Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Bebin institut u minusu 41.000 * Evropske sankcije obavezne i za Crnu Goru * Nema povratka u parlament bez datuma izbora * Mićunovići zaradili 102.000 * Bebin institut u minusu 41.000 * Ljubavna priča napisana za jednu noć * Domaći rokeri na Krupcu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vesko Pejak, Alternativa Crna Gora:
– Radnici nam rade kao tovarne životinje.

Vic Dana :)

Svađaju se momak i djevojka pa momak kaže:
– Ti si previše ljubomorna, moja tolerancija je sve tanja!
Na to djevojka ljutito odgovara:
– A ko ti je sad ta Tanja sad?!
Upoznaje se plavuša sa nekim likom i on joj se pohvali:
– Ja sam plastični hirurg!
A plavuša će na to:
– Jao, a izgledate kao pravi!
Zašto plavuša nosi jogurt oko vrata???
Zato što na njemu piše „DUKAT”.
Šta plavuša kaže kad zatrudni?
Ma šta me briga možda i nije moje!!!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi SINDIKAT DOKTORA POKRENUO POSTUPAK KAKO BI ZAŠTITIO KOLEGE OD ODLASKA U ZATVOR
Za ljekarsku grešku plaćaće do 50.000
Popović Samardžić Za ljekarsku grešku plaćaće do 50.000 Ovo je bila obaveza svake ustanove da ugovori osiguranje za svoje zaposlene od ljekarske greške, kao osiguranje od rizika na radnom mjestu, ističe Milena Popović Samardžić
Sin­di­kat dok­to­ra me­di­ci­ne po­kre­nuo je po­stu­pak osi­gu­ra­nja lje­kar­ske gre­ške dok­to­ri­ma ko­ji­ma sud do­ka­že da su po­či­ni­li pro­pust u li­je­če­nju obo­lje­lih, ko­je će omo­gu­ći­ti po­sred­stvom osi­gu­ra­va­ju­ćih ku­ća da pa­ci­jen­ti­ma bu­de na­dok­na­đe­na šte­ta u iz­no­su do 50.000 eura. Pred­sjed­nik Sin­di­ka­ta dok­to­ra me­di­ci­ne Mi­le­na Po­po­vić Sa­mar­džić ka­za­la je da su u to­ku pre­go­vo­ri sa osi­gu­ra­va­ju­ćom ku­ćom ka­ko bi umje­sto kri­vič­ne od­go­vor­no­sti, lje­ka­ri ima­li mo­guć­nost da pa­ci­jen­ti­ma is­pla­te od­šte­tu. Ona is­ti­če da ne po­sto­ji ni za jed­nu stru­ku kri­vič­na od­go­vor­nost zbo­ge ne­sa­vje­snog ra­da, osim u me­di­ci­ni, gdje se lje­ka­ri ka­žnja­va­ju za­tvo­rom zbog ne­sa­vje­snog li­je­če­nja, kao da su ubi­ce.
– Oba­vje­šta­va­mo vas da su u to­ku pre­go­vo­ri s osi­gu­ra­va­ju­ćom ku­ćom ka­ko bi čla­no­vi SDMCG do­bi­li bes­plat­no osi­gu­ra­nje od lje­kar­ske gre­ške.
Pred­lo­že­na su­ma osi­gu­ra­nja po lje­ka­ru je 20.000 eura. Svi ko­ji se bu­du že­lje­li osi­gu­ra­ti na ve­ću su­mu (do 50.000 eura) ima­će mo­guć­nost do­pla­te. Lje­kar­ske gre­ške se ma­hom de­ša­va­ju zbog ne­zna­nja lje­ka­ra u od­re­đe­noj si­tu­a­ci­ji ka­da ne li­je­či ili ope­ri­še pa­ci­jen­ta pre­ma pro­pi­sa­nim pro­to­ko­li­ma, kao i zbog ne­do­stat­ka uslo­va, apa­ra­ta i opre­me, ko­ja mu omo­gu­ća­va pre­ci­znu di­jag­no­sti­ku. Zbog to­ga će Sin­di­kat ini­ci­ra­ti da se omo­gu­ći na­dok­na­da ma­te­ri­jal­ne šte­te u slu­ča­ju tu­žbe od stra­ne pa­ci­jen­ta. To ni­je za­šti­ta od kri­vič­ne od­go­vor­no­sti, već na­dok­na­da ma­te­ri­jal­ne šte­te pa­ci­jen­tu u slu­ča­ju do­ka­za­ne lje­kar­ske gre­ške. Vje­ru­jem da će­mo usko­ro pot­pi­sa­ti ugo­vor o toj vr­sti osi­gu­ra­nja. Ovo je bi­la oba­ve­za sva­ke usta­no­ve da ugo­vo­ri osi­gu­ra­nje za svo­je za­po­sle­ne od lje­kar­ske gre­ške, kao osi­gu­ra­nje od ri­zi­ka na rad­nom mje­stu – is­ti­če Po­po­vić Sa­mar­dži­će­va.
Ona objaš­nja­va da im je osi­gu­ra­va­ju­ća ku­ća po­nu­di­la osi­gu­ra­nje od od­go­vor­no­sti lje­ka­ra i sto­ma­to­lo­ga pri oba­vlja­nju dje­lat­no­sti
– Ovi po­seb­ni uslo­vi se pri­mje­nju­ju na osi­gu­ra­nje od od­go­vor­no­sti lje­ka­ra i sto­ma­to­lo­ga pri oba­vlja­nju dje­lat­no­sti. Osi­gu­ra­nje po ovim po­seb­nim uslo­vi­ma mo­že se za­klju­či­ti sa­mo pod uslo­vom da osi­gu­ra­nik za­klju­či osi­gu­ra­nje po Op­štim uslo­vi­ma za osi­gu­ra­nje od od­go­vor­no­sti. Pred­met osi­gu­ra­nja po ovim po­seb­nim uslo­vi­ma je­ste od­go­vor­nost osi­gu­ra­ni­ka (lje­ka­ra i sto­ma­to­lo­ga) za šte­te ko­je na­sta­ju na li­ci­ma kao po­sle­di­ce gre­ša­ka u oba­vlja­nju dje­lat­no­sti (li­je­če­nja): u pri­vat­noj zdrav­stve­noj prak­si i u svoj­stvu rad­ni­ka u re­dov­nom rad­nom od­no­su, osim onih ko­je ne mo­že oba­vlja­ti u smi­slu Za­ko­na o zdrav­stve­noj za­šti­ti. Osi­gu­ra­nje se od­no­si i na od­go­vor­nost osi­gu­ra­ni­ka pri oba­vlja­nju dje­lat­no­sti za šte­te: pro­i­za­šle iz upo­tre­be apa­ra­ta i ure­đa­ja uko­li­ko su isti pri­zna­ti u me­di­cin­skoj prak­si, osim onih ko­ji su po ovim uslo­vi­ma is­klju­če­ni, pri­li­kom dje­lat­no­sti vje­šta­če­nja i da­va­nja struč­nog me­di­cin­skog mi­šlje­nja. Ovi po­seb­ni uslo­vi od­no­se se i na od­go­vor­nost osi­gu­ra­ni­ka i u slu­ča­ju za­mje­ne pri­vre­me­no spri­je­če­nog lje­ka­ra ili sto­ma­to­lo­ga, me­di­cin­skog teh­ni­ča­ra, lje­ka­ra na prak­si (spe­ci­ja­li­za­ci­ji) i po­moć­nog struč­nog oso­blja – na­vo­di Po­po­vić Sa­mar­dži­će­va dje­lo­ve pi­sma osi­gu­ra­va­ju­će ku­će.D.B.


Pri­la­ze sa že­ljom da iz­li­je­če, a ne da ubi­ju

Mi­le­na Po­po­vić Sa­mar­džić je ka­za­la da će od Mi­ni­star­stva prav­de tra­ži­ti da se iz­bri­še iz kri­vič­nog za­ko­ni­ka kri­vič­no dje­lo ne­sa­vje­sno li­je­če­nje, već da to bu­de re­gu­li­sa­no kao lje­kar­ska gre­ška, jer lje­ka­ri po­ku­ša­va­ju da pru­že ade­kvat­nu me­di­cin­sku po­moć.
– Je­di­no ako se utvr­di da je do­šlo do na­mjer­nog pro­pu­sta, a što vje­ru­je­mo da ni­jed­nom lje­ka­ru ni­je na­mje­ra, on­da se ta­kvo dje­lo mo­že kva­li­fi­ko­va­ti kao dru­go kri­vič­no dje­lo na šte­tu zdra­vlja ili ži­vo­ta pa­ci­jen­ta. Va­žno je da gra­đa­ni zna­ju da lje­ka­ri ne bje­že od od­go­vor­no­sti, ali i da ni­je­su sve­moć­ni i da im je pr­vi cilj da po­mog­nu i iz­li­je­če pa­ci­jen­ta – po­ru­ču­je Po­po­vić Sa­mar­dži­će­va.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"