Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Najveći izazov Crne Gore je suočavanje s korupcijom * Spremni za privremenu radnu grupu bez prekida bojkota * Milo troši 150 hiljada više od Filipa * Povrijeđena tri đaka i pomoćnik direktora * Kineski razarač „otjerao” američki * Politički fundamentalizam * Plakati sramote
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-10-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Srđa Keković, generalni sekretar USSCG:
– Ako ne nađemo kompromis s Vladom oko rješenja za nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, tražićemo referendum.

Vic Dana :)

Negdje na sjevernom Atlantiku...
- Kapetane! Imam dvije vijesti, lošu i dobru. Sa kojom da počnem?
- Da čujem prvo lošu.
- Naletjeli smo na ledeni brijeg i uskoro ćemo potonuti!
- Sto mu ajkula! Šta je onda dobra vijest!?
- Dobićemo jedanaest Oskara...
Kaže žena mužu:
– Srećo, moram nešto da ti kažem. Znam da se brak zasniva na povjerenju i zato sam odlučila da ti priznam da uopšte ne razlikujem boje.
– U redu je, dušo, i ja sam već mislio da ti priznam da sam crnac.
Muž se vraća kući sa pogreba svoje žene. Iznenada, s krova jedne kuće pored koje je prolazio, pred noge mu padne cigla. On pogleda u nebo i reče:
- Ah draga, pa već si stigla gore.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2018-10-02 KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA VODEĆI UZROK UMIRANJA Za godinu od bolesti srca liječeno 1.500 građana
Spe­ci­ja­li­sta so­ci­jal­ne me­di­ci­ne u In­sti­tu­tu za jav­no zdra­vlje Ve­ri­ca Osma­no­vić ka­za­la je po­vo­dom obi­lje­ža­va­nja Svjet­skog da­na sr­ca, či­ji je slo­gan „Mo­je sr­ce, tvo­je sr­ce”, da od akut­nog ko­ro­nar­nog sin­dro­ma u Cr­noj Go­ri go­di­šnje obo­li 1.440 sta­nov­ni­ka. Ona je u atri­ju­mu Ka­pi­tal pla­ze u Pod­go­ri­ci, gdje su gra­đa­ni ima­li pri­li­ku da iz­mje­re krv­ni pri­ti­sak i še­ćer, is­ta­kla da je po­treb­no vo­di­ti ra­ču­na o ži­vot­nim na­vi­ka­ma, kao što su pra­vil­na is­hra­na, fi­zič­ke ak­tiv­no­sti, pre­sta­nak pu­še­nja i mo­ti­vi­sa­nje dje­ce da bu­du ak­tiv­ni­ja.
– Na taj na­čin mo­že­mo sma­nji­ti ri­zik na­stan­ka sr­ča­nog uda­ra, una­pri­je­di­ti kva­li­tet ži­vo­ta i bi­ti do­bar pri­mjer bu­du­ćim ge­ne­ra­ci­ja­ma. Raz­log obi­lje­ža­va­nja ovog da­tu­ma le­ži u či­nje­ni­ci da sva­ke go­di­ne u svi­je­tu od bo­le­sti sr­ca i krv­nih su­do­va umi­re pre­ko 17,5 mi­li­o­na lju­di, a pro­cje­nju­je se da će do 2030. go­di­ne broj umr­lih iz­no­si­ti oko 23 mi­li­o­na – is­ta­kla je Osma­no­vi­će­va.
Kar­di­o­va­sku­lar­ne bo­le­sti (KVB) pred­sta­vlja­ju, pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, vo­de­će uzro­ke obo­li­je­va­nja, od­su­stvo­va­nja sa po­sla, in­va­lid­no­sti i pri­je­vre­me­ne smrt­no­sti.
– Po­da­ci po­ka­zu­ju da su pri­ja­vlje­ne 902 oso­be mu­škog po­la obo­lje­le od akut­nog ko­ro­nar­nog sin­dro­ma, od­no­sno 63 od­sto, dok je 538 obo­lje­lih oso­ba žen­skog po­la. Uku­pan broj umr­lih od ASK u 2015. go­di­ni je 59, od če­ga je njih 39 mu­škog po­la, a 20 žen­skog – po­ja­sni­la je Osma­no­vi­će­va.
Ona je po­ru­či­la da je neo­p­hod­no skre­nu­ti pa­žnju jav­no­sti da vo­di bri­gu o zdra­vlju sr­ca, ka­ko bi se, ka­ko je ob­ja­sni­la, sma­nji­li fak­to­ri ri­zi­ka za na­sta­nak bo­le­sti si­ste­ma sr­ca.
– Po­treb­no je obez­bi­je­di­ti or­ga­ni­zmu do­volj­nu ko­li­či­nu sna, bi­ti umje­ren u je­lu i ko­ri­šće­nju so­li, re­dov­no upra­žnja­va­ti fi­zič­ke ak­tiv­no­sti i pre­sta­ti sa pu­še­njem, ići na re­dov­ne kon­tro­le kod iza­bra­nog dok­to­ra i pra­ti­ti vri­jed­no­sti krv­nog pri­ti­ska – na­ve­la je Osma­no­vi­će­va.
Ge­ne­ral­ni me­na­džer Ka­pi­tal Fit­nes cen­tra Alek­san­dar Šmi­go­vić ka­zao je da je fi­zič­ka ak­tiv­nost je­dan od naj­va­žni­jih fak­to­ra za ljud­sko zdra­vlje i sma­nje­nje ri­zi­ka za sr­ča­ne bo­le­sti.
– Naš cilj je da ak­ti­vi­ra­mo lju­de da se ba­ve fi­zič­kom ak­tiv­no­šću i da ih upu­ti­mo na to ko­li­ko je va­žna za kar­di­o­va­sku­lar­ni i ko­šta­no­mu­sku­la­tor­ni si­stem – po­ja­snio je Šmi­go­vić.
D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"