Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za poslovni prostor Milovog partnera dali 1,7 miliona * OEBS da se uključi u izborne reforme * Duže od tri godine rješavaju 4.400 predmeta * Za „Carine“ optužili i Mugošine savjetnike * Za poslovni prostor Milovog partnera dali 1,7 miliona * Austrija na nogama zbog Putina * Probušene čarape
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 19-08-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MOMČILO VUKSANOVIĆ, PREDSJEDNIK SNS-a :
Iz najavljenog djelovanja vlasti može se naslutiti da kroz izmjene zakona slijede napadi na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije SPC. Međutim, ubijeđen sam da će to biti uzaludan pokušaj.

Vic Dana :)

Moja žena stavila telefon da joj se otključava na prepoznavanje lica. Skinula šminku i sad ga nosi na dekodiranje.

Prva žena na Mjesecu :
- Hjustone, imamo problem!..
- Šta je??
- Nema veze, ništa....
- Šta je problem??
- Ništa!!
- Molim te reci nam šta je problem?!..
- Znaš ti dobro šta je problem!!!!!

Pitaju plavušu koliko ima godina.
- Ma ne znam, to se stalno mijenja!

Kaže plavuša plavuši:
- Počela sam da sumnjam u svog muža, mislim da mi zadnje dijete nije njegovo...

Plavuša se jada prijateljici:
- Ah, trebam se naći s dečkom, ali sam potpuno zaboravila jel u 8:30 ili u 3:80!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2020-09-29 NAKON ISPOVIJESTI ŠPANCA KARLESA PALOU KOLA U „ DANU“, NOVA VEĆINA PLANIRA DA U SKUPŠTINI SASLUŠA SVE AKTERE SUMNJIVOG MILIONSKOG POSLA
O Možuri odlučivali Milo i Brano, parlament pokreće istragu
Đukanović i Gvozdenović O Možuri odlučivali Milo i Brano, parlament pokreće istragu Na osnovu zvaničnih podataka crnogorskih državnih organa može se zaključiti da su o ključnim pitanjima vezanim za projekat Možura odlučivali tadašnji premijer Milo Đukanovića, koji je danas predsjednik države, i tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović Nova vlast u Crnoj Gori ima obavezu da i ovu ogromnu sumnju, naravno kao i mnoge druge, rasplete, razriješi i da javnost dobije odgovore na brojna velika pitanja i sumnje vezane za projekt Možura, rekao je poslanik Marko Milačić
Nova većina u Skupštini Crne Gore planira da pokrene parlamentarnu istragu o sumnjivom milionskom poslu – gradnji vjetroelektrane na brdu Možura, između Bara i Ulcinja. To je juče saopšteno iz sve tri vladajuće koalicije nakon što je „Dan“ objavio ispovijest španskog preduzetnika i specijaliste za poslovnu administraciju i upravljanje Karlesa Palou Kola, jednog od aktera te afere. Radi se o poslu koji je pod istragom crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), evropske policijske službe Europol i policijskih organa države Malte u okviru istrage o koruptivnim šemama i ubistvu poznate malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

Kol je, između ostalog, saopštio da je španska kompanija Fersa Energias Renovables trebalo da isplati četiri miliona eura sadašnjem direktoru Crnogorskog fonda za stambenu solidarnu izgradnju (CFSSI) Danilu Popoviću u okviru posla oko gradnje vjetroelektrane Možura iako on nije bio u tom poslu. Istakao je da ne zna kome je, da li i kako Popović trebalo da odnese novac, „ali je očigledno da je `Fersa` djelovala izvan zakona, radeći protiv svojih dioničara, slobodnog tržišta i svih zvaničnih regulatornih institucija i Španije i Crne Gore, kao i da je za tako nešto bilo apsolutno neophodno sudjelovanje i/ili saradnja sa ljudima u državnom vrhu Crne Gore“. Na osnovu zvaničnih podataka crnogorskih državnih organa može se zaključiti da su o ključnim pitanjima vezanim za projekat Možura odlučivali tadašnji premijer Milo Đukanović, koji je danas predsjednik države, i tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Funkcioner Građanskog pokreta URA Zoran Mikić saopštio je juče da će ta partija da traži parlamentarnu istragu o aferi „Možura“.

– Tražićemo i reakciju novog tužilaštva. Tu su stvari jasne jer papiri postoje i mi ih imamo – kazao je Mikić.

I iz Prave Crne Gore su saopštili da predmet „Možura“ treba da bude na listi prioriteta nove vlasti.

– Projekat Možura je u prethodnom periodu otvorio i više nego osnovane sumnje da je državni vrh upleten u korupciju, koja je na Malti rezultirala i ubistvom novinarke. Razrješenje tog slučaja nova vlast mora da ima na svojoj listi prioriteta, tako da prema tome moramo da se odnesemo na pravi način. U novoj fazi, a u skladu sa datim obećanjem i najavom intenziviranja kontrolne funkcije parlamenta, što je i najava novog predjednika Skupštine Alekse Bečića, imaćemo otvorena vrata da kroz parlamentarne istrage, a i kroz druge oslobođene grane vlasti, na jedan odgovoran način odmotamo ovo klupko, koje iz dana u dan, a sada vidimo i na osnovu novih informacija, sve više ukazuje na povezanost koruptivnih radnji sa državnim vrhom Crne Gore. Dakle, nova vlast u Crnoj Gori ima obavezu da i ovu ogromnu sumnju, naravno kao i mnoge druge, rasplete, razriješi i da javnost dobije odgovore na brojna velika pitanja i sumnje vezane za projekt Možura – rekao je Marko Milačić, poslanik i čelnik Prave Crne Gore.

Iz koalicije „Mir je naša nacija“ juče nam je saopšteno da će podržati inicijativu kolega o parlamentarnoj istrazi o projektu Možura.

U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) može se vidjeti da je 30. marta 2007. godine u Podgorici osnovana kompanija BWP Montenegro. Kao osnivač te firme upisan je Alex Requesens Pallerola, a ovlašćeni zastupnik bila je Milena Popović, kćerka Danila Popovića. Radi se o kompaniji preko koje su, navodno, izvršena sumnjiva plaćanja u projektu Možura.

Prema podacima koje je „Dan“ dobio tokom istraživanja tog slučaja, 9. novembra 2007. godine potpisan je ugovor između kompanije Fersa Energias Renovables i BWP Europe Consulting S.L. Za „Fersu“ je tada ugovor potpisao generalni direktor Ignjasio Moreno Hernandes, dok je za firmu BWP Europe Consulting S.L. to učinio Alex Requesens Pallerola. Kasnije je utvrđeno da kompanija BWP Europe Consulting S.L. nikada nije ni postojala, što je potvrdio i Karles Kol u intervjuu za „Dan“. Skoro dvije godine kasnije, tokom 2009. godine raspisan je javni međunarodni tender za davanje državnog zemljišta u zakup u cilju izgradnje VE Možura. Na čelu Vlade Crne Gore, koja je pokrenula taj posao, tada je bio Milo Đukanović.

Dana 5. jula 2010. godine Država Crna Gora je zaključila ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura sa konzorcijumom „Fersa & Čelebić“ (investitorima), u čijem sastavu su se nalazile Fersa Energias Renovables iz Španije i kompanija „Čelebić“ iz Podgorice, iza koje stoji biznismen Tomislav Čelebić, prijatelj i poslovni saradnik Mila Đukanovića. Ugovorom je tada predviđena izgradnja vjetroelektrane instalisane snage do 46 mW, a period zakupa definisan je na 20 godina. Na čelu Vlade Crne Gore u vrijeme potpisivanja ugovora sa konzorcijumom „Fersa & Čelebić“ bio je takođe Đukanović. Ugovor o zakupu potpisao je tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović.

Urbanističko-tehnički uslovi (UTU) izdati su na osnovu zaključka Vlade Crne Gore. U dokumentima Ministarstva ekonomije piše da je neophodno bilo izvršiti dopunu UTU u cilju definisanja uslova i načina priključenja vjetroelektrane na elektroenergetsku mrežu.

– Imajući u vidu navedeno, pripremljen je Aneks 1 Ugovora koji je prihvaćen od Vlade Crne Gore, i isti zaključen 3. decembra 2012. godine – piše u dokumentima Ministarstva ekonomije.

Radi se o aneksu za koji nije poznato ko ga je potpisao, jer ga Ministarstvo ekonomije skriva od očiju javnosti.

Prema ranijim izvještajima Ministarstva ekonomije, u skladu sa aneksom 1 ugovora, investitor je osnovao posebno zavisno privredno društvo Možura Wind Park, na koje su prenesena sva prava i obaveze iz ugovora.

Takođe, navedenim aneksom investitor je bio u obavezi da u roku od šest mjeseci od dobijanja inoviranih UTU podnese svu neophodnu dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole. Inovirani UTU, kako se može vidjeti u vladinoj dokumentaciji, izdati su 7. juna 2013. godine. Te inovirane UTU uslove izdalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, na čijem čelu je tada bio Branimir Gvozdenović, blizak Đukanovićev saradnik i prijatelj.

U dokumentima Ministarstva ekonomije može se vidjeti i da su investitori iz Španije 29. januara 2014. godine predali zahtjev „sa nepotpunom dokumentacijom za izdavanje građevinske dozvole, zbog čega je isti odbijen“.

– Usled nemogućnosti da investitor u utvrđenom roku obezbijedi dobijanje građevinske dozvole, Ministarstvo ekonomije je upoznalo Vladu Crne Gore, nakon čega mu je utvrđen krajnji rok 30. jun 2014. godine za podnošenje sve neophodne dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole.U skladu s tim, Ministarstvo je obaviješteno od ministarstva nadležnog za izdavanje građevinskih dozvola da je investitor Možura Wind Park predao zahtjev za izdavanje građevinske dozvole dana 30. juna 2014. godine sa dokumentacijom predviđenom članom 93 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Nakon obezbjeđivanja svih neophodnih dokumenata, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 15. decembra 2014. godine izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Možura - piše u dokumentima Ministarstva ekonomije.

Vl.O.
Popović: Pokušaću da kažem da sam nevin u svim sudovima
Novinar „Dana“ juče je kontaktirao sa Danilom Popovićem, koji je kazao da će pokušati da dokaže da je nevin.

– Hvala ti za sve komplimente koje si mi udijelio ovih dana, ali nema veze. To je tvoje pravo, ti guraj, a ja ću da guram po svome. Eto to je to. Ne želim da te uvrijedim nimalo, ali imam pravo da tražim svoju pravdu na svoj način. To što postoji sudova u Crnoj Gori i Evropi ja ću pokušati da kažem da sam nevin. Sve što imaš napismeno navedi, a ovo rekla-kazala možete koristiti za neke tabloide rekao je Popović.


„Honorari za omogućavanje bržeg procesa dobijanja dozvola“
U ugovoru između kompanije Fersa Energias Renovables i nepostojeće firme BWP Europe Consulting S.L. navdeno je da će BWP group s.l. kompaniji Fersa pružiti usluge vođenja i koordinacije u Crnoj Gori kako bi se postigli dogovori o saradnji sa lokalnim kompanijama i kako bi se omogućio brži proces dobijanja dozvola, licenci, postupaka i potrebne dokumentacije za izgradnju i eksploataciju polja vjetrenjača.

– Takođe će se obavezati da pregovara i u datom slučaju postigne moguće dosude na licitacijama za administrativno postizanje instalacija polja vetrenjača – piše između ostalog u ugovoru.

Navedeno je i da će „Fersa“ firmi BWP Montenegro garantovati honorare.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"