Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Aco dao Canetu 1,3 miliona, pomaže i ministarstvo * Spojiti predsjedničke i lokalne izbore * Poslanici iz vlasti sebe častili 410 eura * Do krsta prvi otac i sin * Čekaju nas duge suše, poplave i požari * Aco dao Canetu 1,3 miliona, pomaže i ministarstvo * Srbiji prijeti serija atentata
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Blagoje Grahovac, penzionisani general:
– Vojska je institucija koja među prvima osjeti nevolju rđave vlasti.

Vic Dana :)

Šta radiš kada te jure avion, tenk i svemirski brod?
- Kažeš Cigi da zaustavi ringišpil.

Muž, zavaljen na fotelji, doviknu ženi:
- Daj draga, pogledaj šta je tom djetetu?! Mnogo se dere!
- Pa, šta `oćeš, ... možda da ga stavim na vibraciju?


Otišao narkoman kod ljekara i slučajno zaluta na ginekološko odjeljenje. U čekaonici sjede pored trudnice i upita:
- Da li voliš svoje dijete?
- Volim.
- A, voli li ono tebe?
- Pa, voli.
- Pa što si ga onda pojela!?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-06-11 OBAVLJEN RAZGOVOR SA BIVŠIM RUKOVODIOCIMA CENTARA BEZBJEDNOSTI RADI POPUNE SPECIJALNOG TIMA
Smijenjeni načelnici odbili da rade za Katnića
Smijenjeni načelnici odbili da rade za Katnića Među neraspoređenim službenicima najviše je smijenjenih načelnika centara bezbjednosti, od kojih su, prema našim saznanjima, samo trojica prihvatila poziv da rade u specijalnom policijskom timu. Ostali su odbili uz obrazloženje da nijesu zainteresovani za tu liniju rada
Uprava policije dostavila je Draganu Radonjiću, šefu specijalnog policijskog tima, spisak neraspoređenih službenika radi popune tima koji kontroliše glavni specijalni tužilac. Među neraspoređenim službenicima najviše je smijenjenih načelnika centara bezbjednosti, od kojih su, prema našim saznanjima, samo trojica prihvatila poziv da rade u specijalnom policijskom timu. Ostali su odbili uz obrazloženje da nijesu zainteresovani za tu liniju rada. Među onima koji su odbili ponudu su i bivši načelnici centara bezbjednosti Bara i Podgorice, kao i neki od rukovodilaca u tim centrima.
Sa većinom neraspoređenih službenika obavljeni su razgovori i oni će u tom statusu ostati do daljnjeg. „Dan” je u više navrata pisao da veliki broj visokih policijskih funkcionera sjedi kod kuće i prima pune plate. Neki od njih i po više dvije godine. Procjene su da se ne­ras­po­re­đe­nim slu­žbe­ni­ci­ma Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va go­di­šnje iz dr­žav­nog bu­dže­ta is­pla­ti oko dva mi­li­o­na eura. Pre­ma podacima iz zvaničnog registra tokom 2016.godine ni­je bilo ras­po­re­đen 381 slu­žbe­nik MUP-a. Nije bolja situacija ni u prvoj polovini ove godine.
Broj ne­ras­po­re­đe­nih slu­žbe­ni­ka MUP-a to­kom go­di­ne se sma­nji­vao. Na­i­me, na po­čet­ku 2015. bi­lo ih je 534, od­no­sno čak 10 od­sto od ukup­nog bro­ja za­po­sle­nih u mi­ni­star­stvu pri­ma­lo je pla­tu iako ni­je­su ra­di­li.
Broj­ne smje­ne u Upra­vi po­li­ci­je gotovo da su postale obavezne kako dođe do promjene na čelu Uprave policije ili kriminalističke policije. Zasad se to nije desilo jedino u mandatu v.d. direktora Veska Damjanovića.
Tokom 2013. go­di­ne nakon ime­no­vanja za di­rek­to­ra Upra­ve po­li­ci­je Slav­ka Sto­ja­no­vića smijenjen skoro cijeli kadar Bo­ži­da­ra Vuk­sa­no­vi­ća, bivšeg direktora.
Pr­vi na uda­ru na­šao se ta­da­šnji ko­man­dant Po­seb­ne je­di­ni­ce Zlat­ko Ma­li­ko­vić ko­ji je ka­sni­je po­sta­vljen za pr­vog čo­vje­ka ko­la­šin­ske po­li­ci­je, a kasnije je razriješen i te dužnosti. Smje­ne su na­sta­vlje­ne i u dru­gim gra­do­vi­ma i to uglav­nom na naj­vi­šim funk­ci­ja­ma u cen­tri­ma bez­bjed­no­sti, Kotor, Herceg Novi, Bar, Pljevlja, Budva...
Tokom prošle godine 112 njih ko­ji pri­ma­ju pla­tu, a ne ra­de su iz MUP-a, a pre­o­sta­lih 269 ih je u Upra­vi po­li­ci­je. Iz MUP-a su tada na­ve­li i da ne po­sje­du­ju po­dat­ke ko­li­ko nov­ca go­di­šnje se is­pla­ću­je ovim slu­žbe­ni­ci­ma. Ipak, uko­li­ko je pro­sjek nji­ho­vih za­ra­da 400 eura, on­da se iz dr­žav­ne ka­se u ove svr­he za go­di­nu da­na od­li­je 1.828.800 eura.
Ovi po­da­ci do­sta­vlje­ni su iz Bi­roa za ka­drov­ske i prav­ne po­slo­ve gdje ni­je­su ima­li in­for­ma­ci­ju ko­li­ko je smi­je­nje­nih slu­žbe­ni­ka MUP-a ko­ji ta­ko­đe pri­ma­ju pla­tu, a ne na­la­ze se na rad­nim mje­sti­ma za ko­ja su pla­će­ni. Ta­kvih slu­žbe­ni­ka po­li­ci­je je na de­se­ti­ne, a ne­ri­jet­ko su vi­so­kopo­zi­ci­o­ni­ra­ni, te im se, iako su ku­ća­ma, is­pla­ću­ju znat­no ve­li­ke zarade.M.D.


Šefovi primaju plate, policajci plaćaju kazne

Dok neraspoređeni šefovi sjede kod kuće i primaju plate, policajci za svoje greške plaćaju penale. Naj­vi­še je po­li­ca­ja­ca zbog te­žih pre­kr­ša­ja za­ko­na i pro­pi­sa slu­žbe ka­žnje­no nov­ča­no, dok je še­sto­ri­ci slu­žbe­ni­ka iz­re­če­na uslov­na ka­zna ot­ka­za. Sa­mo u dva slu­ča­ja po­li­caj­ci su ka­žnje­ni one­mo­gu­ća­va­njem na­pre­do­va­nja.
Zbog te­žih po­vre­da slu­žbe­ne du­žno­sti po­li­caj­ci su ka­žnja­va­ni 20 i 30 od­sto od pla­te za pe­ri­od od jed­nog do pet mje­se­ci. Osim to­ga, je­dan po­li­ca­jac je ka­žnjen uslov­nim ot­ka­zom u pe­ri­o­du od dvi­je go­di­ne, od­no­sno iz­re­če­na mu je ka­zna pre­ma ko­joj će bi­ti ot­pu­šten sa po­sla uko­li­ko u pe­ri­o­du od dvi­je go­di­ne po­či­ni no­vi pre­kr­šaj. Osim ove sank­ci­je, ovaj slu­žbe­nik MUP-a ka­žnjen je sma­nje­njem za­ra­de od 20 od­sto za če­ti­ri mje­se­ca.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"