Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vlada krije platu premijera * Krio ko je narod bio * Vukoviću za savjetovanje isplaćivali 1,2 hiljade mjesečno * Nagrađeni novinari „Dana” * Tramp spustio rampu za 12 azijskih zemalja * Psi koji vole vozove * „Tramputinov” voz za bolji ili lošiji svijet
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-01-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
PREDRAG BULATOVIĆ, FUNKCIONER DF-a:
Nijedan događaj za bilo koju opozicionu stranku ne može biti razlog za povratak u Katnićev parlament.

Vic Dana :)

Mali Mujica luta čaršijom i plače, pa naleti pandur i pita ga:
- Šta je bilo, mali, šta plačeš?
Mujica procijedi kroz suze:
- Izgubio sam seee ....
Pandur ga potapša po glavi:
- Ne brini, jarane, sa’ć’mo mi to sredit’ ... koja ti je adresa?
Mujica obriše nos:
- mujica@gmail.com!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni NA RIJEKAMA U MZ POTKOVAČ NEKADA JE RADILO 30 MLINOVA ZA MLJEVENJE ŽITA, DANAS NEMA NIJEDNOG
Umjesto vodenica nići će hidrocentrale
Mlin na Sredenici ponovo melje Umjesto vodenica nići će hidrocentrale Predsjednik MZ Potkovač Obrad Ćeranić kaže da bi bilo poželjno na svakoj od rijeka obnoviti bar po jednu vodenicu
PLjE­VLjA – Ne­ka­da je na pro­sto­ru plje­valj­ske Mje­sne za­jed­ni­ce Pot­ko­vač bi­lo oko tri­de­set vo­de­ni­ca, a da­nas ne ra­di ni­jed­na. Ve­ći­na tih se­o­skih mli­no­va je u ru­še­vi­na­ma, a na po­je­di­nim mje­sti­ma je­dva se pri­mje­ću­je da je ne­ka­da bi­la vo­de­ni­ca. Naj­vi­še mli­no­va bi­lo je na ri­je­ci Ko­zi­ca, čak 22, ali šest vo­de­ni­ca je ži­to mlje­lo i na rje­ci Ka­me­ni­ca, dok su tri vo­de­ni­ce bi­le na iz­vo­ri­štu To­pli­ci.
Za­ni­mlji­vo je da sna­ga ma­lih pla­nin­skih ri­je­ka ko­je se uli­va­ju u Će­ho­ti­nu iz­u­zet­no ve­li­ka. Po­sled­njih go­di­na se ta sna­ga is­pi­ti­va­la na Ko­zi­ci i Ka­me­ni­ci, a bi­lo je pri­če da bi se na tim ri­je­ka­ma mo­gle gra­di­ti mi­ni-hi­dro­cen­tra­le. Ako bi se to de­si­lo, po­sta­vlja se pi­ta­nje da li bi bi­lo hi­dro­cen­tra­la kao što je ne­ka­da bi­lo se­o­skih mli­no­va.
Da­nas se mje­šta­ni Pot­ko­va­ča sa­mo sje­ća­ju tih da­na ka­da se hljeb­no ži­to si­ja­lo na nji­va­ma i mlje­lo u vo­de­ni­ca­ma. Pred­sjed­nik MZ Ob­rad Će­ra­nić ka­že da bi bi­lo po­želj­no na sva­koj od po­me­nu­tih ri­je­ka ob­no­vi­ti bar po jed­nu vo­de­ni­cu.
– Ja se ne sje­ćam tih vre­me­na ka­da su vo­de­ni­ce ra­di­le svu­da u oko­li­ni, ali sma­tram da bi bi­lo do­bro ob­no­vi­ti ma­kar po jed­nu na sva­koj od ovih ri­je­ka. Da­nas je sve ve­ća po­tra­žnja za zdra­vim hleb­nim ži­tom, a vo­de­ni­ce su pra­vo mje­sto da se ži­to sa­me­lje na kva­li­te­tan i zdrav na­čin. Pri­tom se ne tro­ši ni elek­trič­na ener­gi­ja – ka­že Će­ra­nić i po­ja­šnja­va da iz pri­ča sta­ri­jih mje­šta­na zna da se ne­ka­da u vo­de­ni­ca­ma ži­to mlje­lo sva­kog da­na i da je sva­ko do­ma­ćin­stvo ima­lo dan ka­da je mlje­lo svo­je ži­to i da su po­je­di­na do­ma­ćin­stva ima­la ma­nje od jed­nog da­na da me­lju ži­to za kuć­nu is­hra­nu. Ka­da bi ne­ki do­ma­ćin pro­dao svo­je ima­nje, on bi pro­da­vao i svo­je mje­sto u se­o­skom re­dov­nič­kom mli­nu. Onaj ko bi ku­pio ima­nje, sti­cao je pra­vo da taj dan me­lje ži­to u se­o­skoj vo­de­ni­ci. Ti mli­no­vi su ve­ći­nom bi­li vla­sni­štvo se­la, a ja­ko ma­lo je bi­lo onih u pri­vat­nom vla­sni­štvu.
– Sta­ri­ji lju­di pri­ča­ju da je ne­ka­da po­red mli­no­va bi­lo ja­ko ži­vo. Lju­di su se sre­ta­li i raz­go­va­ra­li. Oku­plja­li su se i do u noć osta­ja­li u mli­nu, a če­sto bi ta­kve sku­po­ve pra­ti­lo do­bro ras­po­lo­že­nje. Da­nas su, na­ža­lost, vo­de­ni­ce za­ra­sle u ko­rov. Če­sto su i osta­ci vo­de­nič­kog ka­me­nja za­ra­sli u ma­ho­vi­nu, a za ne­ke mli­no­ve sa­mo se pam­ti mje­sto gdje su bi­li. Da­nas se, na­ža­lost, po­je­di­na mje­sta ozna­ča­va­ju po ne­ka­da­šnjim mli­no­vi­ma. Ka­že se kod Pu­zić­kog, Ko­sov­skog, Pla­kal­skog, Pre­ar­skog mli­na, a mli­no­va vi­še ni­gdje ne­ma – ka­že Će­ra­nić i is­ti­če da su mli­no­vi po­če­li da pro­pa­da­ju ka­da je u se­o­skim do­ma­ćin­stvi­ma za is­hra­nu po­če­lo da se ko­ri­sti pše­nič­no bra­šno, ku­plje­no u pro­dav­ni­ca­ma. Po­tom je po­če­la da se ku­pu­je i stoč­na hra­na, a u se­o­ske vo­de­ni­ce pre­sta­lo je da se tje­ra ži­to.
Će­ra­nić na­ja­vlju­je da će MZ Pot­ko­vač po­kre­nu­ti ini­ci­ja­ti­vu da se ne­ki od mli­no­va ob­no­ve. B. Je.


Ob­no­vljen mlin na Sre­de­ni­ci

Je­dan od ri­jet­kih mli­no­va u do­njem sli­vu ri­je­ke Će­ho­ti­ne je mlin na iz­vo­ri­štu Sre­de­ni­ce. Mje­šta­ni se­la Nan­ge, MZ Šu­la, pri­je pet­na­est go­di­na, uz po­moć tada­šnje Voj­ske Ju­go­sla­vi­je, ob­no­vi­li su ovaj mlin. Do mli­na je pro­bi­jen put, ta­ko da po­je­di­ni mje­šta­ni sa trak­to­ri­ma mo­gu da do­ve­zu ži­to.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"