Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U ZIKS-u spriječen atentat na „kavčane” * Vanja Đurišić priveden, porodica se zabarikadirala * Uvrede, prijetnje, pa skidanje imuniteta * Bojkotom branimo Ustav * Putin nudio Klintonu članstvo Rusije u NATO * Makronova partija ostvarila većinu * Nepovjerljivost
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-06-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
VLADIMIR JOKIĆ, GRADONAČELNIK KOTORA :
Za sve što se tiče budućih događaja izgleda mogu da se interesujem kod tajnovidca, koji obavlja funkciju ministra saobraćaja.

Vic Dana :)

Dođe mucavac kod doktora i kaže:
- Dddoktore, imam ppproblema sa ssspavanjem. Vvvidite, ssstalno ssanjam ppiliće i takko sssu gggglasni da ne mogu mirno dda ssspavam.
- Pa lijepo ih potjerajte.
- Pppa ja imm kkkažem iš, ppa ih 15 ode, ali ih 15 ostane.
- Pa recite im ponovo iš.
- Kkkažem im ja ponovo iš, pa ih ossam ode, a ossstane sssedam.
- Potjerajte ih ponovo.
- Pppa ja oppet kkažem iš, pa ih šššessst ode, a osstane jedno, jedddno mmmalo crno, koje je najnajglasnije.
- Ma, otjerajte ga u materinu onda!
- Pppa ja mu veliiim idi u pipipi... I onda mi se svi ostali vrate!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Stav BIČ ZA KIČ
Nepovjerljivost
Nepovjerljivost Jasno je da se ne može svima prilaziti otvorenog srca, sa uvjerenjem da svi imaju dobre namjere, jer nijedna krajnost nije dobra, ali ako vjerujemo malo više, živjećemo i srećnije i kvalitetnije
- Pi­še: Mag­da Pe­ter­nek

Ako ne­ko mi­sli da je ne­po­ver­lji­vost od­li­ka sta­bil­nih, is­ku­snih i pro­mu­ćur­nih lju­di, ne­ka mi­sli. Ja ne mi­slim. Uvi­jek sam, i sa­da sam, i bi­ću ona ko­ja je ovu oso­bi­nu svr­sta­va­la na stra­nu ne­ga­tiv­ne ka­te­go­ri­je du­ha. U njoj ne vi­dim baš ni­šta što bi me uvje­ri­lo da pro­mi­je­nim mi­šlje­nje. Ne, ni­sam ne­po­vjer­lji­va pre­ma ne­po­vjer­lji­vo­sti, već jed­no­stav­no sam si­gur­na da ni­ko­me ni­je, ni­ti će iko­me do­ni­je­ti ne­čeg do­brog.
Ne da ne­po­vjer­lji­vost ne vi­dim kao od­li­ku mu­drih i ja­kih, već je čak po­sma­tram kao pa­ra­van onih ne­si­gur­nih, de­zor­jen­ti­sa­nih i pe­si­mi­stič­nih gla­va.
,,Do­bro je vje­ro­va­ti dru­gi­ma, ali je još bo­lje ne vje­ro­va­ti im’’, go­vo­rio je Be­ni­to Mu­so­li­ni. Po­što ni­jed­nog dik­ta­to­ra ne vi­dim dru­ga­či­je, ne­go kao ku­ka­vi­cu i sla­bi­ća, ta­ko i ova nje­go­va iz­ja­va upra­vo oprav­da­va moj stav. Mno­gi će se vje­ro­vat­no slo­ži­ti sa nje­go­vim ri­je­či­ma, jer de­vi­za ta­kvih kroz ži­vot gla­si- ne vje­ru­jem ti dok me ne ubi­je­diš u su­prot­no, a vje­ro­vat­no ni ta­da’’. To ,,vje­ro­vat­no’’, na­rav­no, zna­či-ni­kad.
Ono što ne­po­vjer­ljiv­ci do­bi­ja­ju od svog ,,sta­va’’ i od­no­sa pre­ma ži­vo­tu zo­ve se krat­ko i ja­sno-ni­šta. Ni­šta od ono­ga što ži­vot no­si li­je­po sa so­bom i u se­bi i što ne­se­bič­no pru­ža. Ne­po­vjer­ljiv­ci ne vje­ru­ju pri­ja­te­lji­ma, part­ne­ri­ma, po­li­ti­ča­ri­ma, ne­znan­ci­ma. Prav­da­ju se da su ih svi mno­go pu­ta iz­da­li i da bi bi­li na­iv­ni i glu­pi ka­da bi im po­no­vo po­vje­ro­va­li. Stvar je, u stva­ri, u to­me što oni baš ni­ka­da i ni­su ni u ko­ga vje­ro­va­li, ta­ko da ih baš ni­ko ni­je mo­gao ni iz­da­ti. Oni su za­pra­vo vje­či­ti u svo­joj za­zi­ru­ćoj sum­nji i pot­pu­no za­tvo­re­ni za bi­lo ko­ju otvo­re­nu i ši­ro­ku sa­rad­nju. Na­rav­no, i ovog pu­ta, kao kod mno­gih ku­ka­vič­kih oso­bi­na, za sa­rad­nju pr­vo sa so­bom, a on­da sa svo­jim okru­že­njem.
Ono što je isti­na, a što će onoj mu­so­li­ni­jev­skoj stra­ni bi­ti te­ško da shva­ti i pri­hva­ti je­ste da se bez po­vje­re­nja jed­no­stav­no ne mo­že. Ono je osnov svih ve­za, od part­ner­skih i pri­ja­telj­skih, pre­ko po­slov­nih, do onih sva­ko­dnev­nih o ko­ji­ma i ne raz­mi­šlja­mo.
Kao što je u stva­ra­nju, od­no­sno u for­mi­ra­nju i do­brih i lo­ših oso­bi­na ko­ri­jen uglav­nom u dje­tinj­stvu, ta­ko je i u ovom slu­ča­ju. Na­i­me, ako smo se ta­da osje­ća­li si­gur­no iako smo ima­li osje­ćaj da će­mo do­bi­ti po­moć ako nam za­tre­ba, iz­ra­šće­mo u oso­be ko­je vje­ru­ju dru­gi­ma. U su­prot­nom ne­po­vje­re­nje će bi­ti naš ne­mi­nov­ni sa­put­nik. Na­rav­no da ni­su svi raz­lo­zi u dje­tinj­stvu. Ži­vi­mo u kul­tu­ri ko­ja pod­sti­če ne­po­vjer­lji­vost. Ili, bo­lje re­ći, ži­vi­mo u ne­kul­tu­ri ko­joj se i te ka­ko vje­ru­je. Šta god bio uzrok, po­sle­di­ce su iste. Ne­po­vjer­lji­vost nas spre­ča­va da ostva­ri­mo bli­ske i in­tim­ne od­no­se sa dru­gi­ma.
Ono ,,oprav­da­nje’’ ko­je do­bi­ja­mo od ovih sum­nji­ča­vih stvo­re­nja-da ako vje­ru­ju dru­gi­ma ri­zi­ku­ju da se raz­o­ča­ra­ju i da bu­du po­vri­je­đe­ni, sma­tram i glu­pim i su­vi­šnim. Jer, po­vje­re­njem u dru­ge do­bi­ja­mo mno­go vi­še. Na­rav­no da je po­treb­no mno­go tru­da i ener­gi­je, ali sve što vri­je­di bez to­ga se ne mo­že ni do­sti­ći, ni po­sti­ći.
Ja­sno je da se ne mo­že svi­ma pri­la­zi­ti otvo­re­nog sr­ca, sa uvje­re­njem da svi ima­ju do­bre na­mje­re, jer ni­jed­na kraj­nost ni­je do­bra, ali ako vje­ru­je­mo ma­lo vi­še, ži­vje­će­mo i sreć­ni­je i kva­li­tet­ni­je. Svi smo već umor­ni od za­zi­ra­nja, od onih mr­kih i bo­ja­žlji­vih su­sre­ta. Svi smo umor­ni od sum­nji­vih li­ca i nji­ho­vih po­gle­da na svi­jet.
Bez ob­zi­ra na ži­vot­ne okol­no­sti, vje­ra i na­da uvi­jek mo­ra­ju bi­ti i naš oslo­nac i po­kre­tač. Bi­ti okre­nut sa­mo se­bi, oko­van ne­po­vje­re­njem, osta­vlja nas u jed­no­smjer­noj uli­ci.
Za­to, dra­gi mo­ji, vje­ruj­te da je po­vje­re­nje spo­na iz­me­đu lju­ba­vi i ži­vo­ta. Most ko­ji ni­je la­ko sru­ši­ti. Ja znam i vje­ru­jem. I ja, i moj bič. Jer, ne­po­vjer­lji­vost je kič.
(Autor­ka je pje­sni­ki­nja)


Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"