Током обиласка радова у октобру 2020. године / -Б.је.
07/05/2021 u 14:05 h
ДАНДАН
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пробијена само два од 22 километра пута

На терену нема механизације и засад нема званичног обавјештења да ће се радови на изградњи насушно потребног пута наставити, каже предсједник МЗ Бобово, Бајо Јеловац

Упркос бројним обећањима житељи пљеваљског села Бобово и даље су без пута. Прошлогодишња обећања од стране бивше владе, коју су чињели кадрови ДПС-а, нису испоштовани. Од 22 километра нове путне трасе из села Косаница, преко села Глибаће, извршен је пробој свега два километра, пише дневни лист "Дан". Механизација Војске Црне Горе која је ангажована на пробоју пута, повучена је са терена и ништа ни не наговјештава да ће се радови наставити.

У Бобову ипак кажу да се нијесу ни надали изградњи пута највљенох уочи парламентарних избора 30. августа прошле гдине и да се у ствари десило оно што су и сами знали да ће се десити.

– На терену нема механизације и засад нема званичног обавјештења да ће се радови на изградњи пута наставити. Ми у Бобову нијесмо ни вјеровали да ће прошле године бити пут урађен али ако се уради биће добро - каже предсједник МЗ Бобово Бајо Јеловац.

Према његовим ријечима незванично се чују приче да ће радова бити али се нико званично не оглашава. Таквих прича је до сада било много али су житељима Бобова потребни конкретни потези.

image

Траса пута за Бобово

-Б.Је.

– Од појединих житеља Бобова, који сада живе у Подгорици, чуо сам да је Министарство одбране недавно тражило од пљеваљске општине да обезбједи гориво за ове радове. Наводно прошле године је био договор да општинска управа обезбјеђује гориво а Војска Црне Горе радну снагу и механизацију. Наравно за ове податке немам званичну потврду па остаје да се види да ли је све то тачно - каже Јеловац и наглашава да је пут до Бобова насушна потреба.

Мјештани Бобова истичу да је прича о овом путу "мудро" смишљена пред изборе у некој од бројних обавјештаних служби или у изборном штабу ДПС-а, па је путни правац од Косанице према Глибаћима до Бобова већ назван "КГБ-е" пут.

Обећање старо 15 година

Према споразуму потписаном у јесен 2008. године, у пљеваљском мотелу "Водице", између Министарства пољопривреде, тадашње Дирекције јавних радова, Општине Пљевља, Рудника угља и команије "Вектра Јакић", градња пута до Бобова требало је да почне 2009. године. Потпис на уговор вриједан четири и по милиона еура ставили су тадашњи министар пољопривреде Милутин Симовић, тадашњи директор Дирекције јавних радова Жарко Живковић, тадашњи директор Рудника угља Предраг Бошковић, предсједник Општине Пљевља Филип Вуковић, и власник компаније "Вектра Јакић" Драган Брковић. Према споразуму, који је остао мртво слово на папиру, по милион еура требало је да уложе "Вектра Јакић" и Рудник угља, а остатак новца да се обезбиједи из општинског и државног буџета. До Бобова је требало да се изгради модерна саобраћајница са могућношћу наставка градње преко села Мештревац према Фочи у Републици Српској. Споразум је потписан у сусрет парламентарним изборима 2009. године, а градњу пута у предреферендумској кампањи 2006. године најавио је лидера ДПС-а и актуелног предсједника државе Мило Ђукановић.

Бивши министар одбране Предраг Бошковић, чије је поријекло из Бобова, у октобру прошле године саопштио је да ће пут бити завршен најдаље до половине 2022. године.

–Војска је досад одрадила преко два километра пута. Као што је познато, дионица је дуга 22 километра. Оно што смо данас видјели генерал Дакић и ја даје оптимизам да се дионица заврши у наредних годину, до годину и по, зависно од тога колико ће временске прилике дозволити да се на овом потезу могу обављати инжењерски радови - казао је на лицу мјеста 15. октобра прошле године Предраг Бошковић уз захвалност тадашњем извршном директору Рудника угља Славољубу Попадићу и предсједнику Општине Пљевља Игору Голубовићу на подршци током извођења ових радова. Међутим, од октобра до данашњих дана војне механизације нема на терену. Радови су у потпуности обустављени а у међувремену без функција су остали генерал Дакић, Попадић и Бошковић.
У сваком случају током љета ћемо имати прилику да видимо да ли се заиста ради о предизборној превари или о стварној намјери да се изгради квалитетан пут до Бобова.

Б. Је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 14:41