Аеродромска писта у Беранама деценијама чека авионе / -Д.Ј.
07/05/2022 u 07:58 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић актуелизовао питање активирања беранског аеродрома: Реална или празна прича

Нова влада учиниће све да активира аеродром у Беранама како би се подспјешила зимска туристичка сезона, рекао је Абазовић неколико дана прије него што је сјео у премијерску фотељу

Црногорским челницима који су у последње три деценије обећавали да ће доћи до поновног активирања аеродрома у Беранама недавно се придружио и новоизабрани премијер Дритан Абазовић. Он је говорећи о економским приликама у Црној Гори, поред осталог, казао да ће "нова влада учинити све да активира аеродром у Беранама како би се подспјешила зимска туристичка сезона".

– Можемо да направимо чудо, бољи маркетинг и више летова. Људи долазе из Казахстана, а ове године отварамо Саудијску Арабију. Људи су жељни да виде Црну Гору – нагласио је Абазовић у оквиру приче око поктерања аеродрома у Беранама неколико дана прије него што је сјео у премијерску фотељу.

Да ли најаве премијера Абазовића имају реално утемељење, или ће све то као и до сада остати само мртва слова на папиру остаје да се види. Актуелни предсједник општине Тихомир Богавац у изјави за "Дан" каже да се искрено нада да ће се коначно урадити нешто конкретније по овом питању.

– Премијер Абазовић је најавио разговоре око поновног активирања аеродрома у нашем граду, тако да остаје да видимо шта се ту може урадити. Годинама уназад и пред сваке изборе државна власт је активирала причу поко отварања беранског аеродрома, као пројекта од изузетне важности за сјевер Црне Горе, крајње вријеме је да се по том питању нешто уради – нагласио је Богавац.

Претходна влада ћутала на упућену иницијативу

Из локалне управе подсјећају да од претходне Владе нијесу добили никавав одговор на иницијативу којом се предвиђа да се берански аеродром претвори у регионални центар за обуку ватрогасаца, односно припадника служби заштите и спасавања.

- У оквиру замисли да се ваздушна лука у Беранама стави у неку одговарајућу функцију озбиљно смо разматрали иницијативу о претварању аеродрома у регионални центар за обуку припадника служби заштите и спасавања. Ставили смо до знања да би тај центар уједно био и мјесто одакле би се у ванредним ситуацијама дјеловало у циљу спасавања људи и матријалних добара. Међутим, по том питању из претходне Владе нијесмо добили никакав одговор – саопштено је из локалне управе.

Активирање аеродрома у Беранама досадашњи званичници су, између осталог, помињали у оквиру пуне валоризације туристичке понуде сјевера Црне Горе и стварања услова за лакшу и бржу комуникацију са регионалним и европским авиодестинацијама. Међутим, аеродром у Беранама још увијек није стављен у поновну функцију.

Посланица Нове српске демократије из Берана Јелена Божовић за "Дан" каже да је вријеме за нама показало да за активирање беранског аеродрома није потребна лијепа прича, већ одговарајући планови и конкретна рјешења.

– Ја сам у задњих годину и по дана на скупштинским одборима упорно тражила да Влада покрене активности у циљу поновног успостављања авиосаобраћаја са беранског аеродрома. Међутим, никада нијесам добола повратну информацију, чиме сам губила наду да ће се ту ишта урадити. Сада и новизабрани премијер, у маниру својих претходника, истиче да ће ово питање почети да се рјешава. Међутим, до поктерања аеродрома се може доћи једино ако за тако нешто постоји истиунска воља и ако се то питање усклади са планским документима и позитивним економским рачуницама – сматра Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 23:49