Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Svijet BERLIN SPREMIO PLAN ZA PROTJERIVANJE ODBIJENIH AZILANATA Merkelovoj pisalo 215 gradonačelnika Gradonačelnici navode, a prenose mediji, da najnovije vladine odluke o bržem protjerivanju odbijenih azilanata nisu dovoljne i da su potrebne nove mjere
BER­LIN – U je­ku iz­bje­glič­ke kri­ze 215 gra­do­na­čel­ni­ka iz po­kra­ji­ne Sje­ver­na Raj­na Vest­fa­li­ja upu­ti­lo je za­jed­nič­ko pi­smo kan­ce­lar­ki An­ge­li Mer­kel sa upo­zo­re­njem da se nji­ho­vi gra­do­vi na­la­ze na kra­ju mo­guć­no­sti u ve­zi sa pru­ža­njem po­mo­ći iz­bje­gli­ca­ma, ja­vlja­ju nje­mač­ki me­di­ji.
„Mo­guć­no­sti za smje­štaj iz­bje­gli­ca su is­cr­plje­ne”, na­vo­di se u pi­smu, gdje se, ka­ko pre­no­se me­di­ji, ka­že da oni ne mo­gu pri­mi­ti no­ve iz­bje­gli­ce.
Gra­do­na­čel­ni­ci na­vo­de, a pre­no­se me­di­ji, da naj­no­vi­je vla­di­ne od­lu­ke o br­žem pro­tje­ri­va­nju od­bi­je­nih azi­la­na­ta ni­su do­volj­ne i da su po­treb­ne no­ve mje­re.
Sje­ver­na Raj­na Vest­fa­li­ja je naj­mno­go­ljud­ni­ja nje­mač­ka po­kra­ji­na sa vi­še od 18 mi­li­o­na lju­di, u ko­joj je, ta­ko­đe, smje­šten i naj­ve­ći broj iz­bje­gli­ca.
Nje­mač­ka vla­da pri­pre­mi­la je ak­ci­o­ni plan za pro­tje­ri­va­nje od­bi­je­nih azi­la­na­ta u nji­ho­ve ze­mlje, pri če­mu bi tre­ba­lo da bu­du an­ga­žo­va­ni i pi­lo­ti Bun­de­sve­ra za pre­voz avi­o­ni­ma lju­di do ze­ma­lja nji­ho­vog po­ri­je­kla, sa­zna­je nje­mač­ki ta­bli­od „Bild”.
„Osim to­ga, pro­tje­ri­va­nje se vi­še ne­će na­ja­vlji­va­ti, ta­ko da pod­no­so­ci za­htje­va za azil ne­će ima­ti pri­li­ku da se sa­kri­ju, ka­ko ne bi bi­li pro­tje­ra­ni”, sa­zna­je ta­blo­id o ovom pla­nu za ko­ji se ka­že da bi ubr­zo tre­ba­lo da bu­de pri­mljen.
Osim to­ga, pla­ni­ra se da ta­ko­zva­ne tran­zit­ne zo­ne na nje­mač­kim gra­ni­ca­ma, pre­ma Austri­ji na pri­mjer, od­no­sno spe­ci­jal­ni pri­jem­ni cen­tri ša­tor­skog ili kon­tej­ner­skog ti­pa, bu­du po­dig­nu­te di­rekt­no na gra­ni­ci­ma Nje­mač­ke ka ino­stran­stvu i da se pro­gla­se eks­te­ri­to­ri­jal­nim obla­sti­ma, što on­da zna­či da „ne pri­pa­da­ju nje­mač­koj dr­žav­noj te­ri­to­ri­ji”, sa­zna­je ta­blo­id.
Tu bi se on­da za ne­ko­li­ko da­na od­lu­či­va­lo da li će ne­ko bi­ti pri­mljen ili od­bi­jen i od­bi­je­ni pod­no­si­o­ci za­htje­va za azil za­tim bi, ka­ko se ka­že, di­rekt­no bi­li vra­ća­ni u ze­mlju po­ri­je­kla – vo­zom ili avi­o­nom ili na do­bro­volj­noj ba­zi.
Te zo­ne bi va­ži­le za sve one či­ji je do­la­zak neo­sno­van, po­put lju­di iz ze­ma­lja ta­ko­zva­nog si­gu­r­nog po­ri­je­kla, pi­še ta­blo­id.
Ka­da je ri­ječ o ta­kvim ze­mlja­ma, Sr­bi­ja se već du­že vri­je­me na­la­zi na li­sti ze­ma­lja si­gur­nog po­ri­je­kla, što on­da zna­či da u njoj ne­ma ni po­li­tič­kog pro­go­na ni na­si­lja, pa su ti­me i za­htje­vi za azil u Nje­mač­koj nje­nih gra­đa­na neo­sno­va­ni, ali se, pre­ma nje­mač­kim pro­pi­si­ma, po­je­di­nač­no mo­gu pro­vje­ra­va­ti.
Za Si­rij­ce i Ira­ča­ne sa va­že­ćim pa­so­ši­ma te zo­ne ne bi va­ži­le, pi­še „Bild”.
Nje­mač­ka že­li, ka­ko bi re­du­ko­va­la ve­li­ki broj azi­la­na­ta ko­ji­ma se to­le­ri­še bo­ra­vak u ze­mlji, da pro­vje­ra­va i nji­ho­va uvje­re­nja o bo­le­sti, a raz­mi­šlja se, na­vo­di ta­bli­od, i o mo­guć­no­sti da se prav­ne osno­ve za po­di­za­nje tu­žbi pro­tiv od­lu­ka o pro­tje­ri­va­nju ja­ko ogra­ni­če.
U Nje­mač­koj, pre­ma sa­zna­nji­ma „Bil­da”, ne­će vi­še bi­ti ob­u­sta­vlja­nja pro­tje­ri­va­nja u vri­je­me zi­me, kao do sa­da što je bi­lo od 1. no­vem­bra do 31. mar­ta, za­to što ogro­man pri­ti­sak iz­bje­gli­ca, ko­jih dnev­no do­la­ze od 6.500 do 9.500, sta­vlja pod ogro­man pri­ti­sak po­kra­ji­ne i sa­ve­znu dr­ža­vu.
(RTS)

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"