Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Subvencije za plate radnika, nezaposlenima po 50 eura * Aco Đukanović bi da ne plaća komunalije kada sruši pa gradi * Predložićemo Vladi set mjera za pomoć turističkoj privredi * Zaprijećeno još oštrijim zabranama zbog šetnje građana * DPS vodi otvorenu izbornu kampanju * Jonicu smijenili bez obrazloženja * Uživam u muzici i životu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Nikola Camaj, funkcioner Albanskog foruma:
– Besom štitimo sebe i drugoga od sebe.

Vic Dana :)

Spavaju Mujo i Fata. U neko doba noći provali lopov u kuću, polako se približi krevetu i šapne Muju na uvo:
-Pare ili život.
Mujo sav prepadnut počne buditi Fatu:
-Ženo moja, živote moj, traži te neki čovjek!


Perica: - Digitron je čovjekov najbolji prijatelj.
Učiteljica: - Zašto?
Perica: - Uvijek možeš da računaš na njega.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi REGISTROVANO TROJE ZARAŽENIH, IZ KOORDINACIONOG TIJELA SAOPŠTILI ZA DAN DA NEMAJU PROCJENU TRAJANJA EPIDEMIJE
Zaprijećeno još oštrijim zabranama zbog šetnje građana
Podgorička Hitna pomoć Zaprijećeno još oštrijim zabranama zbog šetnje građana Ukoliko bi nepoštovanje mjera uzelo maha, moralo bi se pribjeći još oštrijim zabranama. Podsjećamo da, prema procjenama ljekara – epidemiologa, Crnu Goru tek čeka vrhunac epidemije, saopštili su iz NKT Mi pravu situaciju i pravi broj oboljelih možemo očekivati u danima pred nama. Tačnije 14 dana od 3. aprila kada smo u jednom danu registrovali 31 oboljelih, kazao je epidemiolog Senad Begić Montefarm će svojim apotekama, u svim opštinama u CG srazmjerno broju stanovnika, isporučiti određeni broj zaštitnih maski
Institut za javno zdravlje juče je nakon testiranja 167 sumnjivih građana registrovao još tri osobe inficirane virusom korona, dok su iz Nacionalog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) „Danu” saopštili da će pooštriti mjere zabrane kretanja ukoliko bi nepoštovanje naredbi tog organa uzelo maha i građani nastavili da borave na javnim površinama. U Crnoj Gori su u prethodna 24 dana otkad je počela epidemija registrovane 252 inficirane osobe, a u Institutu su u prethodna tri dana utvrdili obolijevanje kod 21 pacijenta. Iz Kliničkog centra Crne Gore juče je saopšteno da se na liječenju u toj ustanovi nalazi 19 inficiranih, od koji je četvoro na respiratoru i životno su ugroženi, dok je još jedan pacijent otpušten.

– Svjedoci smo i da nakon 19 sati nema građana vani. Dakle, poštuje se zabrana kretanja. Međutim, ono što je u nekim momentima bilo zabrinjavajuće je broj građana na javnim površinama. Pogotovo nedjeljom. Iz tog razloga su juče pooštrene mjere. Ukoliko bi nepoštovanje mjera uzelo maha moralo bi se pribjeći još oštrijim zabranama. Podsjećamo da, prema procjenama ljekara – epidemiologa, Crnu Goru tek čeka vrhunac epidemije.

Epidemije imaju svoj tok. I naši stručnjaci i njihove kolege širom svijeta upozoravaju da je ovo novi virus koji još uvijek nije dovoljno istražen. Zato su prognoze o trajanju pandemije u ovom trenutku nemoguće. I Nacionalno koordinaciono tijelo i najviši državni zvaničnici su više puta saopštavali da većina građana Crne Gore i stranaca koji žive u našoj zemlji poštuje donesene privremene mjere. Na tome smo im zahvalni. Zadovoljni smo i stepenom razumijevanja koje ogromna većina građana ima prema onome što preduzimamo u cilju zaštite zdravlja i života svih u našoj zemlji. To pokazuje i veoma visoka podrška građana svemu onome što preduzimaju Vlada i NKT. Međutim, postoje građani koji ili ne razumiju opasnost ili iz drugih razloga ne poštuju mjere. Imali ste prilike da se informišete da nadležne institucije sankcionišu takvo neodgovorno ponašanje – kazali su iz Nacionalnog koordinacionog tijela.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša rekao je u emisiji „Načisto” na TV Vijesti da će važeće mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) sigurno biti na snazi naredne dvije nedjelje.

– Ukoliko se zadrži ovakva epidemiloška situacija bez većih „pikova”, očekujem da bi se sa postepenim ukidanjem mjera moglo krenuti krajem maja, početkom juna – kazao je Mugoša.

Mugoša je istakao i da ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera za suzbijanje korona virusa i epidemiološka situacija počne da se komplikuje, mjere treba pooštriti.

Iz Instituta su naveli da su novooboljeli iz Podgorice i da se u slučaju dva pacijenta radi o kontaktu ranije potvrđenih slučajeva, dok se kod jednog porijeklo infekcije istražuje.

– U Podgorici imamo 127 inficiranih, Tuzima 36, Nikšiću 31, Baru 21, Ulcinju devet, Andrijevici sedam, Bijelom Polju i Herceg Novom po šest, Budva četiri, Danilovgradu tri i Tivtu dva – saopštili su iz Instituta.

Iz NKT-a su juče upozorilo vulkanizere da rad organizuju tako da omoguće fizičku distancu građana.

– I ovi servisi su u obavezi da obustave sve ugostiteljske usluge – stojeće šankove i sl. Nepostupanje po mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti u skladu sa čl. 287 i 302 KZCG – poručili su iz NKT.

Direktor KCCG Jevto Eraković je naglasio da na nivou Crne Gore za otpust spremaju još sedam pacijenata.
– Zasad imamo dobre rezultate liječenja i smatram da oni nijesu slučajni. Ne smijemo dozvoliti da se anulira ovo što smo dosad uradili. Sve donesene mjere nijesu izrečene bez razloga. Molim građane i apelujem na njih da nastave sa mjerama i pokažu ličnu odgovornost. Danas je veći broj izliječnih od zaraženih, ali, to ne smije biti signal za preuranjeni optimizam. Pripremajući se za pandemiju, pripremali smo se za više scenarija. Stanje u našem zdravstvenom sistemu je takvo da on stabilno funkcioniše, pokazuje sve znakove bazičnosti i trudićemo se da tako i ostane. Opština Tuzi se približava danu kada ćemo uraditi evaluaciju i procijeniti šta smo postigli. Nakon toga, u dogovoru sa IJZ, odlučićemo o daljim mjerama – kazao je Eraković.

On je podsjetio na nedavno aktuelnu informaciju da inkubacija traje 14 dana, a potom i da se simptomi mogu javiti i u periodu od 28 dana.

– Savjetujemo izliječenima da budu na oprezu i da se pridržavaju mjera kao i svi drugi građani. Nakon uvođenja linije za građane imamo evidentiranih preko 220 poziva za psihosociološku pomoć – saopštio je Eraković.

Pomoćnik direktora Instituta Senad Begić je odgovarajući na pitanje novinara o novim mjerama kazao da je primijećeno povećano kretanje građana, što je, kako je kazao, nedopustivo.

– Mi pravu situaciju, i pravi broj oboljelih od „pika” možemo očekivati u danima pred nama. Tačnije 14 dana od 3. aprila kada smo u jednom danu registrovali 31 oboljelih. Nemamo dovoljno podataka da bismo znali o čemu se radi kada je u pitanju vraćanje infekcije kod osoba koje su izliječene. Pojavile su se neke tvrdnje da se virus rekativirao, što je malo vjerovatno. Definitivno, postoji mogućnost i lažnih nalaza ozdravljenja – istakao je Begić.

Na pitanje da li se dosad neko od građana samoinicijativno obratio IJZ za testiranje, Begić je rekao da se nijedno testiranje ne radi bez zahtjeva.

– Uspostavlja se imunološka situacija. U slučaju da se obrate kol centru 1616, operater će ih uputiti i odraditi proceduru do kraja. Kod najvećeg broja takvih slučajeva sprovodi se testiranje. Testiramo čak i one kod kojih postoji samo sumnja da su zaraženi – kazao je Begić.

Pojasnio je i da su se pojavile nove preporuke za tzv. recikliranje maski.

– One maske koje su korišćene bez poznatog kontakta sa oboljelom osobom, mogu da se koriste duže nego što je prvobitno bilo rečeno. U slučaju da je koristite više puta, vodite računa da će se sve što se nalazi na spoljašnjosti naći i unutra. Vodite računa gdje spuštate masku – objasnio je Begić.

Begić je naglasio da je dezinfekcija stambenih zgrada zadatak skupštine stanara i pozvao ih da prate odgovarajuće preporuke i dezinfekciju sprovode što češće.

– Mjere NKT o zabrani ribolova ne mogu biti prilagođene svakoj situaciji na terenu, sve povratne informacije građana sigurno će biti uzete u obzir. Situacije u Tuzima, Vrelima ribničkim i Bijelom Polju se prate redovno. Za sva tri mjesta mjere će biti evaluirane u skladu sa epidemiološkom situacijom – rekao je Begić.

U reagovanju na odluku premijera Duška Markovića da se uvećaju zarade medicinskim radnicima koji liječe inficirane virusom korona, ljekar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Jokić naveo je da su zaposleni medicinari u MUP-u i Ministarstvu odbrane diskriminsani jer nijesu obuhvaćeni tom odlukom.

– Gospodine premijeru, svi zdravstveni radnici Crne Gore pozdravili su Vašu odluku o uvećanju zarade od 15 odsto zbog trenutne pandemije virusom korona i Vašeg prepoznavanja stepenu izloženosti zdravstvenih radnika najvećoj pošasti u novijoj istoriji. Moram da naglasim da je Vaša odluka ispoštovana i o uvećanju zarada zdravstvenim radnicima koja se odnosila i na dogovor sa sindikatom kao i ovih 15 odsto koje ste Vi obećali obraćanjem javnosti 2. aprila 2020. godine. Možda nijeste upoznati, da mi zdravstveni radnici u MUP-u, kao i kolege iz MO nijesmo obuhvaćeni Vašom odlukom koja je prezentovana javnosti. Odavno smo se pomirili sa sudbinom, zbog načina sistematizacija i organizacija u našim resorima, sa bilo kojim uvećanjem zarada koja se tiču dogovora sindikata zdravstvenih radnika i Vlade Crne Gore. Kao ljekara i kao čovjeka, kao i moje kolege, pogodilo me je jer smo „zaobilaženje” doživjeli kao klasičnu diskriminaciju. Da vas podsjetim, mi smo od prvog dana pojave korona virusa u Crnoj Gori na prvoj liniji odbrane, prevencije i zaštite zdravlja svih zaposlenih u MUP-u, UP, ANB-u, Policijskoj akademiji i Vojsci Crne Gore. Smatram, kao i moje kolege, da smo apsolutno zaslužili isti tretman kao i drugi zdravstveni radnici, s obzirom na naš doprinos u naporima da zaustavimo pojavu ovog virusa u svim strukturama bezbjednosnih snaga Crne Gore koji su takođe na prvoj liniji kontakta i sa maksimalnim rizikom izloženosti. Čak kao humanisti smatramo da i ti ljudi u mjeri mogućnosti moraju biti nagrađeni za svoju požrtvovanost, kao što vjerujemo da je obaveza pomoći svim profesijama i licima, građanima Crne Gore koji su se zbog postojeće pandemije našli u bezizlaznoj situaciji. Gospodine premijeru, mi zdravstveni radnici ovih resora, jer nas zakletva obavezuje, svoj dio profesionalnih dužnosti i obaveza, obavljaćemo, čak i bez nadoknada u ovim teškim momentima za Crnu Goru. Vjerujemo, ipak, iako sada rezignirani, da ćete naći mogućnosti da se ova diskriminacija ispravi, više zbog profesionalne časti koje imamo i privrženosti profesiji, nego zbog koristi koju ćemo steći kada nas izjednačite sa kolegama koji ovih dana rade najteži posao – poručio je Jokić.

Iz Zdravstvene apotekarske ustanove Montefarm je saopšteno da su se nakon procjene trenutne epidemiološke situacije sa Nacionalnum koordinacionim tijelom saglasili da se dio hirurških maski nađe u prodaji u našim apotekama.

– U međuvremenu, Montefarm će svojim apotekama, u svim opštinama u Crnoj Gori srazmjerno broju stanovnika, isporučiti određeni broj maski. Broj maski koje se mogu kupiti ograničen je na pet komada po pacijentu. Prodaja će, prema odluci menadžmenta, početi u petak, 10. aprila tekuće godine. Apoteke rade od 8 do 18 časova, subotom takođe, a apoteke koje rade 24 časa nijesu mijenjale radno vrijeme. Koristimo priliku da apelujemo na građane da prilikom boravka u našim apotekama poštuju ograničenja kada je u pitanju broj osoba koje u istom trenutku mogu boraviti na 10 metara kvadratnih prostora, da poštuju međusobno rastojanje kao i odluku o broju maski koje mogu kupiti – navode u saopštenju.

Povodom najnovijih dešavanja koja se odnose na zabranu svakog sportsko-rekreativnog ribolova, koji podrazumijeva ribolov iz čamca, ribolov sa obale i podvodni ribolov, a koja su izazvala nezadovoljstvo kod građana Budve i ostalih primorskih opština, predsjednik Opštine Budva Marko Carević uputio je pismo predsjedniku Nacionalnog koordinacionog tijela u kojem se protivi takvim mjerama navodeći da ih smatra nelogičnim, previše restriktivnim i rigoroznim.

– Ovakva mjera je u predmetnoj situaciji suvišna iz razloga što priroda sportsko-rekreativnog ribolova podrazumija aktivnost koja se uglavnom odvija individualno ili u paru, tako da ne može doći do kršenja socijalne distance. Sportsko-rekreativni ribolov je aktivnost koja ne podrazumijeva boravak velikog broja ljudi u zatvorenom prostoru već boravak najviše dva lica na otvorenom prostoru, pri čemu je mogućnost prenosa novog korona virusa nemoguća ili najmanje moguća u odnosu na sve druge situacije – navodi se u pismu predsjednika Opštine.

U Crnu Goru su se juče avionom Montenegroerlajnza iz Londona vratila 54 crnogorska državljanina, među kojima i srednjoškolci i studenti koji se školuju u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je MUP Crne Gore.

Ambasada SAD u Podgorici organizovala je juče ujutru let aviona Montenegroerlajnza iz Podgorice kojim je 26 američkih državljana i rezidenata otputovalo za London odakle će dalje nastaviti put ka Sjedinjenim Američkim Državama, saopšteno je iz ambasade SAD u Podgorici. Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenka Perović juče je, u pratnji direktora Policijske akademije (PA) Bobana Šaranovića, i epidemiologa Instituta za javno zdravlje Igora Galića obišla tu instituciju u cilju kontrole kapaciteta i uslova koje Akademija pruža za potrebe karantina u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19 i izrazila zadovoljstvo zatečenim stanjem, te ocijenila da kapaciteti PA zadovoljavaju sve neophodne standarde za tretman lica kojima je ograničeno kretanje.

– U internatu Policijske akademije u Danilovgradu, od 23. marta do 8. aprila, bile su smještene 42 osobe i u toku trajanja karantina svakodnevno smo komunicirali sa njima. Obezbijeđena im je ishrana putem keteringa tri puta na dan, zdravstvena njega, kao i kontakt sa epidemiolozima iz Instituta za javno zdravlje – objasnili su iz Akademije.

Aerodromi Crne Gore i Montenegro Breving CO iz Spuža obezbijedili su 3.000 litara rastvora za dezinfekciju koji je podijeljen u deset opština na sjeveru Crne Gore.Tim zaposlenih Hipotekarne banke, u saradnji sa Studijom za interaktivni dizajn „Fleka”, pokrenuo je humanitarnu akciju za prikupljanje sredstava preko onlajn platforme www.aplauzmedicinarima.me. Prvi donatori su zaposleni u Hipotekarnoj banci, a uplatom zajednički prikupljene sume od 8.130 eura platforma je zvanično puštena u rad. Sindikalana organizacija zaposlenih Elektroprivrede Crne Gore donirala je 5.500 eura.

D.B.


Mjere u Tuzima bile opravdane
Pokazalo se da su mjere sprovedene u opštini Tuzi povodom epidemije korona virusa bile opravdane, a odgovoran odnos građana potvrđuje ono što znamo – da su građani sa tog prostora, kao i u mnogim događajima tokom istorije Crne Gore, pokazali punu odgovornost prema državi Crnoj Gori i njenim interesima, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom posjete Tuzima.

– Nije bilo, a nema ni danas važnijeg interesa Crne Gore nego da spriječi širenje infekcije i zaštiti zdravlje građana i to radimo uspješno, a primjer efikasnog i odgovornog ponašanja u datim okolnostima stanovnika opštine Tuzi daje nam podsticaj i predstavlja uzoran primjer – kazao je Đukanović.

On je zahvalio volonterima koji su, kako je istakao, preuzeli rizičnu i zahtjevnu ulogu u periodu zatvaranja opštine i obezbijedili efikasnu dostavu hrane stvakom stanovniku u toj opštini.

– Zdravstveni sistem je obezbijeđen svime onim što je potrebno za efikasno suzbijanje rizika širenja zaraze. Vjerujem da smo obimnim nabavkama i donacijama stvorili uslove da možemo dio tih roba učiniti dostupnim i građanima Crne Gore – kazao je Đukanović.

Predsjednik je istakao da, zahvaljujući prije svega odgovornom odnosu građana Crne Gore, mi danas možemo reći da je situcija u Crnoj Gori pod kontrolom.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj zahvalio je Đukanoviću na posjeti i na potezu „da i lično pokaže odgovornost i solidarnost sa Opštinom Tuzi i poštovanje prema onome što su uspjeli zajedno u ovom periodu da urade”.


Nastavnici pokazali koliko su začajni za društvo i obrazovanje djece
Iz Sindikata prosvjete saopšteno je da su napori da se uspori širenje Kovida-19 rezultirali zatvaranjem svih škola i drugih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. Navode da nastavnici i drugo nastavno osoblje nastoje da sačuvaju sebe, svoje učenike i svoju zajednicu, prilagođavajući se kontekstu koji se brzo mijenja.

– Prosvjetni radnici su u novonastaloj situaciji u obrazovnom procesu pokazali odgovornost, potrebne kompetencije, visok nivo zalagaea i truda da se omogući obrazovanje kakvo njihovi učenici zaslužuju. Sada je svima očita vitalna socijalna uloga obrazovnih institucija i prosvjetnih radnika. Skoro nevjerovatno brz prelazak na onlajn nastavu i učenje na daljinu ukazuju na to koliko su kvalifikovani nastavnici značajni za jedno društvo. Prosvjetni radnici u Crnoj Gori se nijednog trenutka nijesu dvoumili da osiguraju kontinuitet učenja radeći od kuće kako bi predavali na daljinu. Televizijski kanali, jutjub kanal i druge digitalne platforme koje je Ministarstvo prosvjete u rekordnom roku uspostavilo plasiraju obrazovne sadržaje koji podržavaju podučavanje i učenje na daljinu. U rekordno kratkom vremenskom roku napravljen je podvig, snimljeno je preko 800 časova koji se emituju na pomenutim kanalima i platformama. Niko od nastavnika za to nije tražio naknadu. Mnogi učitelji i nastavno osoblje eksperimentišu mrežnim i digitalnim alatima sa kojima se neki susreću po prvi put. Pokazan je visok stepen koordinacije između svih djelova obrazovnog sistema. Sindikat prosvjete Crne Gore čvrsto stoji uz prosvjetne radnike i sve zaposlene u obrazovnom sistemu, i ovim putem upućuje javnu podršku svim kolegama i koleginicama koji učestvuju u realizaciji procesa učenja na daljinu kroz projekat „Uči doma” koji se emituje na TV kanalima. Prosvjetni radnici su reagovali profesionalno i brzo, ne ustručavajući se da bez ikakvog prethodnog iskustva hrabro stanu pred kamere – navode iz Sindikata.


NKT zaobilazi državne organe u dijeljenju humanitane pomoći
Poslanik Demokrata Valentina Minić kazala je da NKT zaobilazeći državne organe i organe lokalnih samouprava rezerviše za sebe pravo da prikuplja, nabavlja, upravlja, raspoređuje i distribuira humanitarnu pomoć.

– Nedostaci uspostavljenog sistema za borbu protiv korona virusa u Crnoj Gori po kome o svemu odlučuje NKT odnosno nekoliko ljudi pod nespornim političkim uticajem, poslednjih dana se odslikavaju i u praksi. Tako je veliki broj građana na rubu egzistencije ostao bez životnih namirnica i bilo kakve pomoći države. Kako NKT može bolje znati kome bi trebalo pomoći od Ministarstva rada i socijalnog staranja i centara za socijalni rad? Kako NKT može bolje znati kome hitno treba hrana od Crvenog krsta kome se svakodnevno za pomoć obrati na hiljade građana? Kako NKT može bolje znati kome je potrebna pomoć u Šavniku, Mojkovcu ili Pljevljima od lokalnih organizacija, centara za socijalni rad ili organa lokalne samouprave? Da li je NKT konsultovao Zavod za zapošljavanje i zatražio podatke o broju nezaposlenih kojima je hitno potrebna pomoć ili o onim mnogobrojnim porodicama u kojima je po dvoje nezaposleno? Vođen političkim ciljevima DPS suzbija svaku humanitarnu aktivnost koja proističe od strane pojedinaca ili opozicionih političkih subjekata. Primjer za to je hapšenje poslanice, odbornika i članova Demokrata na Žabljaku, zbog pomoći starici od blizu 90 godina – tvrdi Minićeva.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"