Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
ANB prati 60 džihadista * Spriječiti Aca i A2A da opljačkaju EPCG * Za stanove prevario 200 Tuzlaka * Tužioci oprali biografije Šariću i Kaliću * Putin naredio povlačenje * Bez SPD-a nema stabilne vlade * Na putu bez kraja
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
JELENA MITROVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
U slučaju Marović imamo nevjerovatnu situaciju, jer postoji pravosnažna presuda, ali su osuđenici i dalje na slobodi, bez izgleda da se presuda efektuira.

Vic Dana :)

Uđe Perica u autobus i pita ga vozač:
- Koliko imaš godina?
- Sedam.
- Kada bude došao kondukter, reci da imaš šest.
- Zašto?
- Pustiće te besplatno
Dolazi kondukter i pita ga:
- Koliko imaš godina?
- Šest!
- A kad puniš sedam?
- Čim izađem iz autobusa.

Stoji dječak ispred zgrade i pokušava da pozvoni na interfon. Vidi ga policajac, pa ga upita:
– Oprosti dečko, mogu li nekako da ti pomognem?
– Plitisni tli!
Policajac pritisne:
– I šta sad?
– Bezimo!
- Kako si se osjećao na posljednjem času u školi - pita majka Pericu.
- Kao general - odgovori Perica - Stojim u stavu mirno i posmatram svoje jedinice.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Srbija INSTITUT ZA EVROPSKE POSLOVE POZDRAVIO OTVARANJE DVA NOVA PREGOVARAČKA POGLAVLJA
Srbija tek na trećini puta ka EU
Srbija tek na trećini puta ka EU Srbija je, kažu u Institutu, za četiri godine, koliko traje pregovarački proces sa EU, uspjela da otvori samo 12 poglavlja, što je trećina od ukupno 35, a razlog su, smatraju, spore reforme i fokus na pregovorima s Prištinom
I
n­sti­tut za evrop­ske po­slo­ve (IEP) po­zdra­vio je otva­ra­nje dva no­va po­gla­vlja u pre­go­vo­ri­ma Sr­bi­je o član­stvu u Evrop­skoj uni­ji, ali i uka­zao da je da dr­ža­va tek na tre­ći­ni evrop­skog pu­ta.
Sr­bi­ja je, ka­žu u In­sti­tu­tu, za če­ti­ri go­di­ne, ko­li­ko tra­je pre­go­va­rač­ki pro­ces sa EU, uspje­la da otvo­ri sa­mo 12 po­gla­vlja, što je tre­ći­na od ukup­no 35, a raz­log su, sma­tra­ju, spo­re re­for­me i fo­kus na pre­go­vo­ri­ma s Pri­šti­nom.
-Uko­li­ko se otva­ra­nje po­gla­vlja na­sta­vi ovom di­na­mi­kom, otva­ra­nje svih po­gla­vlja mo­že se oče­ki­va­ti do kra­ja 2025. go­di­ne, dok nji­ho­vo za­tva­ra­nje osta­je ne­iz­vje­sno- ocje­nju­je IEP.
Ka­ko se na­vo­di u sa­op­šte­nju, ze­mlje ko­je su po­sta­le čla­ni­ce EU u okvi­ru ve­li­kog pro­ši­re­nja 2004. go­di­ne - Slo­ve­ni­ja, Če­ška, Slo­vač­ka, Polj­ska, kao i Ru­mu­ni­ja i Bu­gar­ska, ko­je su do­bi­le sta­tus čla­ni­ca 200.7, ali i Hr­vat­ska, već u pr­ve dvi­je do tri go­di­ne pre­go­va­rač­kog pro­ce­sa otvo­ri­le su sva po­gla­vlja.
S iz­u­zet­kom Hr­vat­ske, kod ko­je je taj pro­ces tra­jao šest go­di­na, sve osta­le dr­ža­ve čla­ni­ce su uspje­le da za če­ti­ri go­di­ne otvo­re i za­tvo­re sva pre­go­va­rač­ka po­gla­vlja, i ti­me da za­vr­še pre­go­va­rač­ki pro­ces i is­pu­ne uslo­ve za pri­jem u član­stvo.
Po­re­đe­nja ra­di, iako su re­zul­ta­ti skri­ning pro­ce­sa bi­li po­volj­ni­ji za Sr­bi­ju ne­go za Cr­nu Go­ru, ona je uspje­la da u pr­ve če­ti­ri go­di­ne pre­go­va­rač­kog pro­ce­sa otvo­ri 22 po­gla­vlja - 10 vi­še ne­go Sr­bi­ja.
-Sa že­ljom da se ubr­za na­pre­dak pre­go­va­rač­kog pro­ce­sa, po­zi­va­mo nad­le­žne in­sti­tu­ci­je da pre­du­zmu mje­re za ja­ča­nje teh­nič­kih i struč­nih ka­pa­ci­te­ta za po­dr­šku spro­vo­đe­nja re­for­mi u okvi­ru pre­go­va­rač­kog pro­ce­sa ka­ko bi 2025. bi­la re­al­nost za član­stvo u EU- is­ti­če IEP.
Pot­pred­sjed­ni­ca Vla­de Sr­bi­je Zo­ra­na Mi­haj­lo­vić ka­za­la je da je put Sr­bi­je ka član­stvu u EU, kao i ka stan­dar­di­ma ko­je tre­ba is­pu­ni­ti je­di­ni pra­vi put, is­ta­kav­ši da joj je ve­o­ma dra­go što se otva­ra­ju dva no­va po­gla­vlja.
-Po­no­sna sam na Vla­du i po­dr­ža­vam na­po­re mi­ni­star­ke za evrop­ske in­te­gra­ci­je Ja­dran­ke Jok­si­mo­vić na tom pu­tu- iz­ja­vi­la je Zo­ra­na Mi­haj­lo­vić na kon­fe­ren­ci­ji Ame­rič­ke pri­vred­ne ko­mo­re u Sr­bi­ji.
-Sr­bi­ja bi, do tre­nut­ka dok ne po­sta­ne čla­ni­ca EU, mo­ra­la da is­ko­ri­sti i raz­ne stra­te­ške spo­ra­zu­me ko­je ima sa dru­gim neč­la­ni­ca­ma EU. Do tre­nut­ka dok ne po­sta­ne­mo čla­ni­ca, sve ono što je do­bro i u in­te­re­su je Sr­bi­je, a ti­če se eko­no­mi­je, ra­sta iz­vo­za i vi­šeg bru­to do­ma­ćeg pro­iz­vo­da, mo­ra­mo da is­ko­ri­sti­mo- iz­ja­vi­la je Mi­haj­lo­vi­će­va.
Sr­bi­ja je na Me­đu­vlad­noj kon­fe­ren­ci­ji u Bri­se­lu otvo­ri­la još dva po­gla­vlja u pri­stup­nim pre­go­vo­ri­ma sa EU - po­gla­vlje 6 ko­je se ba­vi pra­vom pri­vred­nih dru­šta­va i po­gla­vlje 30 o eko­nom­skim od­no­si­ma sa ino­stran­stvom.
M.Nj.- (RTS)


Pra­vo­su­đe me­đu naj­va­žni­jim po­gla­vlji­ma

Mi­ni­star­ka prav­de Ne­la Ku­bu­ro­vić ka­za­la je da je Po­gla­vlje 23, ko­je se ti­če pra­vo­su­đa mo­žda i naj­va­žni­je, za­to što se po­sled­nje za­tva­ra i što se sve re­form­ske ak­tiv­no­sti kroz dru­ga po­gla­vlja, mje­re upra­vo onim što će­mo ostva­ri­ti kroz to po­gla­vlje.
-Sr­bi­ja će na­sta­vi­ti da pred­u­zi­ma sve mje­re u obla­sti Ak­ci­o­nog pla­na za Po­gla­vlje 23 i vje­ru­je­mo da će­mo u na­red­na dva kvar­ta­la 2018. is­pu­ni­ti sve one ak­tiv­no­sti s ko­ji­ma smo ka­sni­li- iz­ja­vi­la je mi­ni­star­ka Ku­bu­ro­vić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"