Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Sakrili prijavu za naplatu 3,4 miliona * Đukanović: Izbori nikad teži za DPS * Bojkot ako ne bude fer glasanja * I nekažnjavanje torture je tortura * Birajmo mir, a ne NATO * Turnir u stonom tenisu * Sakrili prijavu za naplatu 3,4 miliona
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 26-06-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

- Čak Noris je samo jedan put pogriješio i to kad je mislio da je pogriješio.


- Čak Norisa je rodila tetka, jer niko nije smio da mu j... mater.


Kad Hrvat Srbinu kaže brate, kad Slovenci piće plate, kad se Crnogorci posla late, Makedonci dobiju veće plate, i kad sve to Bosanci shvate biće opet SFRJ brate.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

   
Podgoricom U GINTAŠU ODRŽAN MAKEDONSKI BAZAR
Ajvar i gravče na tavče oduševili Podgoričane
Ukusi i mirisi Makedonije Ajvar i gravče na tavče oduševili Podgoričane
Pi­te, oriz, pa­sulj, aj­var, pin­đur, pri­ga­ni­ce, pe­če­ni ki­ki­ri­ki, ja­pra­ci, ko­la­či sa­mo su ne­ki od broj­nih spe­ci­ja­li­te­ta ko­ji su ju­če pred­sta­vlje­ni na ma­ke­don­skom ba­za­ru u Gin­ta­šu. Po­red pri­rod­ne lje­po­te, je­dan od ma­ke­don­skih tu­ri­stič­kih adu­ta za­si­gur­no je ga­stro­no­mi­ja, a ovaj mi­ni fe­sti­val hra­ne je to i po­ka­zao. Mi­ri­si do­ma­će ku­hi­nje ši­ri­li su se tr­žni­com, pa im je te­ško bi­lo odo­lje­ti. Ma­ke­don­ci su se po­hva­li­li i slat­kim de­li­ci­ja­ma – od va­ni­li­ca, tu­lum­bi, krof­ni do slat­kog od ze­le­ne smo­kve, bun­de­ve i lu­be­ni­ce slu­že­nog u kor­ne­ti­ma. Pod­go­ri­ča­ni su uži­va­li u ogrom­noj po­nu­di iz sva­kog ga­stro kut­ka Ma­ke­do­ni­je. Svi oni slo­ži­li su se da se ova­ko ne­što ne mo­že vi­dje­ti, ali ni pro­ba­ti sva­ki dan u Pod­go­ri­ci.
Ot­prav­nik po­slo­va u am­ba­sa­di Ma­ke­do­ni­je u Cr­noj Go­ri Mi­le­na Kr­ste­va is­ta­kla je da je cilj ovog ba­za­ra da pod­sje­te na vje­kov­ne ve­ze pri­ja­telj­stva dva na­ro­da, i upo­zna­ju Pod­go­ri­ča­ne sa uku­si­ma ma­ke­don­ske ku­hi­nje.
- Ovo je bi­la pri­li­ka da pro­mo­vi­še­mo ma­ke­don­sku kul­tu­ru i tra­di­ci­ju. Cr­na Go­ra i Ma­ke­do­ni­ja ima­ju to­li­ko to­ga za­jed­nič­kkog, ali mi nu­di­mo ne­ke svo­je auten­tič­ne spe­ci­ja­li­te­te. Kao što je i cr­no­gor­ska ku­hi­nja iz­vr­sna, ta­ko i mi ima­mo či­me da se po­hva­li­mo. Na­dam se da će ova­kve ma­ni­fe­sta­ci­je pre­ći u tra­di­ci­ju, jer ta­ko ši­ri­mo do­bre su­sjed­ske od­no­se– po­ru­či­la je Kr­ste­va.
Jed­na od or­ga­ni­za­to­ra Ve­sna Mi­tić – La­ku­šić po­tvr­di­la je da su ma­ke­don­ske uspje­šne že­ne u Cr­noj Go­ri ri­je­ši­le da ova­kvim ba­za­rom pod­sje­te na vje­kov­ne ve­ze pri­ja­telj­stva dva na­ro­da. Ma­ke­don­ka Po­lik­se­na Di­mi­tre­va koja 30 go­di­na ži­vi u Cr­noj Go­ri ka­že da je naj­bo­lja pro­mo­ci­ja i put do kup­ca do­bar pro­iz­vod.
-Na­še že­ne pri­pre­mi­le su ki­fli­ce i pi­te sa ze­ljem, pra­zi­lu­kom, pin­đur ko­ji se pra­vi od pa­pri­ka i pa­ra­daj­za, pr­že­ne pa­pri­ke sa si­rom, aj­var. Ja sam na­pra­vi­la slat­ko od ze­le­nih smo­ka­va, bun­de­ve i lu­be­ni­ce. Po­red to­ga ima još mno­go uku­snih ko­la­ča, va­ni­li­ce, tu­lum­be i osta­le de­li­ci­je. Ka­ko u Ma­ke­do­ni­ji oba­ve­zno dan poč­ne sa ra­ki­jom do­ni­je­li smo i nju. Da je bi­la zi­ma bi­lo bi i tur­ši­je ko­ju pra­vi­mo sa ze­le­nim pa­ra­daj­zom. Ona je ne­za­o­bi­la­zna u sva­koj ku­ći – ka­že Di­mi­tre­va.
Po­lik­se­na Di­mi­tre­va ob­ja­sni­la je da je grav­če na tav­če jed­no od kulinarskog na­sle­đa, pre­no­še­nih kroz vi­je­ko­ve iz jed­ne ge­ne­ra­ci­je na dru­gu, ko­je su im osta­vi­le dra­ge pra­ba­ke.
- Grav­če na tav­če je jed­no od naj­sta­ri­jih tra­di­ci­o­nal­nih je­la Ma­ke­do­ni­je. Spre­ma se u ze­mlja­noj po­su­di od pa­su­lja i su­ve cr­ve­ne pa­pri­ke. Ko­ga god ži­vot do­ve­de u Ma­ke­do­ni­ju to je­lo mo­ra da ­pro­ba – pri­ča Di­mi­tre­va.
Pi ra Tr­žni­ca i pi­ja­ca Bi­lja­na Jo­vo­vić ka­za­la je da su sa za­do­volj­stvom pri­hva­ti­li da po­mog­nu or­ga­ni­za­ci­ju ova­kvog do­ga­đa­ja.
- Po­dr­ža­li smo pro­mo­ci­ju ma­ke­don­skih pro­iz­vo­da ko­ji su broj­ni na na­šim pi­ja­ca­ma, po­mo­gli en­tu­zi­ja­zam že­na i pod­sje­ti­li na do­bre od­no­se ove dvi­je dr­ža­ve. Bi­lo je li­je­po i ve­se­lo na na­šoj pi­ja­ci, i to za­si­gur­no zna­či za­kup­ci­ma i svim po­sje­ti­co­i­ma. Ba­zar je do­pri­nio ži­vo­sti pi­ja­ce, što i tre­ba da bu­de, jer ovo je mje­sto gdje se lju­di sa­sta­ju, gdje se od­re­đe­ni duh pre­po­zna­je – re­kla je Jo­vo­vić.
Ma­ke­don­ci su po­zna­ti po igri i pje­smi, ta­ko da su te ve­se­le no­te ju­če pre­ni­je­li i na pi­ja­cu. Ču­le su se raz­ne ma­ke­don­ske pje­sme, re­ci­ta­ci­je po­zna­tih dje­la ma­ke­don­skih i cr­no­gor­skih pi­sa­ca, dok je splet na­rod­nih iga­ra od­i­grao KUD Iz­vor iz Ma­ke­do­ni­je. Ma­ni­fe­sta­ci­ju su or­ga­ni­zo­va­le Ma­ke­don­ke ko­je ži­ve u Cr­noj Go­ri. Svoj do­pri­nos da­le su kom­pa­ni­je Bar Kod, Da­u­ti ko­me­rc, Vi­ta­min­ka i pe­ka­ra „Du­šan”.
VI.R.

Pijačni barometar
Pro­iz­vod Ba­zar Gin­taš Ka­mi­on­ska pi­ja­ca

ba­bu­re 1, 80-2 1,20-1, 501,30-2
ti­kvi­ce 0,60-0,80 0,40-0,60 0,30-0,50
kra­stav­ci 1-1,20 080-1 0,60-0,80
krom­pir 0,60-0,80 0,50-0,70 0,30-0,60
cr­ni luk 1-1,20 0,80-1 0,60-0,80
lubenica 0,80-1 0,50-0,60 0,40-0, 60
ba­na­ne 1,40-1,60 1,30-1,50 1,10- 1,20
li­mun 3-3,50 2,80-3 2,20-2,50

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"