Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Listići prepravljani nakon glasanja donijeli mandat DPS-u * Postao ministar, a ostao u Monteputu * Milo i Cane zajedno u Parizu * Braća namještala poslove jedan drugom * Listići prepravljani nakon glasanja donijeli mandat DPS-u * Dramatični krah na berzama plaši SAD * Gdje je život
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-02-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dragoslav Šćekić, potpredsjednik SNP-a:
Poraz Demokratske partije socijalista u Beranama označio je i početak kraja vladavine te stranke na državnom nivou.

Vic Dana :)

Na velikom takmičenju, bacač koplja kaže svom kolegi:
– Danas se moram jako potruditi, u publici je i moja tašta.
Kolega odgovara:
– Čovječe, to je preko sto metara, teško da ćeš je pogoditi!

Stariji student objašnjava novopridošlom brucošu:
– Cimere, pazi ovako, ... na fakultetu su ti najteže prve tri godine, ... a onda upišeš drugu ...


Razgovaraju dva studenta:
– Kad obično ideš da spavaš?
– Šta znam, pa tako ... oko dva, pola šest...


Trče dva DIF-ovca oko Ade i kaže jedan drugom:
– E dosta smo učili, ‘ajde da sjednemo na piće!


Razlika između studenta i čistačice je u tome što čistačica očisti sve u roku.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Svijet RUSKI PREDSJEDNIK NA IZBORIMA IMA SAMO JEDNOG PRAVOG PROTIVNIKA Glasačka apatija protiv Putina Prije šest godina izazov sa kojim se suočio Putin bio je protestni pokret koji je protutnjao kroz zemlju, a kojeg je ruski predsjednik pobijedio. Međutim, kako je jedinom ozbiljnom rivalu Alekseju Navaljnom zabranio da učestvuje, Putin ove godine ima drugačijeg pravog protivnika: glasačku apatiju
Za ma­nje od dva mje­se­ca Ru­si­ja će gla­sa­ti za pred­sjed­ni­ka. Iako ima naj­ma­nje osam kan­di­da­ta, svi su svje­sni da je­di­no Pu­tin ima šan­se za po­bje­du.
U tom smi­slu, ma­lo šta će se pro­mi­je­ni­ti u mar­tu u od­no­su na po­sled­nje pred­sjed­nič­ke iz­bo­re 2012. go­di­ne. I ti iz­bo­ri su ta­ko­đe na ne­ki na­čin bi­li pri­je re­fe­ren­du­ma o to­me šta na­rod mi­sli o pred­sjed­ni­ku Pu­ti­nu. Ali po­re­đe­nje se tu za­u­sta­vlja.
Pri­je šest go­di­na iza­zov sa ko­jim se su­o­čio Pu­tin bio je pro­test­ni po­kret ko­ji je pro­tut­njao kroz ze­mlju, a ko­jeg je ru­ski pred­sjed­nik po­bi­je­dio. Me­đu­tim, ka­ko je je­di­nom ozbilj­nom ri­va­lu Alek­se­ju Na­valj­nom za­bra­nio da uče­stvu­je, Pu­tin ove go­di­ne ima dru­ga­či­jeg pra­vog pro­tiv­ni­ka: gla­sač­ku apa­ti­ju.
Kremlj, ka­ko na­vo­de mno­gi iz­vje­šta­ji, že­li da ovi iz­bo­ri ne osta­vlja­ju ni­ka­kvu sum­nju u le­gi­ti­mi­tet pred­sjed­ni­ka. Na kra­ju kra­je­va, ovo su pr­vi pred­sjed­nič­ki iz­bo­ri na­kon anek­si­je Kri­ma – i oni mo­gu bi­ti Pu­ti­no­vi po­sled­nji. Da­kle, pro­jek­to­va­na ve­li­ka po­bje­da u pr­vom kru­gu sa iz­me­đu 65 i 70 od­sto gla­so­va neć́e bi­ti do­volj­na. Kremlj že­li da iz­gle­da kao da se ci­je­la ze­mlja udru­ži­la da po­dr­ži Pu­ti­na i za­to že­li mi­ni­mum 70 od­sto gla­so­va, kao što je to bio slu­čaj na pr­vim iz­bo­ri­ma na ko­ji­ma je po­bi­je­dio Pu­tin.
Ti­me bi on pre­ma­šio po­dr­šku od sko­ro 64 od­sto ko­ju je do­bio 2012. go­di­ne, ka­da je iz­la­znost bi­la ne­što ve­ća od 65 od­sto.
Ve­ći­na ana­li­ti­ča­ra ko­ji su go­vo­ri­li za „In­de­pen­dent” ka­žu da je iz­la­znost od 70 od­sto ma­lo vje­ro­vat­na. Na pro­šlo­go­di­šnjim par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma gla­sa­lo je ma­nje od po­lo­vi­ne Ru­sa. Iako je iz­la­znost na pred­sjed­nič­kim iz­bo­ri­ma uvi­jek ve­ća od one na par­la­men­tar­nim, ma­lo ko oče­ku­je da će ove go­di­ne bi­ti pre­đe­na ta „ma­gič­na broj­ka” od 70 od­sto.
– Mo­gu­će je do­ći do 70 od­sto. Ali je za to neo­p­hod­no stvo­ri­ti ne­ku ko­li­či­nu in­tri­ge i omo­gu­ći­ti otvo­re­no tak­mi­če­nje za osta­le kan­di­da­te, a to je opa­sna igra za Kremlj – re­kao je Va­le­rij So­lo­vej, pro­fe­sor sa Mo­skov­skog in­sti­tu­ta za me­đu­na­rod­ne od­no­se.
Me­đu­tim, Kremlj je već po­čeo sa pe­tlja­njem oko teh­nič­kih de­ta­lja, pi­še „In­de­pen­dent”. Iz­bo­ri su po­mje­re­ni za 18. mart, ka­ko bi se po­klo­pi­li sa go­di­šnji­com anek­si­je Kri­ma. Re­kla­mi­ra­nje je po­če­lo od­mah na­kon što je 18. de­cem­bra ob­ja­vljen da­tum iz­bo­ra, što je ne­ko­li­ko ne­dje­lja ra­ni­je ne­go ina­če.
Za oče­ki­va­ti je da se istog da­na odr­že i re­fe­ren­du­mi na ko­ji­ma će vla­da gra­đa­ne pi­ta­ti da ran­gi­ra­ju po va­žno­sti bu­du­će in­fra­struk­tur­ne pro­jek­te.
Na sam dan će gla­sa­če do­če­ka­ti sve vr­ste po­pu­sta, lu­tri­ja, za­bav­nih saj­mo­va i pro­mo­ci­ja ko­ba­si­ca u po­la ci­je­ne. Ta­kve ma­ni­pu­la­ci­je na­ro­dom su tra­di­ci­o­nal­ne u ru­skim iz­bor­nim kam­pa­nja­ma, a mo­gu da do­da­ju iz­me­đu pet i 10 od­sto iz­la­zno­sti.
Za veđ́u iz­la­znost bić́e po­treb­na di­rekt­na in­ter­ven­ci­ja, ka­že Gri­go­ri Go­lo­sov, pro­fe­sor kom­pa­ra­tiv­ne po­li­ti­ke na Evrop­skom uni­ver­zi­te­tu u Sankt Pe­ter­bur­gu. Pr­vi in­stru­men­ti ko­je će vla­sti ko­ri­sti­ti bi­će pri­si­la onih ko­ji za­vi­se od vla­de da gla­sa­ju.
– Na­stav­ni­ci, dok­to­ri, voj­ni­ci, po­li­ci­ja, rad­ni­ci u fa­bri­ka­ma, hro­nič­ni bo­le­sni­ci, men­tal­no bo­le­sni – sve ove gru­pe ć́e bi­ti sna­žno ubje­đi­va­ne da gla­sa­ju – re­kao je on.
Na iz­la­znost na iz­bo­ri­ma mo­žda će uti­ca­ti i po­ziv Na­valj­nog na boj­kot iz­bo­ra. On je kra­jem ja­nu­a­ra uhap­šen zbog or­ga­ni­zo­va­nja neo­do­bre­nih pro­te­sta u ko­ji­ma je po­zi­vao pri­sta­li­ce da boj­ko­tu­ju iz­bo­re za ko­je tvr­di da ne­će bi­ti fer.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"