Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Uzalud smjena, svi su vidjeli da je car go * Ubijen iz mitraljeza nakon poziva iz zatvora * Dva hotela pod hipotekom za 11 miliona * Minus u budžetu 250 miliona * Uzalud smjena, svi su vidjeli da je car go * Treći svjetski rat bio bi kraj civilizacije * Glasajte za Dražena Bakovića i Petra Bulatovića
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 08-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Branka Bošnjak, poslanik Demokratskog fronta:
Ko god da je lider u opoziciji, svi smo gubitnici ako je DPS na vlasti.

Vic Dana :)

Šta kaže pljačkaš kad uđe u banku?
●Daj pare ili pucam.
A šta kaže fudbaler kad uđe u banku?
●Daj pare ili ne pucam!
Ulijeće policajac u svoju stanicu i sav radostan viče:
●Ljudi, pronašao sam struku ljudi koji su gluplji od nas, policajaca!
●Ko su ti? pitaju ga kolege.
●Željezničari, odgovara ushićeni policajac.
●Kako to da su oni gluplji od nas, pitaju ga kolege.
●Lijepo. Dođem ti ja jutros na željezničku stanicu i pitam jednog željezničara da mi kaže kad ima voz za Lapovo. On mi odgovara u pet i pet. Glupak, ne umije ni da sabira. mogao je odmah da mi kaže u deset.
Imala Fata šestoro djece i svako se dijete zvalo Mujo. Pitaju Fatu:
●Kako ih raspoznaješ?
●Lako, po prezimenima.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-06-11 OBAVLJEN RAZGOVOR SA BIVŠIM RUKOVODIOCIMA CENTARA BEZBJEDNOSTI RADI POPUNE SPECIJALNOG TIMA
Smijenjeni načelnici odbili da rade za Katnića
Smijenjeni načelnici odbili da rade za Katnića Među neraspoređenim službenicima najviše je smijenjenih načelnika centara bezbjednosti, od kojih su, prema našim saznanjima, samo trojica prihvatila poziv da rade u specijalnom policijskom timu. Ostali su odbili uz obrazloženje da nijesu zainteresovani za tu liniju rada
Uprava policije dostavila je Draganu Radonjiću, šefu specijalnog policijskog tima, spisak neraspoređenih službenika radi popune tima koji kontroliše glavni specijalni tužilac. Među neraspoređenim službenicima najviše je smijenjenih načelnika centara bezbjednosti, od kojih su, prema našim saznanjima, samo trojica prihvatila poziv da rade u specijalnom policijskom timu. Ostali su odbili uz obrazloženje da nijesu zainteresovani za tu liniju rada. Među onima koji su odbili ponudu su i bivši načelnici centara bezbjednosti Bara i Podgorice, kao i neki od rukovodilaca u tim centrima.
Sa većinom neraspoređenih službenika obavljeni su razgovori i oni će u tom statusu ostati do daljnjeg. „Dan” je u više navrata pisao da veliki broj visokih policijskih funkcionera sjedi kod kuće i prima pune plate. Neki od njih i po više dvije godine. Procjene su da se ne­ras­po­re­đe­nim slu­žbe­ni­ci­ma Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va go­di­šnje iz dr­žav­nog bu­dže­ta is­pla­ti oko dva mi­li­o­na eura. Pre­ma podacima iz zvaničnog registra tokom 2016.godine ni­je bilo ras­po­re­đen 381 slu­žbe­nik MUP-a. Nije bolja situacija ni u prvoj polovini ove godine.
Broj ne­ras­po­re­đe­nih slu­žbe­ni­ka MUP-a to­kom go­di­ne se sma­nji­vao. Na­i­me, na po­čet­ku 2015. bi­lo ih je 534, od­no­sno čak 10 od­sto od ukup­nog bro­ja za­po­sle­nih u mi­ni­star­stvu pri­ma­lo je pla­tu iako ni­je­su ra­di­li.
Broj­ne smje­ne u Upra­vi po­li­ci­je gotovo da su postale obavezne kako dođe do promjene na čelu Uprave policije ili kriminalističke policije. Zasad se to nije desilo jedino u mandatu v.d. direktora Veska Damjanovića.
Tokom 2013. go­di­ne nakon ime­no­vanja za di­rek­to­ra Upra­ve po­li­ci­je Slav­ka Sto­ja­no­vića smijenjen skoro cijeli kadar Bo­ži­da­ra Vuk­sa­no­vi­ća, bivšeg direktora.
Pr­vi na uda­ru na­šao se ta­da­šnji ko­man­dant Po­seb­ne je­di­ni­ce Zlat­ko Ma­li­ko­vić ko­ji je ka­sni­je po­sta­vljen za pr­vog čo­vje­ka ko­la­šin­ske po­li­ci­je, a kasnije je razriješen i te dužnosti. Smje­ne su na­sta­vlje­ne i u dru­gim gra­do­vi­ma i to uglav­nom na naj­vi­šim funk­ci­ja­ma u cen­tri­ma bez­bjed­no­sti, Kotor, Herceg Novi, Bar, Pljevlja, Budva...
Tokom prošle godine 112 njih ko­ji pri­ma­ju pla­tu, a ne ra­de su iz MUP-a, a pre­o­sta­lih 269 ih je u Upra­vi po­li­ci­je. Iz MUP-a su tada na­ve­li i da ne po­sje­du­ju po­dat­ke ko­li­ko nov­ca go­di­šnje se is­pla­ću­je ovim slu­žbe­ni­ci­ma. Ipak, uko­li­ko je pro­sjek nji­ho­vih za­ra­da 400 eura, on­da se iz dr­žav­ne ka­se u ove svr­he za go­di­nu da­na od­li­je 1.828.800 eura.
Ovi po­da­ci do­sta­vlje­ni su iz Bi­roa za ka­drov­ske i prav­ne po­slo­ve gdje ni­je­su ima­li in­for­ma­ci­ju ko­li­ko je smi­je­nje­nih slu­žbe­ni­ka MUP-a ko­ji ta­ko­đe pri­ma­ju pla­tu, a ne na­la­ze se na rad­nim mje­sti­ma za ko­ja su pla­će­ni. Ta­kvih slu­žbe­ni­ka po­li­ci­je je na de­se­ti­ne, a ne­ri­jet­ko su vi­so­kopo­zi­ci­o­ni­ra­ni, te im se, iako su ku­ća­ma, is­pla­ću­ju znat­no ve­li­ke zarade.M.D.


Šefovi primaju plate, policajci plaćaju kazne

Dok neraspoređeni šefovi sjede kod kuće i primaju plate, policajci za svoje greške plaćaju penale. Naj­vi­še je po­li­ca­ja­ca zbog te­žih pre­kr­ša­ja za­ko­na i pro­pi­sa slu­žbe ka­žnje­no nov­ča­no, dok je še­sto­ri­ci slu­žbe­ni­ka iz­re­če­na uslov­na ka­zna ot­ka­za. Sa­mo u dva slu­ča­ja po­li­caj­ci su ka­žnje­ni one­mo­gu­ća­va­njem na­pre­do­va­nja.
Zbog te­žih po­vre­da slu­žbe­ne du­žno­sti po­li­caj­ci su ka­žnja­va­ni 20 i 30 od­sto od pla­te za pe­ri­od od jed­nog do pet mje­se­ci. Osim to­ga, je­dan po­li­ca­jac je ka­žnjen uslov­nim ot­ka­zom u pe­ri­o­du od dvi­je go­di­ne, od­no­sno iz­re­če­na mu je ka­zna pre­ma ko­joj će bi­ti ot­pu­šten sa po­sla uko­li­ko u pe­ri­o­du od dvi­je go­di­ne po­či­ni no­vi pre­kr­šaj. Osim ove sank­ci­je, ovaj slu­žbe­nik MUP-a ka­žnjen je sma­nje­njem za­ra­de od 20 od­sto za če­ti­ri mje­se­ca.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"