Помоћ за најугроженије / -Ратковић
14/04/2021 u 22:35 h
В.Ра.В.Ра.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Првог дана Рамазана у Рожајама подијељено 260 оброка

Тужно jе да у 21. виjеку има оволико сиротиње на нашим просторима, као и то да има много дjеце коjа прижељкуjу квалитетан оброк – казао jе Сеад Куртагић

РОЖАЈЕ – Иако jе Народна кухиња, коjа ради у оквиру рожаjског Добровољног друштва „Мерхамет”, због слабог прилива финансиjа и раније радила у отежаним условима, откад је почео рамазански пост број оних којима је оброк неопходан порастао је за више од пет пута. Према риjечима Сеада Куртагића, предсjедника ДД „Мерхамет”, Народна кухиња ради искључиво за потребе самохраних маjки и самаца коjи живе у тешким условима.
– Ми током циjеле године спремамо око 54 оброка за поменуту категориjу становништва и скоро увиjек смо суочени с финансијским проблемима. И поред тога, захваљуjући донациjама, коjе долазе већином од наших суграђана коjи живе и раде у иностранству, а диjелом и од наших суграђана, током мjесеца Рамазана традиционално спремамо на стотине оброка како бисмо олакшали егзистенциjу наjугрожениjег становништва у нашоj општини – рекао jе Куртагић.
Нагласио је да jе у Народној кухињи првог дана Рамазана подијељено око 260 топлих оброка.
– Наши корисници су искључиво породице коjе су суочене са проблемом сиромаштва. Како те фамилиjе живе осталих 11 мjесеци, ми не знамо, али с обзиром на то да су наши корисници у вриjеме поста, није тешко закључити у каквим условима живе и какву храну конзумираjу, односно да ли уопште имаjу шта да jеду. Тужно jе да у 21. виjеку има оволико сиротиње на нашим просторима, као и то да има много дjеце коjа прижељкуjу квалитетан оброк – рекао jе Куртагић.
Народноj кухињи jе недавно приjетило затварање, управо због недостатка средстава за рад. Међутим, стални донатори су у сусрет Рамазану показали хуманост. Куртагић истиче да jе Завичаjни клуб „Бихор” успио да прикупи 5.000 еура и да им jе та помоћ добродошла.
– Ради се о организациjи коjа jе недавно допремила око 2.000 пакета помоћи у одjећи и обући за наше становништво. Новчана донациjа jе пета хуманитарна акциjа у посљедња два мjесеца коjу jе за наше суграђане организовало поменуто удружење – рекао jе Куртагић.
Новац потребан и за рамазанске пакете и пакетиће за дјецу
– Осим за рад Народне кухиње, новац нам је потребна и за рамазанске пакете, као и за пакетиће коjима планирамо да обрадуjемо малишане. Из тог разлога апелуjемо на хуманисте, ентузиjасте и све људе добре воље да се укључе у наш програм и помогну нам како бисмо заjедничким снагама помогли угроженим породицама да бар jедан мjесец у години буду сити и задовољни, jер немамо никаквих других извора прихода – поручио jе Куртагић истичући да не могу да одбиjу грађане коjи траже топли оброк, jер, како jе казао, то ниjе у складу са исламском вjером.

На списку донатора коjи су помогли са по 500 еура су бизнисмени Ремзиjа Цамић и Един Латић, браћа Еско и Хаjро Халиловић, Омар и Ернад Муховић, Исмаил Фрључкић, Елвис Дураковић, Рафет Каjевић, Енис Муратовић, Хамдиjа С. Растодер и Фахрудин Растодер.
Куртагић изражава захвалност и каже да jе донација велики допринос за Народну кухињу за чиjи рад jе мjесечно потребно око 2.000 еура, док jе током Рамазана за спремање оброка потребно 18.000 еура.
В.Ра.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:07