Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za poslovni prostor Milovog partnera dali 1,7 miliona * OEBS da se uključi u izborne reforme * Duže od tri godine rješavaju 4.400 predmeta * Za „Carine“ optužili i Mugošine savjetnike * Za poslovni prostor Milovog partnera dali 1,7 miliona * Austrija na nogama zbog Putina * Probušene čarape
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 19-08-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MOMČILO VUKSANOVIĆ, PREDSJEDNIK SNS-a :
Iz najavljenog djelovanja vlasti može se naslutiti da kroz izmjene zakona slijede napadi na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije SPC. Međutim, ubijeđen sam da će to biti uzaludan pokušaj.

Vic Dana :)

Moja žena stavila telefon da joj se otključava na prepoznavanje lica. Skinula šminku i sad ga nosi na dekodiranje.

Prva žena na Mjesecu :
- Hjustone, imamo problem!..
- Šta je??
- Nema veze, ništa....
- Šta je problem??
- Ništa!!
- Molim te reci nam šta je problem?!..
- Znaš ti dobro šta je problem!!!!!

Pitaju plavušu koliko ima godina.
- Ma ne znam, to se stalno mijenja!

Kaže plavuša plavuši:
- Počela sam da sumnjam u svog muža, mislim da mi zadnje dijete nije njegovo...

Plavuša se jada prijateljici:
- Ah, trebam se naći s dečkom, ali sam potpuno zaboravila jel u 8:30 ili u 3:80!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Porodica PEDIJATAR PROF. DR SC. MILIVOJ JOVANČEVIĆ, SAVETUJE RODITELJE KADA I KAKO DA KUPAJU NOVOROĐENČE
Čista, mirišljava, a zdrava beba
Čista, mirišljava, a zdrava beba
Do sko­ro su ro­di­te­lji ko­ri­sti­li raz­li­či­te pre­pa­ra­te pri­li­kom nje­ge be­be ka­ko bi ona bi­la „či­sta i mi­ri­šlja­va”. Me­đu­tim, do­ka­za­no je da ve­li­ke ko­li­či­ne ra­znih sred­sta­va za hi­gi­je­nu mo­gu da ošte­te be­bi­nu ne­zre­lu i osje­tlji­vu ko­žu, ali i da iza­zo­vu ek­ce­me, ast­mu i dru­ge aler­gij­ske bo­le­sti.
Dječ­ja ko­zme­ti­ka če­sto sa­dr­ži broj­ne he­mij­ske sup­stan­ce ko­ji mo­gu bi­ti po­ten­ci­jal­no štet­ne. Tre­ba ima­ti na umu da je be­bi­na ko­ža vr­lo tan­ka i dvo­stru­ko pro­pu­stlji­vi­ja za vo­du i he­mij­ske sup­stan­ce ko­ji se na­ne­su na ko­žu.
Osim to­ga re­la­tiv­na po­vr­ši­na ko­že (od­nos ap­so­lut­ne po­vr­ši­ne ko­že u od­no­su na tje­le­snu ma­su) je kod no­vo­ro­đen­če­ta 5-7 pu­ta ve­ća ne­go kod od­ra­sle oso­be, pa po­ten­ci­jal­no štet­ne sup­stan­ce ima­ju zna­čaj­no iz­ra­že­ni­ji uti­caj na or­ga­ni­zam. Za­to se pre­po­ru­ču­je upo­tre­ba sa­mo vo­de u hi­gi­je­ni ti­je­la no­vo­ro­đen­če­ta, a ako se ko­ri­sti ko­zme­ti­ka ona tre­ba da bu­de bez po­ten­ci­jal­no štet­nih sup­stan­ci kao što su kon­zer­van­si, vje­štač­ke bo­je i mi­ri­si.
Kod pre­vre­me­no ro­đe­nih još je va­žni­je da se ne ko­ri­ste he­mij­ska sred­stva za nje­gu, ba­rem do ter­mi­na ka­da je pla­ni­ra­no ro­đe­nje.
Ku­pa­nje u ka­di­ci
Sa ku­pa­njem u ka­di­ci se mo­že po­če­ti ka­da za­ra­ste pup­ča­na ra­na. Pre­po­ru­ču­je se upo­tre­ba ve­ćih ka­di­ca rav­nog dna jer pru­ža vi­še slo­bo­de i užit­ka „pli­va­nja”. Sve što je po­treb­no za nje­gu dje­te­ta tre­ba da bu­de na do­hvat ru­ke. Ne tre­ba se uda­lja­va­ti od dje­te­ta, uvi­jek jed­nom ru­kom bu­di­te u kon­tak­tu sa njim.
Tem­pe­ra­tu­ra pro­sto­ri­je tre­ba da bu­de oko 24C a tem­pe­ra­tu­ra vo­de 37C. Ve­ći­na no­vo­ro­đe­ne dje­ce to­kom pr­ve go­di­ne ne zah­ti­je­va šam­pon. Ako je po­treb­no, zbog pu­no ko­se, tre­ba ko­ri­sti­ti bla­ge šam­po­ne ko­ji ne smi­ju sa­dr­ža­ti sin­te­tič­ke mi­ri­se, bo­je, ni­ti aler­ge­ne i iri­ti­ra­ju­će kon­zer­van­se. Ge­ne­ral­no, šam­po­ni za ku­pa­nje ni­su po­treb­ni to­kom pr­ve go­di­ne ži­vo­ta, te­že se ukla­nja­ju sa ko­že i po­treb­no je tu­ši­ra­nje.
Sin­de­ti
Sa­pun za nje­gu no­vo­ro­đen­če­ta (ali i ko­že od­ra­slih) mo­ra bi­ti ne­u­tra­lan ili bla­go ki­seo (pH oko 5,5) što je na­zna­če­no na am­ba­la­ži pro­iz­vo­da. Sin­de­ti (sin­te­tič­ki de­ter­džen­ti) su mo­der­na al­ter­na­ti­va sa­pu­ni­ma. Pe­ru do­bro kao i sa­pu­ni, ali su u pred­no­sti zbog po­sto­ja­no­sti pre­ma tvr­doj vo­di, ni­žih su pH vri­jed­no­sti i bo­lje pod­no­šlji­vi za ko­žu, po­seb­no onu sa hro­nič­nim ek­ce­mom.
Pje­nu­ša­ve kup­ke
se u naj­ra­ni­jem
pe­ri­o­du ne
pre­po­ru­ča­ju
Na­i­me, ve­ći­na ovih kup­ki sa­dr­ži de­ter­džen­te ko­ji uni­šta­va­ju ko­ri­snu bak­te­rij­sku flo­ru ko­že i ukla­nja­ju za­štit­ni ki­se­li sloj sa ko­že. Sma­tra­ju se če­stim uzro­kom va­gi­ni­ti­sa i upa­la mo­krać­nog si­ste­ma no­vo­ro­đen­če­ta. Zi­mi je ko­ža sklo­ni­ja ja­čem isu­ši­va­nju ta­ko da se u pe­ri­o­du ve­ćih hlad­no­ća pre­po­ru­ču­je re­đe ku­pa­nje be­ba.
Ba­de­mo­vo umje­sto ma­sli­no­vog ulja
Ma­sli­no­vo ulje se ne pre­po­ru­ču­je kao sred­stvo za nje­gu be­bi­ne ko­že. Ole­in­ska ki­se­li­na iz ma­sli­no­vog ulja ota­pa dvo­sloj­ne mem­bra­ne ko­je me­đu­sob­no po­ve­zu­ju od­u­mr­le će­li­je po­vr­šnog slo­ja ko­že. Ako je po­treb­no, ra­di­je ko­ri­sti­te ba­de­mo­vo ulje or­gan­skog po­rije­kla.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"