Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Svijet ČETIRI GODINE KASNIJE: KOME JE SMETAO LIBIJSKI LIDER ŽIV
Francuzi i Britanci zauvijek ućutkali Gadafija
Gadafi Francuzi i Britanci zauvijek ućutkali Gadafija Ovim simboličnim aktom, kojim je neprikosnoveni lider sveden na satrtu životinju, okončana je kaznena ekspedicija Zapada, čiji je cilj bio ne samo da ga svrgnu sa vlasti, već i da mu onemoguće da iznese tajne koje je dijelio sa domaćinima Jelisejske palate i Dauning strita
TRI­PO­LI – Re­zul­ta­ti ru­še­nja li­bij­skog pred­sjed­ni­ka Mo­a­me­ra Ga­da­fi­ja su rast isla­mi­zma i iz­bje­glič­ka kri­za ko­ji de­sta­bi­li­zu­ju Evro­pu.
Ar­hi­ve Tri­po­li­ja uka­zu­ju da je, po­red bri­tan­skih slu­žbi, sa Ga­da­fi­je­vim oba­vje­štaj­nim slu­žba­ma bli­sko sa­ra­đi­va­la i CIA.
Če­ti­ri go­di­ne je pro­šlo od ka­da je svi­jet go­to­vo uži­vo pra­tio mu­če­nje i ubi­ja­nje biv­šeg li­bij­skog li­de­ra Mo­a­me­ra Ga­da­fi­ja. Bi­lo je ne­čeg ri­tu­al­nog u ovom iži­vlja­va­nju nad čo­vje­kom ko­ji je 40 go­di­na bio ne­do­dir­lji­vi „vr­hov­ni vo­đa” Li­bij­ske Dža­ma­hi­ri­je.
Ovim sim­bo­lič­nim ak­tom ko­jim je ne­pri­ko­sno­ve­ni li­der sve­den na sa­tr­tu ži­vo­ti­nju okon­ča­na je ka­zne­na eks­pe­di­ci­ja Za­pa­da, či­ji je cilj bio ne sa­mo da ga svrg­nu sa vla­sti, već i da mu one­mo­gu­će da iz­ne­se taj­ne ko­je je di­je­lio sa do­ma­ći­ni­ma Je­li­sej­ske pa­la­te i Da­u­ning stri­ta. Ne­ke od ovih taj­ni su ipak pro­na­šle put do jav­no­sti.
Me­đu do­ku­men­ti­ma ko­ji su pro­na­đe­ni u zgra­di li­bij­ske vla­de na­kon svr­ga­va­nja Ga­da­fi­ja bi­lo je i pi­smo To­ni­ja Ble­ra pu­kov­ni­ku Mo­a­me­ru Ga­da­fi­ju iz 2007. go­di­ne, u ko­me se bri­tan­ski pre­mi­jer za­hva­lju­je na „od­lič­noj sa­rad­nji” oba­vje­štaj­nih slu­žbi dvi­je ze­mlje na su­zbi­ja­nju te­ro­ri­zma. Bi­lo je to u vri­je­me ka­da je Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja po­ma­ga­la Li­bi­ji da uđe u trag li­bij­skim opo­zi­ci­o­na­ri­ma ko­ji su kid­na­po­va­ni i vra­će­ni na­zad u Tri­po­li za­jed­no sa po­ro­di­ca­ma, gdje su za­tvo­re­ni i mu­če­ni.
Pi­smo ko­je po­či­nje pri­snim „Dra­gi Mo­a­me­re” i za­vr­ša­va se „Naj­ljep­še že­lje, za­u­vi­jek tvoj To­ni” na­la­zi se me­đu do­ku­men­ti­ma ko­je je sa­ku­pio prav­ni tim iz Lon­do­na. Biv­ši Ga­da­fi­je­vi po­li­tič­ki opo­nen­ti ho­će da tu­že Ble­ra zbog po­mo­ći ko­ju su li­bij­skom vo­đi pru­ža­le bri­tan­ske oba­vje­štaj­ne slu­žbe, MI5 i MI6, ka­ko bi im ušao u trag.
Ar­hi­ve Tri­po­li­ja uka­zu­ju da je, po­red bri­tan­skih slu­žbi, sa Ga­da­fi­je­vim oba­vje­štaj­nim slu­žba­ma bli­sko sa­ra­đi­va­la i CIA.
U ne­a­u­to­ri­zo­va­noj bi­o­gra­fi­ji Dej­vi­da Ka­me­ro­na, ko­ja je na­ja­vlje­na kao „naj­ek­splo­ziv­ni­ja po­li­tič­ka knji­ga de­ce­ni­je”, na­vo­di se da je Bler po­ku­šao da spa­se Ga­da­fi­ja uoči bom­bar­do­va­nja Li­bi­je, ali je ta­da­šnja vla­da kon­zer­va­ti­va­ca od­lu­či­la da joj je nje­go­vo svr­ga­va­nje u in­te­re­su.
Raz­lo­ge da ga vječ­no ućut­ka ima­la je i fran­cu­ska vla­da. Ni­ko­la Sar­ko­zi se valj­da naj­vi­še is­ta­kao u rat­no­hu­škač­kom la­men­ti­ra­nju o zlom dik­ta­to­ru ko­ji kr­ši ljud­ska pra­va, na šta „ci­vi­li­zo­va­ni svi­jet” ne­ma dru­ge ne­go da od­go­vo­ri bom­bar­do­va­njem. Po­sli­je je is­pa­lo da je Ga­da­fi fi­nan­si­rao nje­go­vu pred­sjed­nič­ku kam­pa­nju 2007. go­di­ne sa 50 mi­li­o­na eura, što je po­ka­za­la is­tra­ga ko­ju je vo­dio ugled­ni fran­cu­ski in­fo­r­ma­tiv­ni sajt „Me­di­ja­part”.
U jed­noj od taj­nih epi­zo­da ra­ta u Li­bi­ji, ko­jom se da­nas ba­ve pa­ri­ske su­di­je, Ga­da­fi­je­va po­dr­ška Sar­ko­zi­ju je do­go­vo­re­na na sa­stan­ku dvo­ji­ce bli­skih sa­rad­ni­ka li­bij­skog pred­sjed­ni­ka i fran­cu­skog mi­ni­stra Bri­sa Or­te­fea, Sar­ko­zi­je­vog pri­ja­te­lja i čo­vje­ka od po­vje­re­nja. U ni­kad raz­ja­šnje­nim okol­no­sti­ma ubi­stva Ga­da­fi­ja, ko­ga su, pre­ma zva­nič­noj ver­zi­ji, ubi­li po­bu­nje­ni­ci, po­mi­nje se i mo­gu­ća umi­je­ša­nost fran­cu­ske oba­vje­štaj­ne slu­žbe.
Ita­li­jan­ski list „Ko­ri­je­re de­la se­ra” je 2012. go­di­ne ci­ti­rao di­plo­mat­ske iz­vo­re iz Tri­po­li­ja, ko­ji su na­ve­li da je li­bij­skog pred­sjed­ni­ka ubio stra­nac, naj­vje­ro­vat­ni­je Fran­cuz. Agent fran­cu­ske slu­žbe je, pre­ma ovom iz­vo­ru, bio u ru­lji ko­ja se do­če­pa­la Ga­da­fi­ja i pu­cao mu u gla­vu.(NN/sput­nik­news.com)

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"