Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Opština vrvila od braće, snaha i kumova * Za pranje para lani nijedna prijava * Za stanarine funkcionera 2,2 miliona eura * Medenici mjesečno 4.000, Vukčević dužan 265.000 * Opština vrvila od braće, snaha i kumova * Suva krv * I jare i pare
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-07-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miloš Konatar, potpredsjednik GP URA:
I ministar Osman Nurković je priznao da članovi odbora direktora Monteputa nemaju neke naročite obaveze osim da po nekoliko puta godišnje prisustvuju sjednicama.

Vic Dana :)

Uhvati policajac lopova. Nemoćni lopov pita policajca:
●Je li mogu da odem čas do one pekare, umrijeću gladan?
Policajac reče:
●Idi, ali odmah da se vratiš.
Policajac ga pusti, lopov pobjegne. Sjutradan isti policajac uhvati istog lopova. Lopov mu kaže:
●Ajde molim te, pusti me da odem do one pekare, umrijeću gladan.
Policajac mu kaže:
●Da bre, nisam ja od juče, ti ostani tu, a ja ću da idem da ti kupim!

Pita sudija Muju: 
- Hoćete li mi reći ko je vaš saučesnik?!
- Na koga ja vam ličim, zar da odam rođenog brata?!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni PROJEKAT „TRADICIJA MOJ PONOS” Antikvitete sačuvati od zaborava
BI­JE­LO PO­LjE -Pro­je­kat „Tra­di­ci­ja moj po­nos” pred­sta­vljen je na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re odr­ža­noj u Press cen­tru ho­te­la ,,Bi­je­la ra­da”. No­si­lac pro­jek­ta Ru­smir Osma­no­vić ka­zao je da se on od­no­si na oču­va­nje i raz­voj na­ci­o­nal­ne i et­nič­ke po­seb­no­sti.
-Tra­di­ci­ju Bo­šnja­ka osim je­zi­ka, tra­di­ci­o­nal­nih obi­ča­ja, na­rod­nih sim­bo­la, sva­ka­ko či­ne i nji­ho­vi pred­me­ti, od­no­sno pred­me­ti ko­ji su ko­ri­šće­ni kroz či­ta­vu nji­ho­vu isto­ri­ju. Pla­ni­ra­mo da ra­di­mo na sa­ku­plja­nju sta­rih pred­me­ta i or­ga­ni­zo­va­nju iz­lo­žbe pod na­zi­vom „Tra­di­ci­ja moj po­nos”. Ra­di­će­mo i na iz­ra­di bro­šu­ra i fla­je­ra ali i do­ku­men­tar­nog fil­ma -ka­že Osma­no­vić, do­da­ju­ći da je pro­je­kat fina­nsij­ski po­dr­žao Fon­da za za­šti­tu i ostva­ri­va­nje ma­njin­skih pra­va.
-Pro­jek­tom smo že­lje­lji bo­ga­to bo­šnjač­ko na­sli­je­đe pri­bli­ži­ti sta­nov­ni­štvu, a cilj­ne gru­pe ko­ji­ma je na­mi­je­njen su omla­di­na, gra­đa­ni Bi­je­log Po­lja, uče­ni­ci osnov­nih ško­la, in­sti­tu­ci­je kul­tu­re i Za­vi­čaj­ni mu­zej-is­ta­kao je Osma­no­vić, do­da­ju­ći da je pro­je­kat na­stao kao po­sle­di­ca iz­vr­še­ne ana­li­ze.
-Na osno­vu te ana­li­ze smo uoči­li da je ma­li broj pi­sa­nih tek­sto­va o bo­šnjač­koj kul­tu­ri, da je sma­nje­ni broj te­le­vi­zij­skih pri­lo­ga iz kul­tu­re Mu­sli­ma­na-Bo­šnja­ka ali i lo­ša in­for­mi­sa­nost o Bo­šnja­ci­ma. U re­a­li­za­ci­ji pro­jek­ta uze­će uće­šće oso­be od stru­ke, tač­ni­je ku­sto­si Za­vi­čaj­nog mu­ze­ja. Re­a­li­za­tor pro­jek­ta je Op­šti­na Bi­je­lo Po­lje, a nje­go­va vri­jed­nost je 2.400 eura.Pro­jek­tom je pred­vi­đe­no i sni­ma­nje do­ku­men­tar­nog fil­ma u ko­jem bi ku­sto­si Mu­ze­ja na kva­li­te­tan i stru­čan na­čin go­vo­ri­li o pred­me­ti­ma iz na­še bo­ga­te kul­tur­ne ba­šti­ne. Film bi bio kva­li­te­tan i stru­čan ar­hiv­ski ma­te­ri­jal ko­ji će bi­ti umno­žen u 50 pri­mje­ra­ka i do­sta­vljen ško­la­ma, kul­tur­nim in­sti­tu­ci­ja­ma, Za­vi­čaj­nom mu­ze­ju i za­in­te­re­so­va­nim stra­na­ma- is­ti­če Osma­no­vić i iz­ra­ža­va uvje­re­nje da će pro­je­kat bi­ti uspje­šno pri­hva­ćen od gra­đa­na i da će na­kon za­vr­šet­ka za­ži­vje­ti, jer će ka­ko ka­že, do­ku­men­tar­ni film bi­ti u ar­hi­vi Mu­ze­ja i u ru­ka­ma gra­đa­na.
-Vje­ru­jem da će pro­je­kat po­sta­ći mla­de da se ozbilj­ni­je po­sve­te iz­u­ča­va­nju bo­ga­te bo­šnjač­ke tra­di­ci­je, a ne­ko­ga mo­žda pod­stak­ne da se in­te­ziv­ni­je poč­ne ba­vi­ti sku­plja­njem pred­me­ta iz na­še kul­tur­ne ba­šti­ne, ili mo­žda otva­ra­nje pri­vat­nog mu­ze­ja ili bo­šnjač­kog kut­ka-za­klju­čio je Osma­no­vić.M.N.


Po­sje­ta Za­vi­čaj­nom mu­ze­ju

Na­kon pre­zen­ta­ci­je pro­jek­ta upri­li­če­na je po­sje­ta Za­vi­čaj­nom mu­ze­ju gdje je ku­stos Bra­ne Ga­če­vić uče­ni­ci­ma Osnov­ne ško­le ,,Mar­ko Mi­lja­nov” odr­žao pre­da­va­nje na ovu te­mu. Ga­če­vić je is­ta­kao da je in­te­re­so­va­nje dje­ce bi­lo ve­li­ko.
- Do­sta njih ni­je  ima­lo  ni­ka­da  pri­li­ku  da  vi­di  sa­mar, a ne  zna­ju ni  za­šta  se ko­ri­sti,  ni­ti  ka­ko  je  maj­stor  iz­ra­đi­vao  te  pred­me­te. Kroz  na­šu  po­stav­ke  dje­ca su  mo­gla  da  vi­de  raz­boj, na­čin od  ši­ša­nja  ova­ca  pa do sa­mog  fi­nal­nog  pro­iz­vo­da, ako se pe­kao  hleb, se­ha­re, dje­vo­jač­ke  san­du­ke, man­ga­le... Dje­ca  ima­ju  pri­li­ku  da  se uklju­če   i da bu­du  da­ro­dav­ci. Mi­je­ša­nje  ra­znih  kul­tu­ra  je  to  ono  što je  tra­di­ci­ja  su­sjed­stva, do­bro­čin­stva  i  da­lje  tra­je  na  ovim  pro­sto­ri­ma. Dra­go nam  je  da  ima­mo  šta  pri­ka­za­ti  bez  ob­zi­ra  od  ko­je  kon­fe­si­je i re­li­gi­je do­la­zi­lo -za­klju­čio je Ga­če­vić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"