Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita * Odbornicu uhapsili zbog telefonskog poziva * Mila tumačio uz pomoć rječnika * Tužilaštvo da ispita bogatstvo Vujovića * Decembar u znaku dobrog zvuka * Savremena srpska umjetnost pred kineskom publikom * Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije :
Ako državni funkcioneri ne mogu da dokažu da su nešto stekli od svojih primanja, svu takvu imovinu im treba oduzeti. Mnogi su stekli imovinu na račun pljačke države i naroda.

Vic Dana :)

Mujo se jedva dovukao kući mrtav pijan u sitne sata, a bijesna Fata ga dočeka u kuhinji i zvizne mu jednu za uho:
- Pijanduro jedna obična, ‘o’š još pit’?
Mujo ćuti, a Fata mu zalijepi još jednu:
- A, budalet’no, ‘o’š još pit’?
Mujo i dalje ćuti, pa ga Fata tresne nogom:
- Čuješ ti mene? ‘O’š još pit?!
Mujo slegne ramenima:
- A daj onda još jednu kad s’ već tol’ko navalila...

Utrčava muž u kuću i s vrata viče:
- Ženooo... šta bi radila kad bih dobio na lotou?
- Uzela bih ti pola i ostavila te!
Muž izvadi 20 eura, daje ženi 10 i kaže:
- Briši.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni POLAGANJEM VIJENACA NA STRAŽICI, OBILJEŽENA 76. GODIŠNJICA OD PLJEVALJSKE BITKE
Imena poginulih upisana u vječnost
Imena poginulih upisana u vječnost Naše prisustvo danas i ovde nije samo čin komemoracije, to je snažan izraz i jasna poruka o istrajnosti i vječnosti crnogorskog antifašizma, naglasio Mirko Đačić
PLjE­VLjA - Po­la­ga­njem vi­je­na­ca na krip­tu spo­men - ko­stur­ni­ce na Stra­ži­ci i ko­me­mo­ra­ci­jom pa­lim bor­ci­ma i žr­tva­ma fa­ši­stič­kog te­ro­ra ju­če je obi­lje­že­no 76. go­di­šnji­ca od Plje­valj­ske bit­ke. Vi­jen­ce na krip­tu spo­me­ni­ka na Stra­ži­ci po­lo­ži­li su pred­sjed­nik Op­šti­ne Plje­vlja Mir­ko Đa­čić, pred­stav­ni­ci SOB­NOR - a, or­ga­ni­za­ci­je bo­ra­ca NOR -a op­šti­na Be­ra­ne, Bi­je­lo Po­lje, Bu­dva, Ko­tor, Pod­go­ri­ca, Pri­je­po­lje, Her­ceg No­vi, kao i pred­stav­ni­ci po­li­tič­kih par­ti­ja SNP-a, DPS-a, SD-e, SDP-a.
-Na­še pri­su­stvo da­nas i ov­de ni­je sa­mo čin ko­me­mo­ra­ci­je, to je sna­žan iz­raz i ja­sna po­ru­ka o is­traj­no­sti i vječ­no­sti cr­no­gor­skog an­ti­fa­ši­zma. Na da­na­šnji dan, pri­je 76 go­di­na bor­ci iz svih kra­je­va na­še do­mo­vi­ne, je­dan uz dru­gog, ju­ri­ša­li su pre­ko Go­lu­bi­nje, kroz Ži­do­vi­će i Še­va­re, pre­ko Bo­gi­šev­ca i Sje­nja­ka na utvr­đe­na Plje­vlja. Hra­bro i he­roj­ski ni­je­su oku­pa­to­ru htje­li pre­pu­sti­ti ni pe­dalj svo­je ze­mlje. Že­lje­li su da oslo­bo­de Plje­vlja, da vra­te svo­ju do­mo­vi­nu i slo­bo­du – is­ta­kao je pred­sjed­nik op­šti­ne Plje­vlja, Mir­ko Đa­čić.
On je po­ru­čio da je oba­ve­za svih u Cr­noj Go­ri da ču­va­ju uspo­me­nu na Plje­valj­sku bit­ku i hra­bru bor­bu par­ti­zan­skih od­re­da. Istu po­ru­ku su ima­li i pred­stav­ni­ci bo­rač­kih or­ga­ni­za­ci­ja, ko­ji su na­pra­vi­li osvrt na de­ša­va­nja 1. de­cem­bra 1941. go­di­ne.
-Na da­na­šnji dan 1941. go­di­ne bor­ci slo­bo­dar­ske Cr­ne Go­re ju­ri­ša­li su sr­cem na če­lik, ro­do­lju­bljem na iz­da­ju u ču­ve­noj bit­ci za oslo­bo­đe­nje Plje­va­lja od ita­li­jan­skog oku­pa­to­ra. U toj naj­ve­ćoj bit­ci pro­tiv fa­ši­zma u po­ro­blje­noj Evro­pi ju­ri­ša­li su Cr­no­gor­ski par­ti­zan­ski od­red i Plje­valj­ska par­ti­zan­ska če­ta na iz­u­zet­no do­bro utvr­đe­nog par­ti­zan­skog oku­pa­to­ra – pod­sje­tio je je Vi­do­je De­spo­to­vić, pred­sjed­nik Or­ga­ni­za­ci­je bo­ra­ca NOR - a Plje­vlja.
On je is­ta­kao da će ime­na po­gi­nu­lih u toj bit­ci i u mno­gim dru­gi­ma bit­ka­ma za slo­bo­du osta­ti u traj­nom sje­ća­nju upr­kos na­sto­ja­nji­ma ne­kih da se za­bo­ra­ve.
-Bor­ba pro­tiv fa­ši­zma i neo­fa­ši­zma ni­kad ne pre­sta­je. Ona tra­je, po­seb­no u ovom vre­me­nu ka­da se sve vi­še i otvo­re­ni­je ve­li­ča iz­da­ja i slu­gan­stvo oku­pa­to­ru, a iz­ra­ža­va se kroz ini­ci­ja­ti­ve za mje­nja­nje ime­na uli­ca, ukla­nja­nje spo­me­ni­ka i u dru­gom kon­tek­stu spo­mi­nju ime­na iz­daj­ni­ka, vr­ši ve­li­ča­nje slu­gan­stva oku­pa­to­ru, za­ne­ma­ru­ju žr­tve i žr­tvo­va­nja za slo­bo­du i ta­ko da­lja. Pod vi­dom de­mo­kra­ti­je ugro­ža­va se slo­bo­da i pra­va de­mo­kra­ti­ja - ka­zao je De­spo­to­vić.
Pred­sjed­nik OB­NOR - a Pod­go­ri­ca Ra­do­ji­ca Ra­do­je­vić ka­zao je da je Plje­valj­ska bit­ka jed­na od naj­ve­ćih bi­ta­ka to­kom 1941. go­di­ne na pro­sto­ru biv­še Ju­go­sla­vi­je.
-Ov­dje, u ovom pe­ri­o­du 1941. go­di­ne ra­đa­la se slo­bo­da kr­vlju na­to­plje­na, ja­ča­lo brat­stvo – je­din­stvo, stva­ra­li uslo­vi za ži­vot - po­ru­čio je Ra­do­je­vić.
Pr­vog de­cem­bra 1941. go­di­ne bor­ci Cr­no­gor­skog par­ti­zan­skog od­re­da iz­vr­ši­li su na­pad na Plje­vlja, sa ci­ljem da oslo­bo­de grad i po­ve­žu se sa par­ti­zan­skim je­di­ni­ca­ma Sr­bi­je ra­di da­lje za­jed­nič­ke bor­be. Ni­su uspje­li oslo­bo­di­ti grad, do­bro utvr­đen od stra­ne ita­li­jan­ske alp­ske di­vi­zi­je ko­ja je bi­la i teh­nič­ki nad­moć­na. U bit­ci je po­gi­nu­lo 236 bo­ra­ca, 270 je ra­nje­no, a to­kom bor­be i pod re­pre­sa­li­ja­ma oku­pa­to­ra na­kon bit­ke stra­da­lo je 159 gra­đa­na Plje­va­lja. B. Je.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"