Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vlada nas zadužuje još 2,67 milijardi * Krapović dvije godine na čelu Opštine * Ko ne dolazi na sjednice ostaje bez plate * Bodrio Zvezdu u „Pioniru” * Vlada nas zadužuje još 2,67 milijardi * Habanera iz Atine donijela pehare * Komanskom mostu 5.000 eura
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-12-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Daliborka Uljarević, izvršna direktorica CGO:
Država neprimjereno utiče na medijsko tržište i direktno finansijski podržava jedne, a diskriminiše druge medije.

Vic Dana :)

Doktore, treba mi potvrda da nisam sposoban za rad.- Aha. A šta vam fali?- Pa ta potvrda!


- Kako živiš? - pita prijatelj prijatelja.
- Luksuzno!
- Kako to?
- Pa jedem luk i lijem suze!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana SANACIONI PLAN JAVNOG DUGA PREDVIĐA ENORMNE POZAJMICE U NAREDNIH PET GODINA
Vlada nas zadužuje još 2,67 milijardi
Marković Vlada nas zadužuje još 2,67 milijardi U narednoj godini Vlada će se zadužiti 454,3 miliona, godinu kasnije 375,3 miliona, u 2019. godini 672,7 miliona, a u 2020. čak 701,7 miliona. Zaduženje u 2021. procjenjuje se na 473,9 miliona, pokazuju podaci iz sanacionog plana budžetskog deficita i javnog duga Javni dug, za koji se procjenjuje da će na kraju ove godine iznositi 2,48 milijardi, do 2021. povećaće se za milijardu eura
Vla­da će u na­red­nih pet go­di­na za­du­ži­ti gra­đa­ne za još 2,67 mi­li­jar­di eura, ili u pro­sje­ku pre­ko po­la mi­li­jar­de go­di­šnje, po­ka­zu­je sa­na­ci­o­ni plan bu­džet­skog de­fi­ci­ta i jav­nog du­ga, ko­ji je sa­stav­ni dio bu­dže­ta za 2017. go­di­nu. Ka­ko po­ka­zu­ju po­da­ci iz pla­na, od to­ga će 500 mi­li­o­na po­zaj­mi­ti iz do­ma­ćih iz­vo­ra, a osta­tak iz ino­stra­nih.
Isto­vre­me­no, jav­ni dug ko­ji se pro­cje­nju­je da će na kra­ju ove go­di­ne iz­no­si­ti 2,48 mi­li­jar­di, do 2021. go­di­ne po­ve­ća­će se za mi­li­jar­du eura i iz­no­si­će 3,48 mi­li­jar­di eura, što će bi­ti 74 od­sto BDP-a. Vla­da pro­cje­nju­je da će se BDP sa 3,72 mi­li­jar­di u ovoj po­ve­ća­ti na 4,7 mi­li­jar­di u 2021. go­di­ni.
Pre­ma pro­cje­na­ma Vla­de, u na­red­noj go­di­ni ne­do­sta­ju­ća sred­stva iz­no­si­će 454,3 mi­li­o­na, u 2018. go­di­ni 375,3 mi­li­o­na, go­di­nu ka­sni­je 672,7 mi­li­o­na, a u 2020. čak 701,7 mi­li­o­na eura. Za­du­že­nje 2021. go­di­ne tre­ba­lo bi da iz­no­si 473,9 mi­li­o­na eura.
U na­red­nih pet go­di­na de­fi­cit bu­dže­ta iz­no­si­će 513 mi­li­o­na. Na­red­ne go­di­ne pro­jek­to­van je na 233,9 mi­li­o­na, 2018. na 229,1 mi­li­on, a go­di­nu ka­sni­je na 170,1 mi­li­on, dok je u 2020. i 2021. go­di­ni pro­ci­je­nje­no da ne­će bi­ti de­fi­ci­ta već su­fi­ci­ta u ukup­nom iz­no­su od 120 mi­li­o­na za te dvi­je go­di­ne.
Naj­ve­ći dio za­du­že­nja od­no­si se na ot­pla­tu du­ga – 2,164 mi­li­jar­de eura. Od to­ga se na ot­pla­tu du­ga ne­re­zi­den­ti­ma od­no­si 1,568 mi­li­jar­di, re­zi­den­ti­ma 615,9 mi­li­o­na, a na ot­pla­tu oba­ve­za iz pret­hod­nog pe­ri­o­da 93,7 mi­li­o­na eura.
U istom pe­ri­o­du Vla­da, čiji je predsjednik Duško Marković, za ka­ma­te će pla­ti­ti ukup­no 446,9 mi­li­o­na eura, što je ma­lo pre­ko go­di­šnjeg bu­dže­ta Fon­da PIO.
Funk­ci­o­ner DF-a Mi­lu­tin Đu­ka­no­vić na­veo je da je Vla­da opljač­ka­la Cr­nu Go­ru i da je to kri­mi­nal­na ban­da ko­ja pre­ko le­đa gra­đa­na že­li da re­gu­li­še sop­stve­nu kra­đu.
– Pri­je de­set go­di­na jav­ni dug dr­ža­ve iz­no­sio je 600 mi­li­o­na eura, dok je sa­da dvi­je i po mi­li­jar­de, a u na­red­nom pe­ri­o­du pla­ni­ra­ju da nas za­du­žu­ju sa još po­la mi­li­jar­de go­di­šnje. Oči­gled­no je da Vla­da ne­ma eko­nom­sku po­li­ti­ku, te da je Cr­na Go­ra opljač­ka­na i uni­šte­na – iz­ja­vio je Đu­ka­no­vić za „Dan”.
Eko­nom­ski ana­li­ti­čar Mla­den Bo­ja­nić ka­zao je da je i sam pre­mi­jer re­kao da je ovo vla­da kon­ti­nu­i­te­ta. To zna­či, ka­ko je na­veo, da će na­sta­vi­ti sa pra­znim obe­ća­nji­ma, ma­ni­pu­la­ci­ja­ma sta­ti­stič­kim po­da­ci­ma, no­vim za­du­ži­va­njem i ur­ni­sa­njem ovo ma­lo pre­o­sta­le pri­vre­de.
– Ne znam da li iko mo­že da vje­ru­je pro­jek­ci­ja­ma da će na­kon 2019. go­di­ne jav­ni dug ići si­la­znom pu­ta­njom uko­li­ko dra­stič­no ne pro­mi­je­ni­mo eko­nom­ske po­li­ti­ke. No­va za­du­že­nja će sva­ka­ko stvo­ri­ti do­dat­ne pro­ble­me pri­li­kom iz­mi­re­nja oba­ve­za. Even­tu­al­ni be­ne­fi­ti od iz­grad­nje jed­ne di­o­ni­ce auto­pu­ta su vr­lo di­sku­ta­bil­ni, a si­gur­no ne­će bi­ti ostva­re­ni u krat­kom ro­ku, ta­ko da će­mo iz­vje­sno bi­ti u pro­ble­mi­ma da re­dov­no iz­mi­ru­je­mo oba­ve­ze. Pri­tom, re­al­no je oče­ki­va­ti ne­ga­tiv­ne efek­te na kre­dit­ni rej­ting, od­no­sno ve­će ka­ma­te za ne­ka no­va za­du­že­nja – iz­ja­vio je Bo­ja­nić.
D.M.


Oče­ku­ju ve­ći pri­hod od po­re­za

Ka­da je u pi­ta­nju pri­hod­na stra­na, Vla­da oče­ku­je da se pri­ho­di po osno­vu po­re­za po­ve­ća­ju za oko 200 mi­li­o­na do 2021. go­di­ne. Ove go­di­ne je pro­cje­na da će se na­pla­ti­ti 876 mi­li­o­na, dok se za pet go­di­na pro­cje­nju­je da će pri­hod iz­no­si­ti 1,07 mi­li­jar­di.
Vla­da oče­ku­je da će im se po­ve­ća­ti pri­ho­di od do­pri­no­sa za 80 mi­li­o­na u na­red­nih pet go­di­na. Ove se pro­cje­nju­ju na 464,3 mi­li­o­na, a u 2021. na 541,8 mi­li­o­na. Pad pri­ho­da za tre­ći­nu oče­ku­je se po pi­ta­nju na­kna­da, sa 72,5 mi­li­o­na u ovoj, na 25 mi­li­o­na u 2021. go­di­ni.


Za auto­put još 500 mi­li­o­na

Je­dan dio za­du­že­nja od oko 500 mi­li­o­na od­no­si­će se na kre­dit kod ki­ne­ske Eks­im ban­ke za fi­nan­si­ra­nje auto­pu­ta. Na­red­ne go­di­ne Vla­da je pla­ni­ra­la da po­vu­če 194,3 mi­li­o­na eura, go­di­nu ka­sni­je 230 mi­li­o­na i 2019. go­di­ne 177,5 mi­li­o­na eura. Ove go­di­ne za auto­put je tre­ba­lo da po­vu­ku 246 mi­li­o­na, a pre­ma po­da­ci­ma iz sa­na­ci­o­nog pla­na bi­će po­vu­če­no oko 30 mi­li­o­na.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"