Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Đuričković ubijen iz snajpera s mora * Đukanović potpuno izgubio kompas * Tobožnji državnik optužuje nas da sakrije svoje greške * Smijao se i prebijanju i gaženju građana * Đuričković ubijen iz snajpera s mora * Narod se više ne boji režima * GAD(luk)
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 28-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Slaven Radunović, poslanik DF-a:
Sloboda ili ništa.

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura RUSIJA PREPOZNALA I NAGRADILA KNJIŽEVNIKA I NOVINARA IZ CRNE GORE
Tri ruske nagrade Novici Đuriću
Đurić Tri ruske nagrade Novici Đuriću
Knji­žev­nik i pu­bli­ci­sta No­vi­ca Đu­rić do­bit­nik je tri ugled­ne ru­ske na­gra­de: „Zlat­no pe­ro Ru­si­je”, Po­ča­sni or­den He­ro­ja ra­da i me­da­lja „Car – Ri­ba”. Po­zna­to li­te­rar­no pri­zna­nje, na­gra­da „Zlat­no pe­ro Ru­si­je”, Đu­ro­vi­ću je pri­pa­lo na­kon od­lu­ke ži­ri­ja, oba­vi­je­sti­la je Sve­tla­na Sa­vic­ka­ja, pred­sjed­ni­ca Or­ga­ni­za­ci­o­nog od­bo­ra ko­je do­dje­lju­je pri­zna­nje ru­ske Na­ci­o­nal­ne knji­žev­ne na­gra­de.
- Na­ci­o­nal­na knji­žev­na na­gra­da Ru­si­je „Zlat­no pe­ro Ru­si­je” ni­je pri­zna­nje za li­je­po po­na­ša­nje i par­tij­sku pri­pad­nost, već pri­zna­nje za ri­je­či ko­je su se sa­me ka­za­le i po­zla­ti­le u ze­mlji ve­li­ke li­te­ra­tu­re, gdje se ci­je­ni ri­ječ vi­še ne­go igdje na svi­je­tu - u Ru­si­ji. Ov­dje u mo­joj Cr­noj Go­ri je­di­no se ci­je­ni pri­zna­nje od ne­pri­zna­tih, ili bo­lje re­ći za po­sve­će­nost, oda­nost ne­ko­me ili ne­če­mu, sa­mo ne za po­sve­će­nost li­te­ra­tu­ri. Ka­da na­ša ri­ječ pro­bi­je gra­ni­ce i po­ja­vi se u dru­gom či­ta­lač­kom sa­zvi­je­žđu, po­sta­je po­tvr­da da ono što ste na­pi­sa­li vri­je­di. Po­seb­no što ta­kvu ocje­nu da­je pu­bli­ka na­ma bli­ske du­hov­ne, kul­tur­ne i ci­vi­li­za­cij­ske sre­di­ne iz ko­je smo cr­pi­li sop­stve­ne uz­o­re. Ni­je na me­ni da pre­vo­dim mo­ti­ve ži­ri­ja ko­ji mi je do­di­je­lio na­gra­du, ali se ljud­ski ra­du­jem i ra­zu­mi­jem da se sa­mo ra­dom sti­ču ta­ko zna­čaj­na i ve­li­ka pri­zna­nja. „Zlat­no pe­ro Ru­si­je”, na­ci­o­nal­na na­gra­da pi­sa­ca, dru­ga je ko­ja se u pro­te­klih de­se­tak go­di­na do­dje­lju­je mo­joj po­e­zi­ji – ka­zao je Đu­rić za „Dan”.
Đu­ro­vić je po­stao i no­si­lac Po­ča­snog or­de­na He­ro­ja ra­da, kao i la­u­re­at me­da­lje „Car - Ri­ba” ko­ju do­dje­lju­je Me­đu­na­rod­ni kul­tur­ni cen­tar i iz­da­vač­ka ku­ća „Kra­sno­jar­sko Vas­kr­se­nje” za za­slu­ge u obla­sti zbli­ža­va­nja kul­tu­ra, umjet­no­sti, no­vi­nar­skog stva­ra­la­štva na­ro­da Ru­si­je i bal­kan­skih ze­ma­lja.
- To što vas na­gra­de me­da­ljom „Car-ri­ba” je do­kaz da ste do­brom da­ri­va­li i zla­ti­li mi­mo Cr­ne Go­re. Ho­ću li bi­ti ne­skro­man ako ka­žem da se ni­je­sam spo­ta­kao na ras­pe­će svog na­ro­da i ze­mlje, već sam na­šu za­jed­nič­ku mu­ku pre­tvo­rio u pri­zna­nje i, ka­ko pi­še u obra­zlo­že­nju na­gra­de „zbli­ža­va­nje kul­tu­ra, umjet­no­sti, no­vi­nar­skog stva­ra­la­štva na­ro­da Ru­si­je i bal­kan­skih ze­ma­lja”. A ako Ru­si­ja ka­že da sam za­slu­žio da mi se do­di­je­li po­ča­sni or­den „He­roj ra­da” on­da tu tek ni­je­su po­gri­je­ši­li, jer ja sam u ži­vo­tu sa­mo ra­dio, dje­lao ča­sno i sve što sam ostva­rio u knji­žev­no­sti i no­vi­nar­stvu po­sti­gao sam za­hva­lju­ju­ći svom ra­du i stal­nom obra­zo­va­nju. Me­ne ni­je­su vaz­di­gli po­je­din­ci ni iz po­li­tič­kih, ni iz knji­žev­nih ni iz no­vi­nar­skih cen­ta­ra i uskih kru­žo­o­ka, već mo­ja ru­ka, mo­ja mi­sao, moj stil, mo­ja ri­ječ i mo­ja lju­bav pre­ma na­ro­du i do­mo­vi­ni ko­joj sam sve po­da­rio.
Or­den He­roj ra­da, di­plo­mu i me­da­lju „Car - Ri­ba”, kao i Na­ci­o­nal­nu knji­žev­nu na­gra­du „Zlat­no pe­ro Ru­si­je” No­vi­ci Đu­ro­vi­ću bi­će uru­če­ni 30. ok­to­bra na ve­li­koj sve­ča­no­sti u Cen­tral­nom do­mu pi­sa­ca u Mo­skvi.S.Ć.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"