Илија Млинаревић / -Б.М.
08/05/2021 u 06:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Котор да се одужи великом умјетнику

Илија Млинаревић покренуо иницијативу да галерија Културног центра добије име Васка Липовца, пише "Дан"

КОТОР – Кустос Поморског музеја Црне Горе у Котору и одборник у локалном парламенту Илија Млинаревић упутио је јуче Јавној установи Културни центар "Никола Ђурковић" иницијативу да се умјетничкој галерији, која се налази у склопу зграде КЦ-а, додијели име прослављеног сликара, кипара и графичара Васка Липовца.

Иницијативу да ова галерија добије назив; Умјетничка галерија "Васко Липовац", покренуо је уз сагласност породице Липовац из Сплита, који су правни наследници умјетникове богате заоставштине.

Ове године се иначе обиљежава 90 година од рођења и 15 година смрти Васка Липовца, те је иницијатива, сматра Милинаревић, покренута у право вријеме. Подсјећа да галерија до сада није имала званичан назив, те се често користило, како каже, неприкладно име "стаклена галерија".

-Убијеђен сам да би на овај начин одали дужно поштовање према нашем цјењеном суграђанину, великом ликовном ствараоцу, рођеном у Которанину. Као што је Васко био нераскидиво везан са свој град, тако је и Котор везан за личност скулптора и сликара Васка Липовца, радовима које је оставио свом граду -појашњава Млинаревић додајући да је стваралаштво Липовца познато и признато у цијелом свијету, што се огледа и у великом броју међународних изложби и додијељених награда овом уваженом аутору.

- Увјерен сам да ће ова иницијатива, коју оправдава изузетан и разнородан умјетничким опус Васка Липовца, наићи на уважавање и званично одобрење, закључује Млинаревић у иницијативи коју је доставио директору КЦ Владимиру Бујишићу и предсједници Савјета ове установе Милици Милић.

Б.М.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:35