07/05/2021 u 13:46 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Без конкурса у Општини запослили преко 20 лица

Преко овог секретаријата није било поступака у том смислу. Да ли је било тога мимо нас, то не знам, каже секретарка Секретаријата за управу и друштвене дјелатности Пранвера Суљић

Користећи форму уговорног односа, кроз уговоре о привременим и повременим пословима, нова локална власт у Улцињу, коjу чине ДПС и ДП,ДСЦГ, ДУА, СД и БС, последњих дана запослила jе више од 20 лица у органима локлане самуправе. Како "Дан" незванично сазнаjе од извора блиских коалицији на власти, запошљавање jе махом спроведено без конкурса и мимо сагласности Министарства финансиjа, jер jе то обавеза, због тога што се у Општини Улцињ спроводи Санациони план. Углавном су запошљени симпатизери и чланови партиjа коjе сада врше власт у наjjужниjоj општини. Кроз уговорни однос је више лица примљено у Секретаријат за финасије и буџет, Комуналну полицију, Скупштинску службу и кабинет предсједника Општине.У Секретаријату за управу и друштвене дјелатности који, између осталог, обавља послове управљања кадровима коjи се остваруjу кроз: спровођење закона и других прописа о државним службеницима и намjештеницима и спровођење конкурса и огласа за органе и службе, тврде да немају податке да је у спровођено масовније запошљавање у Општини.

- Ми не посједујемо такве информације и преко овог секретаријата није било поступака у том смислу. Да ли је било тога мимо нас, то не знам али је обавеза органа да када је у питању јавни оглас да доставе податке. Ми спроводимо ту процедуру. Што се уговора тиче, то је ствар сваког поједничног секретаријата. У том случају они су дужни да тада доставе пријаве за здравствени и пензиони фонд. Таквих захјева нисмо имали - казала је за "Дан" секретарка Секретаријата за управу и друштвене дјелатности Пранвера Суљић.

Иначе, на сајту Завода за запошљавање последњих петнаестак дана није било оглашавања за слободна радна мјеста у органима локлане самоуправе. Према информацијма "Дана" и Нова демократска снага Форца је на основу Закона о слободним приступу информација тражила податке од надлежног секретаријата колико је лица и на која радна мјеста, по ком основу, односно у које органе локалне самоуправе примљено у радни однос.

У току смјена кадрова Форце

Сходно новом коалиционом договору партија на власти, након изласка Форце из коалиције, почетком недјеље почела је смјена кадрова те партије у органима локалне самоуправе и дијелу јавних предузећа. Договором партија на власти дијеле се функције које су ранијим споразумом припадале Форци. Тако је, како сазнајемо, ДПС- у припало директорско мјесто у предузећу Водовод и канализација, а ДУА мјесто помоћника директора. Та партија добила је мјесто секретара Секретаријата за комуналне дјелатности и секретара Скупштине општине. Демократска партија добила је руководећу функцију у Агенцији за развој и РТВ Улцињ. Социјадемократе сада покривају мјеста главног менаџера Општине и секретара Секретаријата за урбанизам. Бошњачка странка добила је мјеста главног ревизора и помоћника главног менаџера.

Подсјетимо, због сумњи на незаконито, односно партијско запошљавање улцињска полиција је по налогу тужилаштва у јануару ухапсила сада бившег предсједника Општине Љора Нрекића, те секретара Секретаријата за финансије и шефа Општинског одбора ДПС-а Сеада Османовића, секретара Секретаријата за комуналне дјелатности и заштиту животне средине Мустафу Горану, директора Службе за заштиту и спасавање Саубиха Мехметија, и Милазима Мустафу секретара Kомуналне полиције и бившег предсједник СО Улцињ. Они су саслушани у ОДТ-у након чега су пуштени да се у даљем поступку бране са слободе. Истрага о незаконитом запошљавању у Општини Улцињ покренута је почетком фебруара прошле године.

М.К.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:48