/ -Кућа маслина или борова
08/05/2021 u 12:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кућа маслина или кућа борова?

Поред „Младих маслињака дјеце Бара” засађених на 36 локалитета са 821. садницом маслина, обухваћене су канарске и лепезасте палме, питоми рогачи, борови и багреми у ценралној градској зони Бара

Млади маслињаци дјеце Бара су дио Стратешког плана „ЕКО култура обале Бара”, 2000-2020. година који „Инфо Спорт ЦГ” Бар реализује у протеклих 20 година масовним еколошким акцијама са преко 8.000 грађана свих социо-узрасних категорија становништва.

Према ријечима предсједника ове НВО Миодрага Бановића, овим планом обухваћено је више врста зимзелених високостаблажица медитеранског типа.

- Захтјевали смо да Општине Бар и Друштво „Маслинари Бар“ преиспитају да ли је за објекат „Кућа маслина” адекватно рјешење да се у том дворишту саде борови, или треба засадити маслине.

- Предлагали смо прије завршетка радова да у дворишту „Куће маслина”, а ако има услова и изван дворишта, грађани Бара са Друштвом „Маслинари Бар” засаде своје маслине, као додатни подстицај за даљи развој маслинарства у Бару. С обзиром да је неко засадио шест садница неке врсте четинара поред „Куће маслина” у коју су уложена велика средства, треба ли надлежни да се запитају, да ли је то адекватна врста културе на том локалитету и да ли се садњом четинара девалвира значај и улога „Куће маслина”- пита Бановић.

Он додаје да је поред „Младих маслињака дјеце Бара” засађених на 36 локалитета са 821. садницом маслина, обухваћене су канарске и лепезасте палме, питоми рогачи, борови и багреми у ценралној градској зони Бара, у Рекреативном парку „Шумице”, на комплексу Спортско-рекреативни центар „Бар” и у двориштима институција које раде са дјецом и за дјецу на ширем подручју Општине Бар. Затим јавне и приватне предшколске установе, основне и средње школе, факултети, Црвени крст, ДЦ „Адриа” (особе са сметњама у развоју), Храм св. Јована Владимира, Исламски културни центар, касарни Морнарица војске Црне Горе и за шест држава НАТО: Италија, Грчка, Албанија, Словенија, Хрватска и Црна Гора.

Д.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:53