Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Subvencije za plate radnika, nezaposlenima po 50 eura * Aco Đukanović bi da ne plaća komunalije kada sruši pa gradi * Predložićemo Vladi set mjera za pomoć turističkoj privredi * Zaprijećeno još oštrijim zabranama zbog šetnje građana * DPS vodi otvorenu izbornu kampanju * Jonicu smijenili bez obrazloženja * Uživam u muzici i životu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Nikola Camaj, funkcioner Albanskog foruma:
– Besom štitimo sebe i drugoga od sebe.

Vic Dana :)

Spavaju Mujo i Fata. U neko doba noći provali lopov u kuću, polako se približi krevetu i šapne Muju na uvo:
-Pare ili život.
Mujo sav prepadnut počne buditi Fatu:
-Ženo moja, živote moj, traži te neki čovjek!


Perica: - Digitron je čovjekov najbolji prijatelj.
Učiteljica: - Zašto?
Perica: - Uvijek možeš da računaš na njega.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana PREMIJER DUŠKO MARKOVIĆ PREDSTAVIO PREDLOG DRUGOG PAKETA MJERA O KOJEM ĆE RAZGOVARATI SA SOCIJALNIM PARTNERIMA
Subvencije za plate radnika, nezaposlenima po 50 eura
Marković Subvencije za plate radnika, nezaposlenima po 50 eura Subvencije na plate za april i maj država će dati djelatnostima koje su zatvorene zbog mjera NKT, ugroženim djelatnostima, poslodavcima čiji su radnici na plaćenom odsustvu jer čuvaju djecu mlađu od 11 godina i poslodavcima koji će zaposliti nove radnike sa biroa. Subvencije će iznositi po radniku 298 eura za zatvorena preduzeća, 182,5 eura za ugrožena i 255 eura za plaćeno odsustvo i novozaposlene
Drugim paketom ekonomskih mjera Vlada namjerava da subvencioniše bruto zarade za april i maj firmama koje su zatvorene ili ugrožene zdravstvenim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), dok će obezbijediti i jednokratnu pomoć u iznosu od 50 eura svim nezaposlenim licima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koja ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje. Premijer Duško Marković juče je predstavio mjere, koje je sastavio radni tim Vlade, i najavio da će već danas biti započet dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkih klubova u parlamentu, i jednim brojem ekonomskih eksperata i analitičara.

– Nove predložene mjere uključuju subvencije za zatvorene djelatnosti za april i maj u iznosu od 70 odsto minimalne zarade i 100 posto poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usljed mjera za suzbijanje epidemije morali biti zatvoreni. Subvencije za ugrožene djelatnosti za april i maj u iznosu od 50 odsto bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usljed mjera za suzbijanje epidemije, subvenciju za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu za april i maj u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kod kuće zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina, subvencije za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji takođe za april i maj u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao biti u karantinu ili samoizolaciji i subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade u trajanju od šest mjeseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mjesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje. Subvencije koje država na ovaj način daje kroz podršku privredi i građanima izuzete su od prinudne naplate – kazao je juče premijer Duško Marković.

NKT je polovinom marta zabranilo rad hotela, disko i noćnih klubova, ugostiteljskih objekata i kafana, kafeterija restorana i barova, tržnih centara, dječijih igraonica, fitnes centara, kazina, kladionica, kockarnica, trgovinskih objekata, osim apoteka i objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građevinskim proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja i obustavilo je taksi prevoz, pa se mjere odnose na njih. Ugrožene djelatnosti su one čiji je rad ugrožen zbog mjera, i to će, kako nam je rečeno, biti specifirano posebno prema djelatnostima.

Minimalna neto plata je 222 eura i za nju se plaća 143 eura doprinosa, što znači da je minimalna bruto plata 365 eura.

U prvom slučaju, djelatnosti koje su zatvorene bile bi oslobođene poreza i doprinosa i Vlada bi im platila 155 eura subvencije za platu i 143 eura doprinosa, što je ukupno 298 eura pomoći. Ostatak plate bi poslodavci izmirili. Ako je radnik na minimalcu, obaveza poslodavca bi bila da radniku izmiri 67 eura plate.

Za ugrožene djelatnosti, subvencija od 50 odsto bruto zarade bi značila pomoć države od 182,5 eura, dok bi 70 odsto bruto minimalne zarade za zaposlene na plaćenom odsustvu značilo subvenciju od 255 eura po radniku za april i maj. Isti iznos subvencije od 255 eura bio bi za radnike koji su u karantinu, kao i za nove radnike koji bi bili zaposleni u aprilu, analazili su se na birou.

Marković je kazao da drugi paket mjera uključuje i olakšice za građane i olakšice za pospješivanje likvidnosti.

– Dodatno, Vlada će zadužiti Investiciono-razvojni fond da dizajnira nove kreditne linije na način da dopunjavaju ove vladine mjere. Državni organi, organi državne uprave, ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, a čiji je osnivač Crna Gora, kao i privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala, nakon usvajanja mjera zatražiće odlaganje izvršenja koja su pokrenuta po njihovom predlogu, za vremenski period od 60 dana, za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad u cilju suzbijanja epidemije zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja – rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, svi energetski subjekti oslobodiće od plaćanja fiksnog dijela računa za utrošenu električnu energiju, za mjesece april, maj i jun, privredna društva u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.

– Paralelno, Elektroprivreda će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vrijeme trajanja mjera. Svaki zatraženi povraćaj PDV-a će se realizovati u roku od najviše 45 dana, a Uprava carina će limit izloženosti carinske garancije za odloženo plaćanje carinskog duga produžiti sa 30 na 60 dana za mjesece april i maj za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja epidemije – istakao je premijer.

Naglasio je da je suština svake od ovih mjera da podrži zaposlenog koji radi i želi da stvara i privrednika koji poštuje državu i njene ekonomske napore, čuvajući pritom svoje zaposlene.

– Svaki euro koji uložimo kroz ovaj paket mjera mora da doprinese očuvanju onoga što imamo, i stvori pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda svakog građanina i njegove porodice. Crna Gora je u posljednjih nekoliko godina krupnim koracima koračala uzlazno, potvrđujući svoju sposobnost da se održivo razvija i da upravlja procesima sveukupnog prosperiteta. Naša dužnost je da učinimo sve kako bismo osigurali izlazak iz krize koja je zadesila cio svijet, pa i Crnu Goru i njene građane. Zbog toga, ovaj paket mjera drugi je i siguran sam još veći i snažniji korak Vlade ka tom cilju. Zato vjerujem da će naš predlog, koji obuhvata brigu za preko 100 hiljada zaposlenih i više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, zadobiti pozitivan odgovor dobronamjernih, onih koji prepoznaju značaj i obuhvat ovih mjera, dakle svih koji razumiju trenutak u kojem se nalazimo. Ovo je početak sveobuhvatnih ekonomskih mjera koje ćemo postepeno preduzimati kako bi naša ekonomija nastavila putem kojim je do sada išla. A to je put napretka i boljeg života. Put oporavka neće biti lak, ali vas uvjeravam, i iz ovoga ćemo izaći jači. Zajedno za Crnu Goru, ujedinjeni za sve njene građane – poručio je Marković.

D.M.


Pomoć poljoprivredi, jednokratna podrška korisnicima staračkih naknada
Marković je kazao da paket mjera uključuje i podršku za sektor poljoprivrede i ribarstva, o kojima su, kako navodi, vodili računa i prilikom donošenja preporuka za suzbijanje epidemije, sa ciljem omogućavanja poljoprivrednih radova u realno mogućim rokovima.

– Od sektora poljoprivrede očekujemo snažan doprinos oživljavanju ekonomskih aktivnosti, i zbog toga je vladino opredjeljenje da se pored više nego izdašnog agrobudžeta, poljoprivreda dodatno podrži kroz:

jednokratnu pomoć privrednim ribarima; plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede; jednokratnu podršku korisnicima staračkih naknada; podršku kupovini domaćih proizvoda; podršku plaćanju proizvoda domaćim proizvođačima u roku od 15 dana; povoljne kredite za nabavku obrtnih sredstava i plaćanje kamate korisnicima tih kredita u grejs periodu; avansnu uplatu 80 odsto pojedinih premija. Dodatna podrška poljoprivredi označiće i nastavak politike ravnomjernog regionalnog razvoja, sa posebnim fokusom na sjever – rekao je premijer.


Nije navođen fiskalni efekat mjera
​Predsjednik Vlade je juče rekao da je ekonomski tim koji je formirao predložio paket mjera u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima i da će o tom paketu već danas biti započet dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkih klubova u parlamentu, i jednim brojem ekonomskih eksperata i analitičara.

– Želim da okupimo i ujedinimo i snage i znanje. Da napravimo savez za Crnu Goru, jer jedino zajedno, i jedino složno možemo pobijediti sve izazove koje je nametnulo širenje ovog virusa. Država će, i u izmijenjenim i teškim okolnostima, nastaviti da redovno i bez umanjivanja, izmiruje svoje obaveze prema građanima i privredi – rekao je Marković.

Premijer juče nije navodio koliki je fiskalni efekat predloženih mjera.


Zahvalio građanima koji su pokazali visok nivo svijesti
Marković se juče obratio građanima i u vezi sa aktuelnom situacijom povodom suzbijanja epidemije virusa korona.

– Crna Gora nastavlja uspješno da se nosi sa epidemijom koja je ugrozila i paralisala čitav svijet. To pokazuju informacije i analize svih domaćih i međunarodnih institucija i ja želim da, još jednom, zahvalim svim građanima koji su pokazali visok nivo svijesti i odgovornosti u ovom teškom vremenu. Nažalost, svjedočimo i neodgovornosti manjeg broja ljudi koja može da ugrozi ciljeve koje je država postavila; i da poništi žrtvu, odgovornost i patriotizam ogromne većine građana. Žrtvu i odricanje, pored ostalih, stanovnika Tuzi, mještana sela Biokovac u opštini Bijelo Polje, žitelja romskog naselja na Koniku. Sada svako bez izuzetka mora biti svjestan da se nalazimo u najvažnijem periodu za očuvanje zdravlja svih nas – izjavio je Marković.

Premijer je ukazao da je značaj doprinosa svakog građanina i svake građanke u suzbijanju epidemije danas presudan, jer on znači priliku za svakoga od nas da izbjegne virus, i obratno – opasnost da svako bude zaražen ako ne poštujemo pravila i lično ne doprinesemo kolektivnoj zaštiti.

– Zbog toga, disciplina mora biti nametnuta svima koji se nijesu povinovali naredbama i uputstvima. Radi nas samih, naše djece, naših porodica. Zato institucije za sprovođenje zakona moraju u narednim danima biti odlučne i dosljedne kao nikada do sada. Pored svega ovoga, teret građana se umnožava kad naš čovjek, pored brige o zdravlju, mora da razmišlja kako da prehrani porodicu, a poslodavac kako da obezbijedi plate za svoje zaposlene. Obaveza Vlade je da, u redovnim okolnostima, obezbijedi ambijent za razvoj ekonomije i bolji standard svojih građana – naveo je Marković.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"