Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Podnio ostavku na sve funkcije i vratio mandat * Rebalans posledica nezasitih ministara * Zakon izmijenili jer Aco kasni pet godina * Sindikat dužan 1,2 miliona eura * Dani haosa u Britaniji, Brisel čeka * Koncept građanstva * Podanički DNK
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 11-07-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
GORAN ĐUROVIĆ, direktor Medija centra:
Vlada pokazuje da želi da preko svojih funkcionera i dalje utiče na Savjet RTCG.

Vic Dana :)

Stoji 17 plavuša ispred kazina!
Dolazi policajac i kaže:
- Što ne ulazite unutra?
A one mu kažu:
- Umiješ li ti čitati. Vidiš li da piše zabranjen ulaz ispod 18!

Za Pericin rođendan baka ga odlučila voditi u ZOO.
Kada su došli do majmuna Perica kaže:
- Ej, bako ovaj mnogo liči na tebe.
- Kako te nije sram tako govoriti?
- Ne brini se bako majmuni nas ne razumiju.

- Šta plavuša ujutru radi ispod drveta?
- Čeka JUTARNjI LIST!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi BIVŠI MINISTAR KULTURE JANKO LJUMOVIĆ OGORČEN NAKON ŠTO JE I DRUGI PUT ODBIJEN NJEGOV IZBOR U ZVANJE Policijska čistka na Univerzitetu
Ovaj slu­čaj po­vre­đu­je na­če­la jed­ne obla­sti stu­di­ra­nja na UCG, ni­po­da­šta­va prav­no ute­me­lje­nu akre­di­ta­ci­ju ovog stu­dij­skog pro­gra­ma i de­za­vu­i­še oči­gle­dan prav­ni akt na ko­me Uni­ver­zi­tet u ak­tu­el­nom upi­snom ro­ku po­zi­va stu­den­te da se pri­ja­ve kao na umjet­nič­koj di­sci­pli­ni, is­ti­če Jan­ko Lju­mo­vić
Van­red­ni pro­fe­sor Uni­ver­zi­te­ta Cr­ne Go­re i biv­pi mi­ni­star kul­tu­re Jan­ko Lju­mo­vić op­tu­žio je tu in­sti­tu­ci­ju, Vla­du i Mi­ni­star­tsvo pro­svje­te da su od­go­vor­ni za nje­gov lič­ni od­strel i po­li­cij­sku čist­ku, na­kon što je u dva na­vra­ta od­bi­jen nje­gov iz­bor u aka­dem­sko zva­nje van­red­nog pro­fe­so­ra. On je is­ta­kao da je od­lu­ka Se­na­ta tre­ba­la bi­ti pri­mjer po­vje­re­nja, po­što­va­nja i po­šte­nja ‒ što su tri ključ­na ele­men­ta de­fi­ni­ci­je aka­dem­skog in­te­gri­te­ta.
– Od­go­vor­nost za oči­ti lič­ni i po­li­tič­ki od­strel ima­ju i osni­vač Uni­ver­zi­te­ta Cr­ne Go­re – Mi­ni­star­stvo pro­svje­te i Vla­da. Ne bih htio da iko­ga na tim adre­sa­ma učim od­go­vor­no­sti, ali ka­ko sam bio član Vla­de Cr­ne Go­re, kao mi­ni­star kul­tu­re u 41. Vla­di Cr­ne Go­re, znam da me­đu nje­nim čla­no­vi­ma po­sto­je slu­žbe­na li­ca ko­ja mo­gu i mo­ra­ju po­sta­vi­ti od­re­đe­na pi­ta­nja Uni­ver­zi­te­tu Cr­ne Go­re. Naj­va­žni­je, is­ti­čem okol­nost da je ovaj slu­čaj po­vri­je­dio na­če­la jed­ne obla­sti stu­di­ra­nja na Uni­ver­zi­te­tu Cr­ne Go­re, da ni­po­da­šta­va prav­no ute­me­lje­nu akre­di­ta­ci­ju ovog stu­dij­skog pro­gra­ma i de­za­vu­i­še oči­gle­dan prav­ni akt na ko­me Uni­ver­zi­tet u ak­tu­el­nom upi­snom ro­ku po­zi­va stu­den­te da se pri­ja­ve kao na umjet­nič­koj di­sclip­ni. Za­što se­na­to­ri, me­đu ko­ji­ma su prav­ni­ci, ne­za­in­te­re­so­va­no ću­te i di­žu ru­ke, a du­žnost im je da zna­ju ko­joj obla­sti pri­pa­da ono za­šta gla­sa­ju, pa valj­da i da prav­no opo­me­nu i pod­u­če one ko­ji ne­će da zna­ju?! Re­zul­tat gla­sa­nja na Se­na­tu UCG, osam ZA i de­set UZ­DR­ŽA­NIH, uz već le­gen­dar­nu di­le­mu is­ka­za­nu u ko­nač­nom mi­šlje­nju Na­uč­nog od­bo­ra da li je pro­duk­ci­ja na­u­ka ili umjet­nost, si­gu­ran sam da će bi­ti va­žan pri­log za ana­li­zu dru­štve­nog kon­tek­sta – is­ti­če Lju­mo­vić.
On se za­hva­lju­je se­na­to­ri­ma ko­ji su gla­sa­li da bu­de iza­bran u zva­nje, a ka­da su u pi­ta­nju uz­dr­ža­ni gla­sa­či, obra­tio se sa­mo pred­sjed­ni­ku Se­na­ta, tj. rek­to­ru Uni­ver­zi­te­ta Da­ni­lu Ni­ko­li­ću i se­na­to­ru Ne­na­du Šo­ški­ću, re­dov­nom pro­fe­so­ru Fa­kul­te­ta li­kov­nih umjet­no­sti i čla­nu Na­uč­nog od­bo­ra UCG za oblast umjet­no­sti.
Rek­to­ru zbog to­ga što sam kao je­di­ni kan­di­dat na kon­kur­su oče­ki­vao da uva­ži svih pet po­zi­tiv­nih ele­men­ta u pro­ce­su iz­bo­ra u aka­dem­sko zva­nje: re­cen­zent­ske ko­mi­si­je re­dov­nih pro­fe­so­ra sa Uni­ver­zi­te­ta umet­no­sti u Be­o­gra­du, Sve­u­či­li­šta u Za­gre­bu i UCG, od­lu­ku Vi­je­ća FDU, iz­vje­štaj sa ina­u­gu­ra­ci­o­nog pre­da­va­nja, ko­nač­no mi­šlje­nje Na­uč­nog od­bo­ra i mi­šlje­nje Vi­je­ća umjet­no­sti. I po­red is­ka­za­ne „di­le­me” Na­uč­nog od­bo­ra o za­do­vo­lja­va­nju mi­ni­mal­nih uslo­va ( kao da po­sto­je mak­si­mal­ni uslo­vi – re­ci­mo da je kan­di­dat mak­si­mal­no vi­sok 194 cm), jer uslo­vi su prav­no is­pu­nje­ni ili ni­je­su. Se­na­to­ru Ne­na­du Šo­ški­ću, re­dov­nom pro­fe­so­ru i čla­nu Na­uč­nog od­bo­ra UCG, ko­ji je po slu­žbe­noj du­žno­sti kao pred­stav­nik za oblast umjet­no­sti bes­kru­pu­lo­zno usmje­ra­vao i uslo­vlja­vao tok do­no­še­nja od­lu­ke – što ima ele­men­te etič­ke i kri­vič­ne od­go­vor­no­sti. Ta­kvo dje­lo­va­nje mo­že bi­ti te­sti­ra­no na adre­sa­ma ko­je su za­du­že­ne da pro­vje­re i utvr­de od­go­vor­nost – ka­že Lju­mo­vić.
Ljumović je krajem prošle godine podnio ostavku sa funkcije ministra kulture iz moralnih razloga zbog smjene tadašnje rektorke Radmile Vojvodić, koja je bila u sukobu sa Vladom zbog odluke o premještanju Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu. D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"