Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita * Odbornicu uhapsili zbog telefonskog poziva * Mila tumačio uz pomoć rječnika * Tužilaštvo da ispita bogatstvo Vujovića * Decembar u znaku dobrog zvuka * Savremena srpska umjetnost pred kineskom publikom * Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije :
Ako državni funkcioneri ne mogu da dokažu da su nešto stekli od svojih primanja, svu takvu imovinu im treba oduzeti. Mnogi su stekli imovinu na račun pljačke države i naroda.

Vic Dana :)

Mujo se jedva dovukao kući mrtav pijan u sitne sata, a bijesna Fata ga dočeka u kuhinji i zvizne mu jednu za uho:
- Pijanduro jedna obična, ‘o’š još pit’?
Mujo ćuti, a Fata mu zalijepi još jednu:
- A, budalet’no, ‘o’š još pit’?
Mujo i dalje ćuti, pa ga Fata tresne nogom:
- Čuješ ti mene? ‘O’š još pit?!
Mujo slegne ramenima:
- A daj onda još jednu kad s’ već tol’ko navalila...

Utrčava muž u kuću i s vrata viče:
- Ženooo... šta bi radila kad bih dobio na lotou?
- Uzela bih ti pola i ostavila te!
Muž izvadi 20 eura, daje ženi 10 i kaže:
- Briši.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

   
Podgoricom UDRUŽENJE MLADIH SA HENDIKEPOM UKAZUJE DA GLAVNI GRAD KRŠI ZAKON NEPRILAGOĐAVANJEM OBJEKATA OSI
Kod Miga samo ako je slučajno na prizemlju
Rampa na zgradi Glavnog grada postavljena 2015. godine nije atestirana Kod Miga samo ako je slučajno na prizemlju Zgrada Glavnog grada u Njegoševoj ulici ima rampu za koju nemaju atest, kaže Ivanovićeva
Glav­ni grad kr­ši za­kon, bez sank­ci­je, jer već dvi­je go­di­ne ni­je re­a­li­zo­van Ak­ci­o­ni plan za pri­la­go­đa­va­nje obje­ka­ta u jav­noj upra­vi oso­ba­ma sa in­va­li­di­te­tom. Rok za re­a­li­za­ci­ju ovog pla­na, ka­ko na­vo­di Mi­ro­sla­va Mi­ma Iva­no­vić, ko­or­di­na­tor prav­nog pro­gra­ma i an­ti­di­skri­mi­na­ci­je u Udru­že­nje mla­dih sa hen­di­ke­pom, is­te­kao je 2015. go­di­ne, a nji­me je bi­lo pred­vi­đe­no da se oso­ba­ma sa in­va­li­di­te­tom pri­la­go­di 20 obje­ka­ta u vla­sni­štvu Glav­nog gra­da.
–Ak­ci­o­nim pla­nom za pri­la­go­đa­nja­va­nje obje­ka­ta u jav­noj upra­vi u vla­sni­štvu Glav­nog gra­da za 2014-2015. go­di­nu pred­vi­đe­no je pri­la­go­đa­va­nje 20 obje­ka­ta u ko­ji­ma se na­la­ze in­sti­tu­ci­je Glav­nog gra­da u ko­ji­ma oso­be sa in­va­li­di­te­tom tre­ba da ostva­re pra­ve. Iz­me­đu osta­log tu su Se­kre­ta­ri­jat za rad, mla­de i so­ci­jal­no sta­ra­nje, KIC „Bu­do To­mo­vić”, i sve dru­ge lo­kal­ne in­sti­tu­ci­je, osim zgra­de grad­skog par­la­men­ta ko­ja je pri­la­go­đe­na OSI – na­vo­di Iva­no­vić.
Nju za­bri­nja­va što plan ni­je u pot­pu­no­sti re­a­li­zo­van i što čla­no­vi Sa­vje­ta li­ca sa in­va­li­di­te­tom u Skup­šti­ni Glav­nog gra­da ni­je­su do­bi­ja­li iz­vje­šta­je u ko­joj je fa­zi nje­go­va re­a­li­za­ci­ja.
– Ni u od­lu­ka­ma bu­dže­ta ni u za­vr­šnim ra­ču­ni­ma se ne mo­že vi­dje­ti ko­li­ko je tač­no odvo­je­no nov­ca za re­a­li­za­ci­ju ono­ga što je pred­vi­dio do­ku­ment. Ja ne­mam ta­čan po­da­tak ko­li­ko je obje­ka­ta iz Ak­ci­o­nog pla­na pri­la­go­đe­no oso­ba­ma sa in­va­li­di­te­tom, ali znam da zgra­da Glav­nog gra­da u ko­joj su kan­ce­la­ri­je gra­do­na­čel­ni­ka Sla­vo­lju­ba Sti­je­po­vi­ća i da­lje ni­je pri­la­go­đe­na. Ona ima ram­pu za ko­ju ne­ma­ju atest, a sjed­ni­ce Sa­vje­ta za pi­ta­nje li­ca sa in­va­li­di­te­tom i dru­gi sa­stan­ci sa pred­stav­ni­ci­ma Glav­nog gra­da se i da­lje odr­ža­va­ju u pri­ze­mlju. Glav­ni grad kr­ši za­kon i tre­ba­lo bi ga zbog to­ga sank­ci­o­ni­sa­ti ali na­ža­lost, nad­le­žne in­sti­tu­ci­je ne ra­de ni­šta već mi oso­be sa in­va­lid­te­tom mo­ra­mo da po­kre­će­mo po­stup­ke za za­šti­tu od dis­kri­mi­na­ci­je i da tra­ži­mo u okvi­ru njih pri­la­go­đa­va­nje obje­ka­ta ka­ko bi­smo mo­gli da ostva­ri­mo pra­va. Osnov­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo bi mo­glo da po­kre­ne kri­vič­ni po­stu­pak, a in­spek­cij­ski or­ga­ni pre­kr­šaj­ni po­stu­pak. Na­ža­lost, to se ne de­ša­va – ka­že Iva­no­vić.
Mi­ro­sla­va Mi­ma Iva­no­vić na­vo­di da je Ak­ci­o­nim pla­nom pred­vi­đe­no i pri­la­go­đa­va­nje jav­nih po­vr­ši­na li­ci­ma sa in­va­li­di­te­tom, to je­ste tro­to­a­ra i ras­kr­sni­ca.
– Jav­ne po­vr­ši­ne su pri­la­go­đa­va­ne ka­da su se ra­di­le bi­ci­kli­stič­ke sta­ze. Ta­da su us­put spu­šta­ni ivič­nja­ci. Pri­la­go­đa­va­nje je vr­še­no u okvi­ru ne­kih dru­gih ra­do­va a ne is­klju­či­vo na­mjen­ski za oso­be sa in­va­li­di­te­tom. Ono što pri­la­go­đa­va­ju jav­ne po­vr­ši­ne ra­de to u sa­mo okvi­ru re­no­vi­ra­nja jav­nih pvor­ši­na i ras­kr­sni­ca, ne­ma­mo bu­džet­ska sred­stva ko­ja su strikt­no bi­la na­mi­je­nja za re­a­li­za­ci­ju ovo­ga ak­ci­o­na pla­na – po­ru­ču­je Iva­no­vić.
N.S.


No­vi slu­čaj dis­kri­mi­na­ci­je

Mi­ro­sla­va Mi­ma Iva­no­vić u uto­rak ni­je mo­gla da pri­su­stvu­je jav­noj ras­pra­vi o na­cr­tu bu­dže­ta Glav­nog gra­da za na­red­nu go­di­nu zbog ne­pri­stu­pač­no­sti mul­ti­me­di­jal­ne sa­li KIC -a „Bu­do To­mo­vić” oso­ba­ma sa in­va­li­di­te­tom. Jav­nu ras­pra­vu o na­cr­tu bu­dže­ta u ne­pri­stu­pač­noj sa­li or­ga­ni­zo­vao je Se­kre­ta­ri­jat za fi­nan­si­je. Zbog dis­kri­mi­na­ci­je Mi­ro­sla­va Mi­ma Iva­no­vić ka­že da će tu­ži­ti Glav­ni grad. Ka­ko je na­ve­la u iz­ja­vi za naš list „se­kre­tar za fi­nan­si­je Mi­o­mir Jak­šić i još je­dan go­spo­din su se po­nu­di­li da me no­se, ali ja ni­sam pri­sta­la da bu­dem no­še­na kao da sam vre­ća”.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"