Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2018-07-09 KOMUNALNO PREDUZEĆE IZ PLAVA IMA PROBLEM SA ODRŽAVANJEM KOMUNALNOG REDA JER SU ONEMOGUĆENI DA SMEĆE ODLAŽU NA JERINI
Gusinje stavilo katanac na deponiju
Deponija na Jerini Gusinje stavilo katanac na deponiju Deponija na Jerini formirana je 2012. godine kao privremena, sa rokom važenja do 2016. godine, ali je taj rok pomjeren do daljnjeg i dogovoreno da je koriste opštine Plav i Gusinje. Međutim, prije izvjesnog vremena gusinjsko preduzeće Komunalne djelatnosti postavilo je katanac na rampu deponije i time onemogućilo plavske komunalce da deponuju otpad
PLAV – Opština Plav, odnosno preduzeće Komunalne djelatnosti nedavno je zapalo u teško rješiv problem kako da se izbori s deponovanjem smeća koje se gomila, posebno na rubnim djelovima opštine, duž puteva, obala, parkova... Uzrok za ovakvo stanje, kako je kazao direktor Komunalnog preduzeća Jakup Canović je odluka Opština Gusinje da postavi katanac i tako zabrani odlaganje otpada na deponiji Jerina, koja se razgraničenjem dviju opština našla na gusinjskoj teritoriji.
Zbog nepostupanja nadležnih organa, kaže Canović, smeće se trenutno odnosi na deponije u Andrijevici, Beranama, Rožajama, Mojkovcu, što, kako ističe, zahvaljujući razumijevanju tih opštinskih rukovodstava, bar djelimično ublažava problem, ali to nije rješenje. Canović očekuje od nadležnih da reaguju i nalože Opštini Gusinje da omogući plavskim komunalcima dopremanje otpada na deponiju Jerina.
– Deponija Jerina, koju smo mi radili, sada je ostala na teritoriji Opštine Gusinje, a oni su prije izvjesnog vremena stavili katanac na pristupnu rampu i tako nam onemogućili da koristimo to odlagalište otpada. Sud je donio privremenu mjeru i Opštini Gusinje naložio da oslobode rampu katanca kako bismo i mi mogli koristiti deponiju, ali je adekvatan odgovor izostao. Ne shvatam o čemu se radi jer je lokacija deponije određana u vrijeme kada smo bili jedna opština i posjedujemo svu dokumentaciju o tome. Nadležni iz Opštine Gusinje sada na neki način, ne znam za koga i zašto, pokušavaju da se u potpunosti distanciraju. Prosto je neshvatljivo i van pameti, ne znam koji drugi izraz da upotrijebim, a da ne budem grub. Sa druge strane, ovo što oni rade i ne zabrinjava me toliko koliko me zabrinjava nepostupanje policije u Plavu, Osnovnog tužilaštva, faktički svih institucija koje sam obavijestio o dešavanjima u vezi sa deponijom. Jedino je Osnovni sud odredio privremenu mjeru, ali je oni, kao što se može vidjeti, ne poštuju, pa ispada da su oni u Gusinju iznad svih institucija, pa možda i iznad Vlade – negoduje Canović.
On ne zna do kada će ovo stanje trajati i pojašnjava da je nakon donošenja privremene mjere naložio komunalcima da smeće odvezu na deponiju Jerina, ali su se kamioni vratili neobavljenog posla jer je kapija na deponiji bila zakatančena. Canović kaže da mu zbog svega ovoga ne preostaje ništa drugo već da piše krivičnu prijavu protiv direktora gusinjskog preduzeća Komunalne djelatnosti.
– Predsjednicu Gusinja Anelu Čekić jako cijenim, ali ne znam čemu ovakvo postupanje i samovolja. Ona pokušava da dâ snagu odlukama njihove Skupštine opštine i postavi ih iznad odluka svih drugih organa i ministarstava, a koje po svim nadležnostima treba da su iznad. Izgleda može joj se!? Podsjećam da je deponija građena sredstvima iz kase preduzeća Komunalne djelatnosti u Plavu. Sve je koštalo nešto više od 22.000 eura – kaže Canović.
Direktor gusinjskog komunalnog preduzeća Demir Bajrović nije se javljao na pozive novinara „Dana” tako da smo ostali uskraćeni za odgovor zašto je postavljen katanac na rampi deponije Jerina i da li plavsko preduzeće kojim slučajem treba da plaća deponovanje smeća na teritoriji opštine Gusinje.
Podsjećamo, de­po­ni­ja ko­mu­nal­nog ot­pa­da na Je­rini kod sela Mar­ti­no­vi­ći for­mi­ra­na je 2012. go­di­ne kao pri­vre­me­na, sa ro­kom va­že­nja do 2016. go­di­ne. Rok tra­ja­nja de­po­ni­je ipak je po­mje­ren do dalj­njeg. Deopnija je for­mi­ra­na dok je Gu­si­nje bi­lo u za­jed­nič­koj op­šti­ni sa Pla­vom. Sta­tus Gu­si­nja je pro­mi­je­njen, a de­po­ni­ja ostala je da se vo­di plav­ska iz razloga njene gradnje, ali da je koriste i Plav i Gusinje.
N.V.
  • Regioni
    Ranije - Regioni

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"