Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Sarena strana DIJANA DIKKA SAVELJIĆ OBRADOVALA SVOJE POŠTOVAOCE IZLOŽBOM RUKOTVORINA
Đirotondo od Afrike do Kotora
Dijana Saveljić Đirotondo od Afrike do Kotora Njen nakit podsjeća na zmije, a ruksaci su u formi mrtvačke glave, njenog zaštitnog znaka
Iz­lo­žba pod na­zi­vom „Đi­ro­ton­do“, na ko­joj je Di­ja­na Di­ka Sa­ve­ljić pred­sta­vi­la svo­je naj­no­vi­je ru­ko­tvo­ri­ne otvo­re­na je uz pje­smu žen­ske kla­pe „Ma­ris“ u Ga­le­ri­ji Cen­tra za kul­tu­ru „Ni­ko­la Đur­ko­vić“ u Ko­to­ru. „Đi­ro­ton­do“, što zna­či „ukrug“ kao vi­še­stru­ka sim­bo­li­ka, naj­pri­je osnov­ne for­me na­ki­ta, ci­klu­sa stva­ra­nja ru­ko­tvo­ri­na, „đi­ra“ ko­ji pra­ve nje­ne dru­ga­ri­ce po­ma­žu­ći joj u osmi­šlja­va­nju ak­ci­ja, a za­tim i for­me kre­ta­nja po­sje­ti­la­ca oko sto­lo­va sa eks­po­na­ti­ma. Ruč­no ra­đe­ni na­kit je na­mjen­ski pra­vljen za hu­ma­ni­tar­nu mod­nu re­vi­ju „Afri­ka“, odr­ža­nu lje­tos na Ci­ta­de­li, ka­da je Di­ka pred­sta­vi­la oko 50 svo­jih ha­lji­na, sa svim na­ki­tom u „afrič­kom sti­lu“. Ha­lji­ne jed­no­stav­nog kro­ja do­pu­nje­ne su ma­siv­nim, eks­tra­va­gant­nim na­ki­tom, ma­siv­nim ogr­li­ca­ma, na­ru­kvi­ca­ma, min­đu­ša­ma, sva­ka je ima­la pri­god­nu ta­šnu i to je sve sa­da iz­lo­ži­la po­stav­ci. Di­kin na­kit neo­do­lji­vo pot­sje­ća na ra­zno­boj­ne zmi­je, ko­je se u slo­je­vi­ma ovi­ja­ju oko ru­ku ili vra­ta, ali pi­to­me i mir­ne, kao sim­bo­li mu­dro­sti, mi­sti­ke i zna­nja. Pre­po­zna­tlji­vi su Di­ki­ni ruk­sa­ci u for­mi sti­li­zo­va­ne mr­tvač­ke gla­ve, ko­ja je njen za­štit­ni znak, a po­na­vlja se kao mo­tiv i na dru­gim odjev­nim pred­me­ti­ma. Ne­ke od ha­lji­na do­ra­đi­va­ne su ruč­no na­ši­va­nim šljo­ki­ca­ma, per­li­ca­ma, apli­ka­ci­ja­ma od ko­že. Me­đu iz­lo­že­nim ha­lji­na­ma je „ma­skir­na“ mi­ni ha­lji­na ko­ju je Di­ka ukra­ša­va­la i ve­zla 150 sa­ti za ma­lu ma­tu­ru svo­je kćer­ke Sil­va­ne. Tu su i šort­se­vi, pan­ta­lo­ne, ak­se­so­a­ri ko­je je ta­ko­đe na­mi­je­ni­la kćer­ci.
Ko­lek­ci­ju „Afri­ka“ pri­pre­ma­la je in­ten­ziv­no po­la go­di­ne, od ja­nu­a­ra do av­gu­sta, sva­ko­dnev­no sa iglom i kon­cem ru­ci pro­vo­de­ći mi­ni­mum po de­set sa­ti. Uspje­la je da uskla­di sve oba­ve­ze, s ob­zi­rom na to da tre­ni­ra mla­de pli­va­če „Pri­mor­ca“ i gru­pe že­na iz Ko­to­ra i Tiv­ta sa ko­ji­ma ra­di aero­bik. Ovo je dru­gi put da se pred­sta­vlja iz­lo­žbom - pr­va je bi­la pri­je par go­di­na po­vo­dom de­set go­di­na nje­nog Aero­bik klu­ba Aspi­da, ka­da je pred­sta­vi­la sav svoj rad, od hu­ma­ni­tar­nih ak­ci­ja do mod­nih re­vi­ja i de­ku­pa­ža. Ruč­ni rad za Di­ja­nu Sa­ve­ljić je opu­šta­nje i uži­va­nje po­sli­je na­por­nih tre­nin­ga, na­čin da iz­ra­zi svoj kre­a­tiv­nost.
- Vo­lim da stva­ram, da od ni­če­ga na­pra­vim ne­što. Go­di­na­ma sam se­bi ši­la i pra­vi­la gar­de­ro­bu, na­kit, tor­be i svi mo­ji pri­ja­te­lji su tra­ži­li da ja to po­ka­žem jav­no. Ta­ko sam po­če­la da pra­vim te hu­ma­ni­tar­ne ak­ci­je, na ko­ji­ma po­ka­žem svo­jih ru­ku dje­lo, a uz to sa­ku­pim do­bro­volj­ne pri­lo­ge za ne­ko­ga ko­me tre­ba. Ve­če­ra­šnja iz­lo­žba je pro­daj­na, tra­ja­će do 1. no­vem­bra, sa ci­ljem da na­dok­na­dim tro­ško­ve ma­te­ri­ja­la i iz­ra­de ha­lji­na i na­ki­ta i pri­ku­pim sred­stva za ne­ku no­vu re­vi­ju. Tre­nut­no je „za­tiš­je pred bu­ru“, pri­pre­mam se da za­jed­no sa „Šjo­ra­ma od mo­ta“ or­ga­ni­zu­jem ak­ci­ju za jed­nog na­šeg su­gra­đa­ni­na, a dru­gu ću pre­ko Aero­bik klu­ba Aspi­da or­ga­ni­zo­va­ti da bi­smo pri­ku­pi­li sred­stva za re­no­vi­ra­nje igra­li­šta za dje­cu, na­ja­vi­la je Dik­ka.
Ime Di­ja­ne Sa­ve­ljić po­sta­lo je brend kad su pi­ta­nju hu­ma­ni­tar­ne ak­ci­je, po­seb­no one ve­za­ne za mod­ne re­vi­je, kroz ko­je ova iz­u­zet­na, ha­ri­zma­tič­na že­na spa­ja svo­ju kre­a­tiv­nost sa ple­me­ni­tim ci­lje­vi­ma. Ona je do sa­da or­ga­ni­zo­va­la 18 hu­ma­ni­tar­nih ak­ci­ja, na ko­ji­ma je do­na­ci­ja­ma gra­đa­na sa­ku­plje­no oko 30 hi­lja­da eura. Bi­lo je se­dam mod­nih re­vi­ja, tri grad­ska tak­mi­če­nja u pli­va­nju „Svi na banj“, dva Ka­me­li­ja-ku­pa u pli­va­nju za naj­mla­đe na ba­ze­nu „Nik­ša Bu­ćin“, fit­nes za Đo­le­ta, pli­va­nje za jed­nu po­ro­di­cu... Nov­cem ko­ji je sa­ku­pljen po­mog­nu­to je ob­na­vlja­nje Dječ­jeg odje­lje­nja, Gi­ne­ko­lo­gi­je i aku­šer­stva, Hi­rur­gi­je Op­šte bol­ni­ce u Ko­to­ru, po­pra­vljen ma­mo­graf u Do­mu zdra­vlja, po­mog­nu­to Udru­že­nje pa­ra­ple­gi­ča­ra Ko­to­ra...M.D.Po­po­vić


Po 60 sa­ti za ukra­ša­va­nje

- Na­kit je pra­vljen od ko­no­pa, uzi­ma­la sam raz­ne di­men­zi­je ko­no­pa, ob­li­ko­va­la ih i ob­mo­ta­va­la istim ma­te­ri­ja­lom od kog je ši­ve­na ha­lji­na, a za­tim do­ra­đi­va­la per­li­ca­ma, cir­ko­ni­ma, kop­ča­ma, ukra­si­ma. Od 20 do 60 sa­ti sam osta­vi­la na sva­koj ha­lji­ni za­jed­no sa na­ki­tom, ši­va­la sam naj­sit­ni­je per­li­ce, ko­je se u no­ći kad je odr­ža­na re­vi­ja ni­su mo­gle vi­dje­ti. Za­to sam i na­pra­vi­la ovu iz­lo­žbu da bi se mo­gli vi­dje­ti ti de­ta­lji iz­bli­za - ob­ja­šnja­va Di­ka za „Dan”.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"