Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U ZIKS-u spriječen atentat na „kavčane” * Vanja Đurišić priveden, porodica se zabarikadirala * Uvrede, prijetnje, pa skidanje imuniteta * Bojkotom branimo Ustav * Putin nudio Klintonu članstvo Rusije u NATO * Makronova partija ostvarila većinu * Nepovjerljivost
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-06-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
VLADIMIR JOKIĆ, GRADONAČELNIK KOTORA :
Za sve što se tiče budućih događaja izgleda mogu da se interesujem kod tajnovidca, koji obavlja funkciju ministra saobraćaja.

Vic Dana :)

Dođe mucavac kod doktora i kaže:
- Dddoktore, imam ppproblema sa ssspavanjem. Vvvidite, ssstalno ssanjam ppiliće i takko sssu gggglasni da ne mogu mirno dda ssspavam.
- Pa lijepo ih potjerajte.
- Pppa ja imm kkkažem iš, ppa ih 15 ode, ali ih 15 ostane.
- Pa recite im ponovo iš.
- Kkkažem im ja ponovo iš, pa ih ossam ode, a ossstane sssedam.
- Potjerajte ih ponovo.
- Pppa ja oppet kkažem iš, pa ih šššessst ode, a osstane jedno, jedddno mmmalo crno, koje je najnajglasnije.
- Ma, otjerajte ga u materinu onda!
- Pppa ja mu veliiim idi u pipipi... I onda mi se svi ostali vrate!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Svijet PARLAMENTARNI IZBORI U FRANCUSKOJ
Makronova partija ostvarila većinu
Makron Makronova partija ostvarila većinu Po konačnim rezultatima prvog kruga, Makronov pokret i saveznici su dobili 32,32 odsto glasova izašlih birača, klasična desnica 21,56, a ekstremno desni Nacionalni front 13,20 odsto
PA­RIZ – Par­ti­ja no­vog fran­cu­skog pred­sjed­ni­ka Ema­nu­e­la Ma­kro­na ima pri­li­ku da osvo­ji ogrom­nu ve­ći­nu po­sla­nič­kih mje­sta u fran­cu­skom par­la­men­tu.
Pre­ma re­zul­ta­ti­ma pr­vog kru­ga iz­bo­ra, kan­di­da­ti za po­sla­ni­ke iz re­do­va Ma­kro­no­vog po­kre­ta „Fran­cu­ska u po­kre­tu” (LFEM) i par­ti­ja cen­tra ko­je ga po­dr­ža­va­ju i već uče­stvu­ju u Vla­di su ta­ko do­bro po­zi­ci­o­ni­ra­ni da mo­gu da oče­ku­ju da će u dru­gom kru­gu sle­de­će ne­dje­lje osvo­ji­ti iz­me­đu 400 i 455 od ukup­no 577 po­sla­nič­kih man­da­ta u no­vom fran­cu­skom par­la­men­tu.
Ova­kva si­tu­a­ci­ja se ne pam­ti u po­li­tič­koj isto­ri­ji Fran­cu­ske.
Po ko­nač­nim re­zul­ta­ti­ma pr­vog kru­ga, Ma­kro­nov po­kret i sa­ve­zni­ci su do­bi­li 32,32 od­sto gla­so­va iza­šlih bi­ra­ča, kla­sič­na de­sni­ca 21,56, a eks­trem­no de­sni Na­ci­o­nal­ni front 13,20 od­sto.
Lje­vi­ca je pro­šla još go­re, po­seb­no so­ci­ja­li­sti ko­ji su do­bi­li 9,51 od­sto gla­so­va, ta­ko da ih je eks­trem­na lje­vi­ca u za­jed­ni­ci s ko­mu­ni­sti­ma pre­te­kla sa 13,74 od­sto gla­so­va.
Upr­kos pred­vi­đa­nji­ma da će Ma­kro­no­ve pri­sta­li­ce „sa­mlje­ti” pro­tiv­ni­ke u dru­gom kru­gu, ana­li­ti­ča­ri uka­zu­ju da se ne mo­že go­vo­ri­ti o „Ma­kron-ma­ni­ji” u Fran­cu­skoj jer je iz­la­znost bi­la ve­o­ma ma­la – ta­ko­đe ni­ka­da za­bi­lje­že­na u isto­ri­ji fran­cu­skog par­la­men­ta­ri­zma. Ju­če je gla­sa­lo ma­nje od 50 od­sto bi­ra­ča, što ne­ki tu­ma­če ne­kom vr­stom „fa­ta­li­zma” pred na­le­tom Ma­kro­na i nje­go­vih pri­sta­li­ca.
Sa­svim je iz­vje­sno da će Ma­kron ima­ti nat­po­lo­vič­nu ve­ći­nu u par­la­men­tu, što će mu omo­gu­ći­ti da spro­ve­de obe­ća­ni pro­gram re­for­mi fran­cu­skog dru­štva, ali dio fran­cu­skog jav­nog mnje­nja i po­li­tič­ke par­ti­je ko­je su lo­še pro­šle u pr­vom kru­gu, po­zi­va­ju na mo­bi­li­za­ci­ju bi­ra­če ko­ji ni­su ju­če gla­sa­li da iza­đu i spri­je­če pot­pu­nu do­mi­na­ci­ju „Fran­cu­ske u po­kre­tu”.
Osje­ćaj da je po­treb­no da opo­zi­ci­ja bu­de ja­ča ne­go što to da­nas pred­vi­đa­ju ana­li­ti­ča­ri, naj­bo­lje je opi­sao je­dan ko­men­ta­tor ko­ji upo­zo­ra­va da je „bo­lja či­sta po­bje­da i opo­zi­ci­ja u par­la­men­tu, ne­go opo­zi­ci­ja na uli­ca­ma”.
Uko­li­ko se pred­vi­đa­nja sle­de­će ne­dje­lje ostva­re, Ma­kron će ima­ti odri­je­še­ne ru­ke da spro­ve­de obe­ća­ni pro­gram so­ci­jal­no-li­be­ral­nih re­for­mi kao što je mo­ra­li­za­ci­ja po­li­tič­kog ži­vo­ta, re­for­ma rad­nog za­ko­no­dav­stva, sma­nje­nje jav­nog de­fi­ci­ta...
Ma­kro­nu je prek­si­noć ve­li­ku iz­bor­nu po­bje­du pr­va če­sti­ta­la nje­mač­ka kan­ce­lar­ka An­ge­la Mer­kel.
(Be­ta-AFP)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"