Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Naduvali troškove za 640 hiljada eura * Naduvali troškove za 640 hiljada eura * Dug od 14,9 miliona stiže na naplatu za mjesec i po * Diplomatski rat zbog Podgoričke skupštine * Vrijeđao i fizički nas napao jer smo Srbi * Sa suzama napustio keliju, odbio da se liječi u inostranstvu * Reditelj znači posvećenost, usavršavanje, radoznalost
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 29-11-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Zdravko Krivokapić, mandatar za predsjednika vlade:
– Ne postoji nijedno ime na kugli zemaljskoj koje može da bude prihvaćeno od svih. Možda sam nemušt politički, ali nijesam spreman da prihvatam ucjene.

Vic Dana :)

U službenom autu pita direktor šofera:
- Što stalno pomjeraš tu polugu?
- Mijenjam brzine... - odgovori šofer.
- Ma jesam li ti rekao da u garaži promijeniš sve što treba prije nego što krenemo!


Perici se nije išlo u školu pa je pozvao direktora škole i rekao mu:
- Dobar dan, moj sin ima temperaturu i danas neće doći u školu!
Direktor: - Ma dobro to nego sa kim razgovaram?
Perica: - Sa mojim tatom!


Kako se ponašaju ženski prijatelji:
- Žena nije bila kod kuće cijelu noć. Rekla je mužu da je spavala kod prijateljice. Muž uzme telefon, nazove deset njenih najboljih prijateljica i nijedna to ne potvrdi....
Kako se ponašaju muški prijatelji:
- Muž nije došao kući cijelu noć i ujutro kaže ženi da je spavao kod prijatelja. Žena uzme telefon, nazove deset njegovih njajboljih prijatelja i petorica potvrde da je prespavao kod njih, dok su petorica tvrdila da je još uvijek tamo!!!


Perica pita tatu:
-Tata, šta je to kolibri?
Tata:
-To je neka glupa riba!
-Tata, ovde u knjizi piše da leti sa cvijeta na cvijet...
- Eto vidiš koliko je glupa...


Idu dva krastavca ulicom i primijete teglu preko puta, pa će jedan: - Bježimo, mobilišu.


Razgovaraju muž i žena nakon ručka:
- Draga moja, gdje si pronašla ovaj odličan recept za pripremanje pečuraka?
- U jednom kriminalističkom romanu.


Kaže Mujo Hasi:
- Moj stariji sin potpuno liči na mene.
- To je zbog uticaja genetskog faktora!
- A, zašto onda mlađi liči na komšiju!
- E to ti je zbog uticaja sredine!


Pričaju dva starija Crnogorca...
- Kako ti je otkad si u penziji?
- Ma bez veze... isto radim, a manja plata.


- Mama, da li svaka bajka počinje sa onim „Jednom davno...”..?
- Ne, sine. Tvoj tata, recimo, počinje bajku ovako: „Dušo, večeras opet imam poslovni sastanak...”Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana PREMA POBJEDNIČKOM KONKURSNOM RJEŠENJU UREĐENJA TRGA NEZAVISNOSTI KOŠTAĆE 12,3 MILIONA, IZ FIDELITI KONSALTINGA UKAZALI NA DRASTIČNO NEPOKLAPANJE KVADRATURE ZA RUŠENJE I POVRŠINE TRGA
Naduvali troškove za 640 hiljada eura
Trg nezavisnosti Naduvali troškove za 640 hiljada eura U pobjedničkom rješenju u dijelu obračuna troškova piše da je površina koja se ruši 13.500 kvadrata, a konstatuju da trg ima 5.450 kvadrata, dakle površina za rušenje skače za 8.000 kvadrata, tvrde iz Fideliti konsaltinga Rušenje jednog kvadrata košta nevjerovatnih 80 eura
Rekonstrukcija Trga nezavisnosti u skladu sa pobjedničkim rješenjem, bez faze termotehnike, elektroinstalacija, vodovodnih instalacija i protivpožarnog sistema, koštala bi 12.387.486 eura ali ćemo se potruditi da ona sugrađane ne košta ni euro, saopštio je Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, na jučerašnjoj pres konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati međunarodnog konkursa za izbor idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja gradskog trga. Na pitanje „Dana” da objasni šta se podrazumijeva pod time da rekonstrukcija neće građane koštati ni euro, Vuković je naveo da će na trgu biti izgrađena podzemna garaža, ali i poslovni prostori na nivou -1 koji će biti ozbiljan potencijal za ekonomsku valorizaciju.

– Mislim da je moguće definisati neki finansijski okvir odnosno neki biznis model koji bi podrazumijevao da neko ko ima finansijskog potencijala izgradi podzemnu garažu, rekonstruiše trg, a da mu Grad trajno prenese u vlasništvo ili na neki duži period da u zakup te sadržaje – naveo je Vuković.

Nakon presa Glavnog grada oglasila se konsultantska kuća Fideliti konsalting navodeći da rješenje na uključuje mnogo poslova koji će značajno povećati cijenu sanacije. Po njihovoj ocjeni niko ne zna koliko to može da košta pa će konačna cifra biti mnogo veća. Posebno su problematizovali neslaganja u pobjedničkom rješenju koja se tiču površine trga i površine koja se ruši.

– Znate da se na toploti tijela šire, ali da se površina trga povećava dva i po puta bez faktora toplote to sigurno niste znali. Elem, u pobjedničkom rješenju jasno u dijelu obračuna troška rušenja trga piše da je površina koja se ruši 13.500 kvadrata. Znamo svi da naš trg ima oko 6.000 kvadrtatnih metara što, gle čuda, potvrđuju i pobjednici konkursa!? Naime, na strani u kojoj prave rekapitulaciju površina jasno su napisali da trg ima površinu od 5.450 kvadratnih metara. Kako je moguće da površina trga skoči dva i po puta u roku od dvije stranice nije baš najasnije. Ali je jasno da rušenje jednog metra trga košta nevjerovatnih 80 eura. Pa pomnožite 80 eura sa razlikom od 8.000 kvadrata (13.500-5.450) i lagano ćete dobiti 640.000 naduvanih troškova - navode iz Fideliti konstaltinga.

Prva nagrada pripala je radu koji je radio autorski tim sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama u kojem su Konstatina Cemou, Ninoslav Krgović, Tomaso Bernabo Silorata, Džejms Ričardson, Veljko Knežević i Jungvon Jais Kvon.

Gradonačelnik Vuković je na presu objasnio da je pobjedničkim rješenjem ispod Trga nezavisnosti predviđena izgradnja podzemne garaže sa 737 parking mjesta, što je za 200 više od sadašnjeg broja u užem centru grada. Predviđena je i izgradnja 4.500 kvadrata poslovnih prostora, a na samom trgu biće pored postojećih 50 još 60 stabala.

– Ono što je izazvalo najviše komnetara je ono famozno vodeno ogledalo. Kolega Aleksić je pokušao da to ljudima kaže jezikom struke. To je vodena površina koja je multifunkcionalna, koja će biti tu, ili neće biti tu u zavisnoti od perioda godine. Nemamo dilemu da će ukrasiti ono što je ukupna izlet trga – naveo je gradonačelnik Podgorice.

„Dan” je zanimalo i zbog čega idejnim rješenjem nije obuhvaćen prostor iza nekadašnje robne kuće „Beko” gdje su sada parking porstor i atomsko sklonište, te da li se tu mogla izgraditi garaža Vuković je naveo da idejno rješenje ostavlja mogućnost da se u narednom periodu rekonstruiše i ovaj dio kako bi dobili cjelinu.

– „Beko” je u privatnom vlasništvu, i iza njega imamo veći broj parcela manje veličine. To su parcele koje zahvataju prostor gdje se nalazi desna strana Zlatarske ulice. Tu imamo veću površinu i kada smo pravili planove o reorganizaciji „Beka”, razmišljali smo da ispod te površine, gradimo podzemnu garažu. Zbog kompleksnosti imovinskog aspekta te priče, mi smo odlučili da idemo fazno, a ovo idejno rješenje koje je prvonagrađeno predstavlja mogućnost da se ta intervencija nastavi prema tom prostoru – rekao je Vuković.

Uslijedilo je naše logično pitanje zašto Glavni grad ne napravi kompenzaciju pa vlasnicima prostora u zgradi „Beko” ponudi nekadašnju robnu kuću „Beograd” koja je u vlasništu Glavnog grada, a Vuković navodi da je ideja interesantna ali da se nije siguran da bi imali šta da ponude.

– Problem je u tome što je „Beko” kakav je da je, u funkciji je. Prostor robne kuće je 20 godina zaključan, po svojoj prilici nalazi se u izuzetno lošem stanju i pitanje je da li ćemo uspjeti da ga sačuvamo u ovom obliku ili će možda morati da se ruši i temeljno rekonstruiše. Struka će kazati svoje, interesantna vam je ideja ali bojim se da nemamo šta da ponudimo u tom smislu. Naša ideja je bila da vlasnicima porstora u zgradi „Beko” pomognemo da se nađe partner koji bi taj objekat temeljno rekonstruisali i na tom mjestu dobili jedan ozbiljan komercijalni sadržaj koji podrazumija i novi hotel, i šoping mol sa bioskopskim salama i restoranima – rekao je Vuković.

Predsjednik žirija arhitekta Nikola Drakić saopštio je da je prvonagrađeni rad funkcionalno i estetski najbolje iskoristio prostor i da u sebi sadrži najbolje objedinjeno racionalno, estetki i funkcionalno rješenje. Glavni državni arhitekta Dragan Vuković naveo je da je žiri formalno jednoglasno donio odluku za pronagrađeno rješenje i da su odlučivale nijanse između prva dva rada.

Stručnjaci su već dali sud da provonagrađeno rješenje predstavlja kompilaciju elemenata trgova Pariza i Ščećina, a i to je pitao "Dan# na šta je član žirija iz Zagreba Saša Begović naveo da se u muzici, filmu i u umjetnosti gledaju referentni radovi te da uče jedni od drugih.

Član žirija Milan Đurić je istakao da pobjedničko idejno rješenje donosi gradu novu simboliku, što i suštinski mijenja karakteristiku prostora i grada u cjelini.

N.S.

Vuković ne zna da su 2006. godine pronađeni ostaci spomenika vojvode Mirka

Gradonačelnika Podgorice „Dan” je juče pitao da saopšti gdje se čuvaju ostaci, kako se pretpostavlja, originalnog spomenika vojvodi Mirku Petroviću koji su pronađeni tokom rekonstrukcije tadašnjeg Trga Republike u julu 2006. godine.

–Nažalost, ja da znam taj spomenik, odnosno ostaci se nalaze negdje u koritu Morače gdje je bačen tada kada je nasilno uklonjen sa glavnog gradskog trga. Nemamo informaciju da je bilo šta od tih ostataka pronađeno – naveo je Vuković.


Nagrađeni i otkupljeni radovi iz pet država
Izvjestilac žirija Andrijana Pavićević predstavila je nagrađene i otkupljene radove koji su pristigli na konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje. Pored pobjedničkog čiji tim radi u SAD-u druga nagrada pripala je autorskom timu sa sjedištem u Sjevernoj Makedoniji a kojem su Irena Milojeska, Natali Micevska i Elena Andonova, dok je treća nagrada pripala autorskom timu sa sjedištem u Srbiji u kome su Miroslava Petrović Balubdžić, Mihailo Timotijević, Milica Balubdžić Juster i Julija Janković. Otkupljena su i dva rada jedan je stigao iz Holandije a radili su ga Raul Alejandro Martinez Medina i Lio Yi-Chien, kao i rad iz Crne Gore koji su radili Ivan Milošević, Andrej Mitrović, Danilo Drobnjak, Marko Popović, Filip Krgović, Janko Vukićević, Aleksandar Strugar, Mirko Mugoša, Bojana Bobičić, Andrea Vujović, Stefan Mitrović, Vasilije Gazivoda i AIM studio.Izvjestilac žirija Andrijana Pavićević predstavila je nagrađene i otkupljene radove koji su pristigli na konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje. Pored pobjedničkog čiji tim radi u SAD-u druga nagrada pripala je autorskom timu sa sjedištem u Sjevernoj Makedoniji a kojem su Irena Milojeska, Natali Micevska i Elena Andonova, dok je treća nagrada pripala autorskom timu sa sjedištem u Srbiji u kome su Miroslava Petrović Balubdžić, Mihailo Timotijević, Milica Balubdžić Juster i Julija Janković. Otkupljena su i dva rada jedan je stigao iz Holandije a radili su ga Raul Alejandro Martinez Medina i Lio Yi-Chien, kao i rad iz Crne Gore koji su radili Ivan Milošević, Andrej Mitrović, Danilo Drobnjak, Marko Popović, Filip Krgović, Janko Vukićević, Aleksandar Strugar, Mirko Mugoša, Bojana Bobičić, Andrea Vujović, Stefan Mitrović, Vasilije Gazivoda i AIM studio.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"