Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
„Bemaksu” 883.000 eura po kilometru * Osumnjičenog za ubistvo pustili, pa raspisali potragu * Katnić: Utvrditi ko je prvi prijavio državni udar * Ministar grobar naše ekologije * „Bemaksu” 883.000 eura po kilometru * Crna Gora i multikulturalizam * Vratari NATO-a
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 08-11-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Johanes Han, evropski komesar za proširenje:
– Crnu Goru i Srbiju prestižu Albanija i Makedonija.

Vic Dana :)

Posle smrti, odlazi gejmer u pakao.
Nakon nekoliko dana zove đavo Boga i kaže:
- Ajde, molim te, uzmi malo ovog što voli video igrice.
- Što?
- Pa, prevrnuo mi je sve kotlove, pobio sve đavolčiće, i već treći dan pomahnitalo trči i viče: Gdje je prolaz za sledeći nivo?
Vozi crnka plavušu kolima. Odjednom kola stadoše i crnka reče:
- Zamisli, nestalo nam je goriva!
A plavuša odgovori:
- Kako si ti pametna, a ja bih vozila, vozila, vozila i ništa ne bi primijetila...
Šta je to: Četvorica u jednoj sobi, a samo jedan radi?
Tri državna službenika i ventilator.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi DIREKTOR DRAGAN ČABARKAPA UPOZORAVA DA JE PSIHIJATRIJI U DOBROTI UGROŽENA OSNOVNA DJELATNOST
Bolnica kao zatvor i dom za socijalne slučajeve
Bolnica kao zatvor i dom za socijalne slučajeve Smatramo da nedostatak novca dovodi u pitanje izvršavanje osnovne djelatnosti i otežava rukovođenje i upravljanje bolnicom. Materijalne troškove bi trebalo povećati sa 47.000 na 55.000 eura mjesečno, odnosno 660.000 eura na godišnjem nivou – istakao je direktor bolnice Dragan Čabarkapa - „Socijalni pacijenti”, koji bi mogli biti otpušteni iz bolnice, ali nemaju gdje da odu, i kojih imamo preko 100 predstavljaju veliko materijalno opterećenje za bolnicu, kaže Čabarkapa
Di­rek­tor Spe­ci­jal­ne bol­ni­ce za psi­hi­ja­tri­ju „Do­bro­ta” u Ko­to­ru Dra­gan Ča­bar­ka­pa ka­zao je za „Dan” da je postalo neizdrživo voditi računa o sudskim pacijentima kojih ima 70, zbog nedostatka prostora i kreveta, pa su primorani da im traže smještaj na drugim odjeljenjima, a nedostaje im oko 50 zaposlenih. Čabarkapa ističe da su poslednja dva slučaja, u kojima su pretučeni pacijenti kojima su sudovi propisali mjere liječenja u toj ustanovi, namještena i ciljano snimana, ali priznaje da će biti izuzetno teško još tri godine brinuti o velikom broju sudskih pacijenata, dok se ne izgradi Forenzička bolnica u sklopu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu. On navodi da o preko 260 pa­ci­je­na­ta bri­ne sa­mo de­set lje­ka­ra spe­ci­ja­li­sta i da ima­ju ve­li­ke pro­ble­me u zbri­nja­va­nju no­vih pa­ci­je­na­ta zbog ne­do­stat­ka kre­ve­ta.
– Ve­ći­na fo­ren­zič­kih pa­ci­jen­ata u Cr­noj Go­ri tre­ti­ra se u ovoj bol­ni­ci. Sud­sko odje­lje­nje ima 21 kre­vet, a u bol­ni­ci bo­ra­vi i do 70 sudskih pa­ci­jen­ta, zbog če­ga je neo­p­hod­na iz­grad­nja i for­mi­ra­nje sud­ske bol­ni­ce u Cr­noj Go­ri. Je­di­ni po­sje­du­je­mo odje­lje­nja za pro­du­že­no (hro­nič­no) li­je­če­nje, na ko­ji­ma se vr­ši vi­še­go­di­šnja ho­spi­ta­li­za­ci­ja pa­ci­je­na­ta. To su ta­ko­zva­ni „so­ci­jal­ni pa­ci­jen­ti”, ko­ji bi mo­gli bi­ti ot­pu­šte­ni iz bol­ni­ce, ali ne­ma­ju gdje da odu, a njih ima­mo pre­ko 100 i oni pred­sta­vlja­ju ve­li­ko ma­te­ri­jal­no op­te­re­će­nje za bol­ni­cu. Na neki način smo pretvoreni u zatvor i socijalnu ustanovu, jer polovina njih čine sudski i socijalni pacijenti. Zbog toga je onemogućen prijem pacijenata, čime se na indirektan način ugrožavaju prava pacijenata. Ova usta­no­va ima po­pu­nje­nost preko 100 od­sto i to nam stva­ra ve­li­ke pro­ble­me u zbri­nja­va­nju i pri­je­mu no­vih pa­ci­je­na­ta, ko­jih u pro­sje­ku ima od 240 do 260. Odje­lje­nje za bo­le­sti za­vi­sno­sti ima 21 kre­vet i to je je­di­no odje­lje­nje gdje po­sto­je kra­će li­ste če­ka­nja. Osnovni problem koji je u poslednje dvije godine višestruko došao do izražaja i koji nažalost najviše opterećuje rad ustanove jeste problem stabilnog i održivog finansiranja. Smatramo da nedostatak novca dovodi u pitanje izvršavanje osnovne djelatnosti i otežava rukovođenje i upravljanje bolnicom. Materijalne troškove bi trebalo povećati sa 47.000 na 55.000 eura mjesečno, odnosno 660.000 eura na godišnjem nivou – is­ta­kao je Ča­bar­ka­pa.
Kako kaže, ne­do­sta­je stručnog kadra ali ohra­bru­je či­nje­ni­ca da je osam lje­ka­ra na spe­ci­ja­li­za­ci­ji, i to se­dam iz op­šte psi­hi­ja­tri­je i je­dan iz dječ­je i ado­le­scent­ne psi­hi­ja­tri­je.
– Osje­ća se i ne­do­sta­tak vi­so­kog i sred­njeg me­di­cin­skog ka­dra, ali nje­go­va po­pu­na ni­je jed­no­stav­na jer ovoj usta­no­vi su po­treb­ni ka­dro­vi sa is­ku­stvom za rad u ovoj spe­ci­fič­noj i de­li­kat­noj dje­lat­no­sti. Po­želj­no je da bu­de ve­ći broj mu­ška­ra­ca, ko­ji na akut­nim i sud­skom odje­lje­nju mo­gu da za­mi­je­ne obez­bje­đe­nje i slič­no, pa ni­je la­ko oda­bra­ti ade­kva­tan ka­dar, a mno­gi ni­je­su ni za­in­te­re­so­va­ni za rad u na­šoj usta­no­vi. Bit­no je ja­ča­nje psi­ho­so­ci­jal­ne slu­žbe i raz­voj rad­no­o­ku­pa­ci­o­nih ak­tiv­no­sti. Potrebno bi bilo za 2018. godinu planirati povećanje sredstava za plate na nivou plata iz 2017.godine, plus eventualno povećanje plata u ovoj godini, plus za planirani prijem novih izvršilaca i to: za četiri ljekara na specijalizaciji (epidemiologija, interno i psihijatrija 2), zatim prijem 2 higijeničarke, 1 radnookupacionog terapeuta, 1 administratora u Centru za razvoj i unapređenje mentalnog zdravlja.
– Bilo bi potrebno primiti još do pet medicinskih tehničara, kao zamjene odsutnim radnicima i radi povećanja broja tehničara u smjenama sa dva na tri, u skladu sa preporukama ombudsmana, pri čemu njihov prijem ne bi zahtijevao znatnije povećanje sredstava za plate jer bi se smanjio broj prekovremenih sati. Međutim, odlukom Fonda o raspodjeli budžetskih sredstava zdravstvenim ustanovama, od januara 2018. godine, za ovaj budžet je planiran isti iznos kao i za 2017. godinu, što će sigurno biti nedovoljno, ukoliko ne dođe do rebalansa budžeta u tekućoj 2018. godini – na­gla­sio je Ča­bar­ka­pa.D.B.

Objekti stari pola vijeka

Čabarkapa navodi da je poslednji veći objekat za smještaj pacijenata izgrađen prije pedesetak godina, što ukazuje na skučenost prostora za preveliki broj pacijenata.
– Održavanje tako starih infrastrukturnih objekata je veoma teško, pri čemu su za pacijente na produženom liječenju tek krajem 2015. godine, uz razumijevanje Fonda zdravstva, data sredstva od 24.000 eura i uveden je sistem za grijanje u bolesničkim sobama, ali još dva odjeljenja za hronične pacijente još uvijek nemaju grijanje u sobama, to planiramo uvesti iz sredstava donacija u 2018. godini – kaže Čabarkapa.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"