA­NU iz Fon­da Bran­ko Ćo­pić (1999), Na­gra­de „Mi­lan Ra­kić” Udru­že­nja knji­žev­ni­ka Sr­bi­je (2005) i „Ko­či­će­vog pe­ra” (2006). Za knji­gu „Ja­di sta­rog Ver­te­ra” do­bio je 2008. go­di­ne „Po­ve­lju za ži­vot­no dje­lo” Udru­že­nja knji­žev­ni­ka Sr­bi­je.
Vu­kov po­sled­nji umjet­nič­ki rad ve­zan je za Ti­vat – pro­šlog lje­ta uče­stvo­vao je u sni­ma­nju TV do­ku­men­tar­ne se­ri­je „Na ve­slu pri­ča” Ma­ti­ce Bo­ke i Udru­že­nja „Šta ho­ćeš” iz Be­o­gra­da.
U iz­da­nju be­o­grad­skog „Sve­ta knji­ge” pro­šlog lje­ta je iza­šla nje­go­va po­sled­nja knji­ga po­e­zi­je, za ko­ju je pro­ro­čan­ski za „Dan” iz­ja­vio da je opro­štaj­na.
„Na­pi­sao sam svo­ju opro­štaj­nu knji­gu pje­sa­ma ko­ja se zo­ve „Za­klon”, da se za­klo­nim od ovo­ga svi­je­ta ko­li­ko je mo­gu­će i da za­vr­šim sa pi­sa­njem pje­sa­ma. To su opro­štaj­ne pje­sme, a sa­da ću da pi­šem me­mo­a­re ko­ji će bi­ti do­sta uz­bu­dlji­vi. Po­zna­vao sam do­sta zna­me­ni­tih lič­no­sti kao što su An­drić, Cr­njan­ski, Du­šan Ma­tić sve do mo­jih vr­šnja­ka, sta­nov­ni­ka ove ku­gle ze­malj­ske. Po­ča­sni sam član Udru­že­nja knji­žev­ni­ka, do­bio sam sve mo­gu­će po­ča­sti i na­gra­de ko­je se mo­gu do­bi­ti, pa mi je i to­ga pre­ko gla­ve”, re­kao je tom pri­li­kom Kr­nje­vić.
Fo­to­gra­fi­ja Sa­ra­je­va je i na na­slov­noj stra­ni nje­go­ve no­ve knji­ge, a me­đu ko­ri­ca­ma gra­fi­ke Dra­ga­na Co­he sa ko­jim je Kr­nje­vić ra­ni­je sa­ra­đi­vao.
„To je div­na fo­to­gra­fi­ja ko­ju je na­pra­vio ne­ki Čeh, a pri­ka­zu­je Sa­ra­je­vo iz 1908. go­di­ne. Tu sam fo­to­gra­fi­ju na­šao u Pra­gu, do­nio u Sa­ra­je­vo i ona je na na­slov­noj stra­ni. U knji­zi su Co­hi­ne div­ne gra­fi­ke ko­je se pr­vi put ob­ja­vlju­ju. To su gra­fi­ke mo­star­skog mo­sta, sat ku­le u Ko­to­ru, tvr­đa­ve u Her­ceg No­vom i no­vog be­o­grad­skog mo­sta ko­je je ja­ko li­je­po uklo­pio u knji­gu. U „Za­klo­nu” je i pje­sma po­sve­će­na Ka­kr­cu kod Bje­li­la, gdje pro­vo­dim lje­ta sa svo­jim psom Lin­dom. Njoj su po­sve­će­ne ne­ke pje­sme u knji­zi. Mo­tiv je sun­ča­nje, ku­pa­nje i spa­va­nje u pe­ći­ni gdje je div­na hla­do­vi­na i gdje Lin­da uži­va ku­pa­ju­ći se za­jed­no sa mnom”, re­kao je lje­tos u po­sled­njem in­ter­vjuu „Da­nu” ka­da smo Vu­ku Kr­nje­vi­ću da­ri­va­li kom­plet knji­ga kra­lja Ni­ko­le.
Ž.K.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"