Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Blažu poklonio firmu od 2,7 miliona eura * Sin sekretara DPS-a postao pomoćnik direktora * Crkva ne može da se uzda u vlast * Jeliću rata za kredit 17 eura * Poginulo 35 migranata * Orlov krš 2018. godine * Vučićev referendum
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 04-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
NIK ĐELjOŠAJ, FUNKCIONER ALBANSKE ALTERNATIVE:
Rješavanjem pitanja opštine Tuzi konačno smo zaokružili politička pitanja.

Vic Dana :)

Mujo i Fata stigli do pedesete godišnjice braka, pa će Mujo:
-Bona, lijepa nam je okrugla godišnjica, zakla‘ć‘mo jagnje da proslavimo!
Fata ga pogleda ispod oka i procijedi:
-Šta‘š klat‘ jadno jagnje, šta t‘ je skivilo? Kolji rađe Hasu, on nas je upozn‘o...
U nekom zatvoru došao novi policajac da radi kao čuvar. Upravnik ga upozorava o neposlušnosti zatvorenika. Na to će policajac:
- Ma nema problema šefe, ko ne sluša, ima da leti napolje!
Utrčava Mujo u ambulantu:
-Gospodine doktore, pomozite, moja Fata ima temperaturu!‘
-Je li visoka?‘
-Ma, jok, mogu joj jesti burek s glave.‘Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika CGO ZATRAŽIO OD ASK REAKCIJU ZBOG ODBIJANJA PREDSTAVNIKA VLASTI DA PRIJAVE IMOVINU
Poslanici DPS-a sakrili dodatak na zaradu
Poslanici DPS-a sakrili dodatak na zaradu
Cen­tar za gra­đan­sko obra­zo­va­nje (CGO) pod­nio je ini­ci­ja­ti­vu Agen­ci­ji za spre­ča­va­nje ko­rup­ci­je (ASK) za po­kre­ta­nje po­stup­ka pro­tiv 25 po­sla­ni­ka i jed­nog gra­do­na­čel­ni­ka ko­ji ni­je­su pri­ja­vi­li tač­ne i pot­pu­ne po­dat­ke u imo­vin­skim kar­to­ni­ma.
Ka­ko pod­sje­ća­ju iz CGO, me­di­ji su kra­jem 2017.go­di­ne ob­ja­vi­li da su po­sla­ni­ci vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je, shod­no od­lu­ci ko­ju je pot­pi­sao ge­ne­ral­ni se­kre­tar Skup­šti­ne Cr­ne Go­re, do­bi­li ta­ko­zva­nu va­ri­ja­blu, ili do­da­tak na za­ra­du. Po­čet­kom ma­ja 2018.go­di­ne, ka­da je za­vr­še­na pre­da­ja i ob­ra­da imo­vin­skih kar­to­na jav­nih funk­ci­o­ne­ra, me­di­ji su uka­za­li da je­dan broj tih po­sla­ni­ka ni­je ured­no pri­ja­vio na­ve­de­ni do­da­tak na za­ra­du.
– Tra­gom tih in­for­ma­ci­ja i de­talj­nim uvi­dom u do­stup­ne iz­vje­šta­je o pri­ho­di­ma i imo­vi­ni jav­nih funk­ci­o­ne­ra za 2017.go­di­nu, CGO je utvr­dio da po­dat­ke o na­ve­de­noj va­ri­ja­bi­li ni­je­su do­sta­vi­li sle­de­ći po­sla­ni­ci: Bra­ni­mir Gvo­zde­no­vić, Mi­o­drag Ra­du­no­vić, Ob­rad Sta­ni­šić, An­dri­ja Ni­ko­lić, Mir­sad Mu­rić, Ana Ni­ko­lić, Ma­ja Ba­krač, Pre­drag Se­ku­lić, Želj­ko Apr­co­vić, Bog­dan Fa­tić, Bran­ko Ča­vor, Fi­lip Vu­ko­vić, Ni­ko­la Ra­ko­če­vić, Mi­lo­rad Vu­le­tić, Jo­van­ka La­li­čić, Ra­du­le No­vo­vić, Da­ni­jel Živ­ko­vić, Mom­či­lo Mar­ti­no­vić, An­dri­ja Po­po­vić, Er­vin Ibra­hi­mo­vić, Ne­džad Dre­še­vić, Mi­ćo Or­lan­dić, Gen­ci Ni­man­be­gu i Adri­jan Vuk­sa­no­vić. Ta­ko­đe, ta­da­šnji po­sla­nik a sa­da­šnji pred­sjed­nik op­šti­ne Bi­je­lo Po­lje Pe­tar Smo­lo­vić, po­red ne­pri­ja­vlji­va­nja na­ve­de­nog do­dat­ka na za­ra­du, ASK ni­je pri­ja­vio ni pro­mje­nu funk­ci­je, na šta je oba­ve­zan Za­ko­nom o spre­ča­va­nju ko­rup­ci­je – ka­za­la je Želj­ka Ćet­ko­vić, sa­rad­nik u CGO.
Ka­ko je na­gla­si­la, CGO je po­zvao ASK da iz­vr­ši pro­vje­ru vje­ro­do­stoj­no­sti i svih dru­gih iz­vje­šta­ja o pri­ho­di­ma i imo­vi­ni jav­nih funk­ci­o­ne­ra i po­kre­ne po­stu­pak pro­tiv svih ko­ji ih još ni­je­su pod­ni­je­li.
– Pod­sje­ća­mo, Za­kon pred­vi­đa sank­ci­ju u vi­du nov­ča­ne ka­zne od 500 do 2000 eura za ne­pri­ja­vlji­va­nje tač­nih i pot­pu­nih po­da­ta­ka jav­nih funk­ci­o­ne­ra o pri­ho­di­ma ste­če­nim vr­še­njem dje­lat­no­sti. CGO ci­je­ni da je po­seb­no za­bri­nja­va­ju­će kad za­kon ne po­štu­ju oni ko­ji ga usva­ja­ju jer se ti­me ša­lje po­ru­ka gra­đa­ni­ma da ima onih ko­ji su iz­nad za­ko­na i ko­ji ne sno­se od­go­vor­nost za svo­je po­stup­ke –is­ta­kla je Ćet­ko­vi­će­va.
Ka­ko je do­da­la, ima­ju­ći u vi­du o ko­jem je za­ko­nu ri­ječ, ovim se ša­lje i po­li­tič­ka po­ru­ka o ne­sprem­no­sti pri­hva­ta­nja pra­vi­la na na­čin da va­že pod­jed­na­ko za po­li­tič­ke do­no­si­o­ce od­lu­ke kao i za osta­le gra­đa­ne.
– To je za­bri­nja­va­ju­će i u kon­tek­stu kon­ti­nu­i­ra­nih uka­zi­va­nja do­ma­ćih i me­đu­na­rod­nih or­ga­ni­za­ci­ja, a po­seb­no in­sti­tu­ci­ja EU, na sve­pri­sut­nu i pro­ži­ma­ju­ću ko­rup­ci­ju u Cr­noj Go­ri i po­li­tič­ku za­ro­blje­nost in­sti­tu­ci­ja. Za­to se ni­ka­ko ne smi­je osta­vi­ti po­sla­ni­ci­ma na sop­stve­ni iz­bor i sa­vjest da od­lu­ču­ju o to­me ko­je će pri­ho­de pro­pi­sa­ne za­ko­nom kao oba­ve­zne za pri­ja­vu pri­ja­vi­ti, a ko­je ne, jer se ti­me anu­li­ra­ju i su­šti­na i prin­ci­pi pre­ven­ci­je ko­rup­ci­je i bor­be pro­tiv nje –uka­za­la je Ćet­ko­vi­će­va.
U CGO oče­ku­ju da ASK po­stu­pi bla­go­vre­me­no i ade­kvat­no po pod­ni­je­toj ini­ci­ja­ti­vi i ne­se­lek­tiv­no ka­zni jav­ne funk­ci­o­ne­re ko­ji su pre­kr­ši­li Za­kon o spre­ča­va­nju ko­rup­ci­je.
M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"