Виноград Шаркиновића / - Д. ЈОВОВИЋ
05/05/2021 u 14:43 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џеват Шаркиновић тврди да и Плав може да буде виноградарски крај

Недалеко од Плавског језера, Шаркиновић формирао виноград на површини од 9 ари, а размножио је, на посебним подлогама за сјеверно подручје, велики број провјерених сорти грожђа

Да винова лоза може да се узгаја и да даје добре приносе и на хиљаду метара надморске висине потврђује Џеват Шаркиновић, инжењер и познати пољопривредни произвођач из Плава. Он је у близини своје куће, надомак Плавског језера, формирао виноград  на површини од  9 ари. Истиче да је виноград ешпалирског типа са Гијовим једногубим системом узгоја.

– Овдје је засађен велики број одомаћених сорти винове лозе, која ево већ неку годину даје одличне резултате. Протекле године су потекле и прве капи плавске лозове ракије. Ако Бог да биће и вина – наводи Шаркиновић.

Топлољубиве културе на Сјеверу

Шаркиновић на свом огледном имању у Паву, између осталог, годинама гаји такозване топлољубиве културе као што су  лубенице, паприке, диње, али и  несвакидашње врсте воћа.

Наглашава да је калемљењем успио да створи нове врсте винове лозе који су прилагођене климатским условима за подручје Плава.

– Велики број провјерених сорти грожђа, ријешио сам да размножим, на посебним подлогама за сјеверни климат. Да би се на неком поднебљу грожђе успјешно узгајало расположива литература предвиђа да просјечна годишња температура треба да износи најмање девет Целзијусових степени. Са сруге стране Плав има просјечну годишњу температуру од 7,6 степени, а моје грожђе изузетно успјева. У том огромном сортименту има и грожђа које после зрења може да стоји и до два мјесеца неубрано на чокоту а да притом само добија на квалитету и ароматичношћу. То је потврда  да и ово подручје пружа услове за развој  виноградарства – тврди Шаркиновић .

image
- Џеват Шаркиновић

Истиче да високе температуре не погодују на прави начин зрењу грожђа

– У фази зрења, ако су ноћне температуре изнад 17 степени Целзијуса, грожђе не може добити ароматичност, јер су аромати на тим температурама лако испарљиви. Зато има много сорти грожђа укуснијих за јело од подгоричких – наглашава Шаркиновић.

По његовим ријечима величина појединих гроздова у његовом винограду прелази тежину од два килограма . Начин на који је вршио одабир сорти заснован је на више параметара особености винове лозе.

image

Чокоти лозе које производи Шаркиновић

– Лоза за овдашње прилике треба да буде кратке вегетације, да добро одрвени и сазрију ластари, да подноси ниске зимске температуре од – 23 до – 32 степена Целзијуса, да има отпорност на основне болести, да има добре органо лептичке особине, да бобице грожђа у кишним данима не пуцају и да су отпорне на напад оса и инсеката– нагласио је Шаркиновић, додајући да сматра да уз  помоћ државе сјевер Црне Горе и те како може бити, између осталог, и виноградски крај.

Д. Јововић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:08