Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Isplate Mirašu proglasili za povjerljivu tajnu * Vlada državnog jedinstva umjesto jeftinog kritizerstva * Policajci prijetili da će mu peglom unakaziti lice?  * Nožem izbo dvojicu mladića * Novinarka silovana i ubijena * Soraja, Milo i ja * Hajekovski komunizam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 08-10-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
STEVO MUK, PREDSTAVNIK INSTITUTA „ALTERNATIVA”:
DPS će na kraju htjeti da se sakrije iza fasade navodno nezavisnih institucija, koje suštinski rade u njegovu korist.

Vic Dana :)

Zaustavi policajka plavuša takođe plavušu:
– Ličnu kartu, molim.
– A kako to izgleda?
– To je malo kockasto s vašom slikom - odgovara policajka.
Plavuša počne da pretura po torbi, nađe ogledalo, pogleda se i kaže:
– Evo, to je malo kockasto s mojom slikom.
Uzme policajka ogledalo, pogleda i kaže:
Jao, izvinite, koleginice, nisam znala da ste jedna od nas!
Bračni par dobio dijete. Nakon pet godina dijete ne progovara. Roditelji se zabrinuli da nije nešto u redu sa djetetom. Poslije nekoliko dana dijete progovara: „deda”, i sjutradan deda umre. Prošlo neko vrijeme, i dijete iznenada kaže: „baba”, i sjutradan umre i baba. Opet prošlo neko vrijeme i dijete kaže: „tata”, a ukućani već počeli da oplakuju oca i spremaju sahranu, a otac legao u kovčeg i čeka. Kad, u jednom trenutku ulazi neko u kuću i viče: E, ljudi, umro komšija!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-11-08 DIREKCIJA ZA SAOBRAĆAJ NE ŽALI SREDSTVA ZA FIRMU ĐUKANOVIĆEVIH PRIJATELJA
„Bemaksu” 883.000 eura po kilometru
Ranko Ubović (arhiva) i dio zaobilaznice Bijelo Polje koji je ranije završen (ilustracija) „Bemaksu” 883.000 eura po kilometru Kompanija „Bemaks“ dobiće 2,78 miliona eura za rekonstrukciju 3,17 kilometara magistralnog puta Barski Most - Ribarevine, dionica obilaznice Bijelo Polje
Direkcija za saobraćaj Ministarstva saobraćaja i pomorstva povjerila je rekonstrukciju magistralnog puta Barski Most–Ribarevine, dionica obilaznice Bijelo Polje, kontroverznoj podgoričkoj kompaniji „Bemaks”, kojoj će za taj posao biti isplaćeno 2.799.988 eura. U tenderskoj dokumentaciji se navodi da će se raditi 3,17 kilometara puta, pa će radovi koštati 883.000 eura po kilometru.
Rekonstrukcija, između ostalog, podrazumijeva odstranjivanje grmlja, sječu svih stabala na trasi, geodetske radove, rušenje i uklanjanje postojećeg asfalta, ali i uklanjanje montažnih objekata koji se nalaze na dionici. Na deponiji će završiti i postojeće ograde kod puta, uključujući i one zelene, kao i bilborde, nakon čega će se pristupiti izgradnji savremene saobraćajnice sa svim propratnim elementima.
Garantni rok za izvedene radove je dvije godine od završene primopredaje puta.
– Izvođač je odgovoran za nedostatke u izradi građevine koji se tiču njene solidnosti, ukoliko bi se ti nedostaci pokazali u roku od deset godina od predaje i prijema radova kao i za nedostatke zemljišta na kome je podignuta građevina, koji bi se pokazali za vrijeme od deset godina od predaje i prijema radova, a u svemu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.
Radovi se sprovode po tehničkoj dokumentaciji-projektnoj dokumentaciji koju su izradili „ING-invest”, „Geoprojekt”, „Geoengineering”, „Pop projekt” i „Alfa Project”.
– Stručni nadzor nad izvođenjem radova će vršiti „Projectman”, sa podugovaračima. Nacrt i obračun troškova, proba, stručni nadzor, uslovi preuzimanja, tehnika i/ili metode građenja vršiće se u skladu sa: tehničkom dokumentacijom, Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i podzakonskim aktima, Zakonom o putevima i Ugovorom o građenju. Ponuđač snosi troškove naknade korišćenja patenata i odgovoran je za povredu zaštićenih prava intelektualne svojine trećih lica – piše u tenderskoj dokumenaciji.
Prema ugovoru, „Bemaks” ima rok od 180 dana od uvođenja u posao da završi sve radove i preda put Direkciji za saobraćaj.
„Bemaks” je inače jedna od kompanija koja često dobija posao od Direkcije za saobraćaj. Izvršni direktor „Bemaksa“ je Veselin Kovačević, a kao neformalni vlasnik pominje se Ranko Ubović, koji slovi za osobu blisku lideru države i DPS-a Milu Đukanoviću. Samo protekle godine ova Direkcija im je isplatila 14.282.812 eura, što je prikazano i u njihovom iz­vje­štaju o jav­nim na­bav­ka­ma. U tom do­ku­men­tu se na­vo­di da je sa „Be­mak­som” sklo­plje­no šest ugo­vo­ra.
Naj­vred­ni­ji po­sao ugo­vo­ren je u ja­nu­a­ru 2016, a od­no­si se na re­kon­struk­ci­ju ma­gi­stral­nog pu­ta M-2 Pe­tro­vac–Pod­go­ri­ca, či­ja je vri­jed­nost 4.696.396 eura. U sep­tem­bru je „Be­mak­su” po­vje­re­na re­kon­struk­ci­ja re­gi­o­nal­nog pu­ta R-20 Be­ra­ne–Tr­pe­zi–Ka­la­če, di­o­ni­ca Be­ra­ne–Pet­nji­ca, vri­jed­na 3.442.593 eura.
Pod­go­rič­ka kom­pa­ni­ja je iz dr­žav­ne ka­se do­bi­la još 2.926.617 eura za grad­nju kru­žnog to­ka na ma­gi­stral­nom pu­tu Pod­go­ri­ca–Ce­ti­nje–Bu­dva, lo­ka­li­tet Uli­ći. Iz dr­žav­nog bu­dže­ta iz­dvo­je­no je i 1.346.296 eura za re­kon­struk­ci­ju ma­gi­stral­nog pu­ta Ce­ti­nje–Bu­dva, di­o­ni­ca Ugnji–Ob­zo­vi­ca, a te ra­do­ve je iz­vo­dio „Be­maks”.
Ostali ugovori su bili ispod miliona.
„Dan” je ra­ni­je ob­ja­vio da je ukup­na imo­vi­na pod­go­rič­kih fir­mi „Be­maks” i nje­nog glav­nog part­ne­ra „Ge­neks” vri­jed­na 123.374.379 eura.M.S.

Grade i rentiraju za državu

Osim što su česti izvođači radova na račun poreskih obveznika, „Bemaks” sa državom posluje i kroz izdavanje poslovnih prostora. Uprava za inspekcijske poslove u naredne dvije godine biće smještena u poslovnom prostoru te kompanije, za čiji će zakup poreski obveznici dati 261.360 eura. Godišnji zakup poslovnih prostorija, za potrebe više inspekcija, koštaće 127.357 eura.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"