Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vrijeme je za novo vrijeme * Uprkos milionskom profitu, radnicima stagniraju plate * Nepravilnosti u svakom drugom tenderu * Nezakonito su mi oduzeli dijete od dvije godine * Korona usmrtila skoro milion osoba * Brisel očekuje jaču borbu protiv korupcije * Laserska korekcija za trajno rješenje 
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-09-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Boris Marić, pravnik:
Kroz sređivanje državnih evidencija može se doći do tačnog biračkog spiska.

Vic Dana :)

Otišao Perica u apoteku da kupi lijek za tatu. Apotekar mu kaže:
– Prije nego što ga uzme da ga dobro promućkaš.
Perica će:
– Da li ste vi ludi? Moj tata ima preko 100 kg.


Perica ima 42 sličice. Baka mu je kupila još 27. Koliko Perica ima sličica?
Djeco ne nasijedajte. Korona je baka ne smije da izlazi iz kuće. Perica ima 42 sličice.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana ALEKSA BEČIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE, ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ PREDLOŽEN ZA MANDATARA
Vrijeme je za novo vrijeme
Bečić položio zakletvu - Foto: SRDJAN BOLJEVIC Vrijeme je za novo vrijeme Sjednici nije prisustvovao predsjednik države Milo Đukanović, iako to protokol nalaže. Đukanović je svaki put kad je obavljao funkciju predsjednika prisustvovao ovakvim sjednicama, osim juče, kada se DPS prvi put našao u opozicionim klupama GLOSA Sastanku u Ostrogu sam prisustvovao sa velikim zadovoljstvom, jer sam tamo bio da razgovaram sa ljudima, kazao je Abazović
Lider koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić izabran je juče za predsjednika novog saziva Skupštine Crne Gore. Za izbor Bečića glasalo je 45 poslanika, i to 41 poslanik iz tri koalicije koje čine novu parlamentarnu većinu, tri poslanika Bošnjačke stranke (BS) i poslanik Albanske liste Nik Đeljošaj, dok je protiv glasao poslanik Liberalne partije Andrija Popović. Kako su prethodno i najavili, poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) bili su uzdržani, kao i poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) i poslanik albanske koalicije „Jednoglasno” Fatmir Đeka, koji će u novom sazivu djelovati kao poseban klub.

Nakon zakletve da će dužnost obavljati po Ustavu, čestito, odgovorno i savjesno, Bečić je kazao i da parlament nikada više ne smije biti protočni bojler ili verifikaciono sredstvo bilo koje vlade.

– Neopisiva je čast i privilegija biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma građana, a istovremeno i biti dio istorije, odnosno biti prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smjene vlasti u crnogorskoj istoriji. Hvala kolegama iz tri pobjedničke koalicije, a posebno iz manjinskih partija – Bošnjačke stranke i Albanske liste, ali i onima koji su glasali drugačije. Oni koji me nijesu glasali neka znaju da ću se za njih još više boriti, da su im moja vrata širom otvorena. Hoću da opozicija ima daleko bolji status nego što smo ga mi imali. Bez kvalitetne opozicije nema ni parlamentarne demokratije – poručio je Bečić.

On je saopštio da su osnovni ciljevi u ovom sazivu jačanje kontrolne uloge Skupštine i parlamentarne demokratije.

– Parlament nikada više ne smije biti protočni bojler ili verifikaciono sredstvo bilo koje vlade. On nikada neće biti ni brana razvojnoj i reformskoj politici Vlade, ali hoće i mora biti istinski predstavnički dom građana. Parlament je duša demokratije, temelj i krov Crne Gore, i to niko ne smije ugroziti – istakao je Bečić.

Drugi cilj je, kako je dodao, vraćanje dostojanstva parlamentu u punoj mjeri.

– A to znači da nepoštovanje, netoleranciju i svađe zamijene uvažavanje, tolerancija i dostojanstvo, jer ovaj parlament je slika društva i putokaz mladim ljudima i novim generacijama. Treći cilj je davanje doprinosa pomirenju Crne Gore. Izdizanju iznad rovova prošlosti i začaranog kruga balkanskog primitivizma. Mi smo usmjereni jedni na druge, mi bližih nemamo. Četvrti cilj je efikasna pomoć ekonomskim reformama, ali i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Deblokada vanrednog stanja u pravosuđu, kompromisi i traganje za rješenjima jesu naša zajednička obaveza, dužnost i odgovornost pred domaćom i međunarodnom javnošću. Nema dileme da rat sa organizovanim kriminalom i korupcijom Crna Gora mora dobiti, jer je on osnov za sigurnu budućnost – rekao je Bečić i dodao da je peti cilj da novi saziv parlamenta teži sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva.

Na samom početku jučerašnje konstitutivne sjednice, kojom je predsjedavao Miodrag Lekić, kao najstariji poslanik, poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević je predložio Bečića za predsjednika parlamenta, a Zdravka Krivokapića, nosioca liste „Za budućnost Crne Gore“, za mandatara i tražio od druge dvije koalicije koje su na vlasti da se izjasne o tim predlozima. Nakon kraće pauze, prikupljeni su potpisi 41 poslanika nove parlamentarne većine i sačinjen dokument-zahtjev za predsjednika države Mila Đukanovića da Krivokapića predloži za mandatara.

Dio poslanika Demokratskog fronta nije prisustvovao intoniranju državne himne Crne Gore na početku jučerašnje konstitutivne sjednice. Poslanik DF-a Slaven Radunović je pojasnio da baš iz poštovanja prema poslanicima koji poštuju himnu nisu željeli da budu u sali i da sjede i podsjetio na sporazum tri lidera koji podrazumijeva da nova vlada neće inicirati promjenu himne, zastave i grba.

– I mi ćemo to poštovati. Ali bih bio nepošten da sam samo zato što smo konačno pobijedili na izborima rekao: evo, danas mi je ova himna dobra. Nije mi dobra. Nisam htio, kao ni moje kolege, da sjedim tokom intoniranja himne baš zato da ne bih uvrijedio vas koji poštujete tu himnu. Ali, ova država mora početi da misli da postoje ovdje i neki drugi građani koji drugačije misle, koji takođe imaju pravo glasa i da se o njima može misliti – kazao je Radunović.

On je istakao i da nijedan od ukupno 41 poslanika nove parlamentarne većine ne može biti tas na vagi jer nemaju drugu opciju.

– Među nama postoji samo dogovor, koji će pobijediti – istakao je Radunović.

Pojašnjenje oko sastanka u ponedjeljak u Manastiru Ostrog dao je lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović. Kako je kazao, prisustvovao je tom sastanku sa velikim zadovoljstvom jer i Ostrog i Husen pašinu džamiju i katedralu Svetog Tripuna smatra svojim bilo da je pripadnik te vjere ili ne, i da je u Ostrogu bio da razgovara sa ljudima.

– Možda ste vi navikli da razgovarate u „Hiltonu“, „Ramadi“, „Splendidu“, i da nosite kese jedni drugima i da budete potkupljeni, ja nisam i nikad to neću raditi. Mislim da je to doprinos novoj Crnoj Gori. Branim građansku i evropsku Crnu Goru i promovišem kosmopolitski duh, to ću raditi i ubuduće. Mislim da je crnogorski parlament bio dotakao dno i zato i nismo bili u njemu, a ako i novi parlament bude kao u prethodnom sazivu, nemojte ni vi dolaziti, ali sam siguran da to neće biti. Zato je dobro što smo danas izabrali novog predsjednika – kazao je Abazović.

Kako je ocijenio, najveća stvar ovogodišnjih izbora je što je građanin sam sebi vratio suverenitet.

Poslanik DF-a Milan Knežević čestitao je građanima slobodu izvojevanu pod barjacima hrabrosti i nepokolebljivosti, koju, kako je poručio, neće niko ugroziti niti će je dovesti u pitanje.

– Kao što vidite, ništa se apokaliptično nije desilo u Crnoj Gori nakon 30. avgusta. Niti sam Zetu odnio u Kruševac, niti Podgoricu u Pirot, niti sam prenio mošti Svetog Vasilija u Hram na Vračaru, niti sam krenuo da rušim teritorijalni integritet i nezavisnost Crne Gore. Saopštavamo da su, što se tiče DF-a, teritorijalna nezavisnost i integritet Crne Gore neupitni i branićemo je sto puta snažnije i odlučnije nego što ste je branili vi. I poručujem vam da bilo ko odavde neće biti ni sudija ni policija ni tužilac, niti ćemo na bilo koji način koristiti lične momente u obračunu sa bilo kim od vas. Zato smatram da je obaveza i odgovornost na vama da budete dio onih reformskih zakona koji su neophodni u demokratizaciji posrnulog pravosuđa i date podršku za izbor VDT-a, Sudskog savjeta i svega onog za šta ste vi nas pozivali i prozivali u prethodnom sazivu – rekao je Knežević.

On je istakao da nikakvi neformalni centri moći neće sastavljati novu vladu čiji je mandtar profesor Krivokapić.

Njegov kolega Branko Radulović je naglasio da su stvoreni preduslovi za pokretanje demokratskog točka i da će put kroz koji Crna Gora mora proći biti težak.

– Budite hrabri, uporni i dosljedni u tome. Ko god nije dostojan tog mukotrpnog puta, građani neka ga smijene, dovedite boljeg, da bi taj točak bio što brži i kvalitetniji, da bismo se sabrali oko tog točka – poručio je Radulović.

Lider i poslanik SNP-a Vladimir Joković rekao je da niko ne treba da brine o državnopravnom statusu Crne Gore, koja je jednako kuća svih njenih građana.

– Nadam se da će nova vlast učiniti sve da Crnu Goru učini boljom, a na tom putu SNP će dati maksimalan doprinos. Bićemo glas razuma u ovom parlamentu, nećemo biti dio nikakve hajke, revanšizma i progona – rekao je Joković.

Miodrag Lekić je kazao da nova vlast ne treba da svoj legitimitet zasniva na negaciji svega urađenog prije, uz poruku da neće biti revanšizma, ali da će biti realizacije poglavlja 23 i 24.

– Ne bi bilo dobro da brkamo te obaveze. Treba da znamo da smo dužni da gradimo crnogorsko društvo prema evropskim standardima i tradicionalnom crnogorskom idealu da se zemlja gradi kao poštena kuća. Zato očekujem da će ova skupština biti mjesto pluralizma, legitimne konfrontacije ideja, ali i mjesto sinteze i dogovora. Sve što je interes Crne Gore potrebno je da ovdje postignemo kao konsenzus, to nismo imali ranije. Nisu nas građani izabrali da se nadgornjavamo, nego da rješavamo probleme – naglasio je Lekić.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović rekao je da vjeruje da će svi zajedno doprinijeti jačanju institucija i unapređenju života u Crnoj Gori. On je saopštio da će učestvovati u svim sjednicama i da neće bojkotovati parlament.

Iako su dnevnim redom jučerašnje konstitutivne sjednice bile planirane još dvije tačke – utvrđivanje broja potpredsjednika i izbor potpredsjednika Skupštine i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora, novoizabrani predsjednik parlamenta Aleksa Bečić kazao je da će predlozi i rasprava o tim tačkama biti na dnevnom redu neke naredne sjednice i zamoslio sve da što prije formiraju klubove poslanika sa predsjednicima.

Osim poslanika, sjednici su prisustvovali i ombudsman Siniša Bjeković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsjedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković. Sjednici nije prisustvovao predsjednik države Milo Đukanović, iako to protokol nalaže. On je svaki put kad je obavljao funkciju predsjednika prisustvovao ovakvim sjednicama, osim juče, kada se DPS prvi put našao u opozicionim klupama.

S.R.


Pažin, Katić i Đurović podnijeli ostavke
Na jučerašnjoj sjednici su konstatovane ostavke poslanika Demokratske partije socijalista i aktuelnog ministra pravde Zorana Pažina i predsjednika opštine Herceg Novi Stevana Katića (Demokrate). Nakon kraće pauze i procedure koju sprovodi Državna izborna komisija, predsjedavajući parlamentom Miodrag Lekić konstatovao je da će umjesto Pažina u Skupštini biti Luiđ Škrelja, a umjesto Katića Danilo Šaranović.

Konstatovana je i ostavka bivše ministarke evropskih integracija Gordane Đurović, takođe iz redova DPS-a.


Amfilohije i Joanikije imali pomiriteljsku ulogu u pregovorima
Prvi princip djelovanja nove vlasti biće da uredimo državu. Nećemo se svetiti i nije bitan bilo čiji interes osim interesa građana, poručio je juče Zdravko Krivokapić, lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“. On je novinarima u Skupštini kazao da se na izborima 30. avgusta u Crnoj Gori prvi put desila demokratska promjena vlasti i da ne želi da bilo ko bude poražen.

Komentarišući snimak na kome se vidi da je u društvu osuđenog teroriste Nikole Kavaje i predsjednika Udruženja „Ravnogorski pokret“ Milete Pavićevića, on je rekao da se tamo zadesio slučajno i da mu zbog toga što ima bradu ne treba pripisivati ulogu četnika.

– Ja vjerujem svom kumu, koga sam dovezao tamo i vidio gospodina Kavaju, koji je simbol otpora na ovim prostorima prema jednom diktatoru. Kako je on terorista ako je američki građanin, nije bio crnogorski građanin? To je bio pritisak na jednog diktatora, a ja nikada nisam prihvatao nikakvu diktaturu. Dakle, tačno je, bio sam tu, ali vidjeli ste da nijednu riječ nisam progovorio, bio sam zatečen. I nemojte mi zbog toga što nosim bradu pripisivati da sam četnik. Mislim da je to vrijeme prošlo, to odgovara samo onima koji žele podjele – istakao je Krivokapić.

Kazao je i da je pogrešna percepcija da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kroje sudbinu Crne Gore, ističući da su se oni tu našli kao pomiritelji.

– Obaveza nove vlasti je da Crna Gora liči na Luksemburg, gdje je nulta tolerancija na korupciju– rekao je Krivokapić.


DPS: Borba SPC za svetinje bila borba za upravljanje državom
Direktnim miješanjem Episkopskog savjeta u političke pregovore oko formiranja nove vlasti prekršen je Ustav Crne Gore, koji propisuje strogu odvojenost države i crkve, saopštili su juče iz DPS-a.
– Sklapati političke dilove u manastirima, svađati se pred moštima sveca na kojeg su se toliko pozivali, čak i na dan izbora, pa čak i ne demantovati da je bilo verbalnih sukoba na svetom mjestu, nije ništa drugo nego pokazivanje najdubljeg nepoštovanja prema svetinjama za koje su tvrdili da se bore. Izjave političara, poput Abazovićeve, koji, uzgred, svoju politiku promoviše kao zelenu i liberalnu, da je sa zadovoljstvom otišao na brifing i pregovore o Vladi u Ostrog žalosna je potvrda da je miješanje Crkve u politiku i upravljanje političkim subjektima očigledno postalo nova realnost Crne Gore. Svima je jasno da će se odluke o važnim državnim pitanjima u narednom periodu donositi svuda samo ne u Vladi. Uostalom, očigledno je da je „borba za svetinje” zapravo bila prije svega borba za upravljanje državom – naveli su iz DPS-a.


Nova vlast da pomogne iscjeljenje naroda
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da se nada da će nova vlast biti organizovana tako da će biti jedinstvena i pomoći da se iscijele narod i zemlja od, kako je rekao, opakijeg virusa od korone – bratoubistva i bogoubistva, koji je trovao i do danas truje Crnu Goru.
Nakon službe u Gornjem manastiru Ostroga, on je istakao da se ponovo razbuktao oganj vjere.
– Narod se oslobodio straha i ustao da brani svetinje od bezbožnika koji su svojim bezakonjem, nazvanim zakon o slobodi vjeroispovijesti, zaprijetili da će da otmu i sebi i svojoj vlasti prisvoje Božije hramove. Naravno, svetinje pripadaju Crnoj Gori, ali ne pripadaju bezbožnicima, nego Crkvi Hristovoj, koja na ovim prostorima postoji od apostolskih vremena – kazao je mitropolit Amfilohije.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"