/ Dritan Abazović
21/11/2022 u 10:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Kotor raskošna riznica bogate istorije, Tivat nezaustavljivi ka horizontima napretka

Još jednom vam čestitam divan praznik drevnog grada, naveo je Abazović

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović čestitao ne Dan opštine Kotor, predsjedniku Vladimiru Jokiću, predsjednici Skupštine opštine Maji Mršulji, odbornicima i građanima Kotora.

- Kotor je raskošna riznica naše bogate istorije, ali i luka u koju su vjekovima uplovljavale tekovine civilizacije ostavljajući neizbriv trag u kulturi i istoriji ovog kraja. Ovaj biser pod zaštitom UNESCO-a i danas predstavlja velelepnu kamenu kapiju kroz koju se Crna Gora istinski, dosljedno i nezaustavljivo preobražava u državu kosmopolitizma, demokratije i evropeizma. Ovaj grad i njegovo zaleđe zaslužuju tretman koji zavređuje svaka rijetkost i izuzetnost. Kotor je fundamentalni i središnji stub "nevjeste Jadrana". Iza nas stoje dvije teške godine zdravstevne i geopolitičke globalne krize koje su pored velikog broja žrtava, naročito negativno uticale, kako na ekonomiju i privredu naše države, tako i Opštine Kotor. Državna politika i ekonomske mjere koje preduzimamo usmjerene su ka tome da Kotor ima što dužu turističku sezonu i sadržaj koji će biti generator novih privrednih aktivnosti. Takva je i žičara Kotor - Lovćen, čijim smo početkom izgradnje, zajedno sa rukovodstvom Opštine Kotor i Prijestonice Cetinje, najavili novu turističku atrakciju za naš Kotor, Boku i Lovćen. Još jednom vam čestitam divan praznik drevnog grada, u uvjerenju da će ga njegovi festivali, karnevali, sportisti, pomorci, ugostitlji, kulturni i prosvjetni poslenici i nadalje, nadaleko proslavljati- naveo je Abazović.

Predsjednik Vlade čestitao je i Dan opštine Tivat rukovodstvu opštine i svim građanima, navodeći da, uz dosljedno čuvanje sjećanja na svoju miroljubivu i herojsku prošlost, Tivat nezaustavljivo grabi ka novim horizontima napretka.

,- Veliko je zadovoljstvo svjedočiti progresivnoj transformaciji Tivta koji je stasao u ozbiljnu turističku metropolu - gotovo nezaobilaznu luku ozbiljnih ljubitelja jahtinga iz cijelog svijeta, sa zavidnom hotelijerskom, kulturtno – umjetničkom, sportskom ponudom, i tradicionalno toplim gostoprimstvom- naglasio je u premijer Abazović.

Abazović je naveo da će sa proširivanjem međugradskih saobraćajnica, otvaranjem novih zaobilaznica i implementacijom Jadransko - jonskog plana, Tivat će još kvalitetnije valorizovati sveukupni potencijal. Za respekt i pohvalu jeste Nacrt opštinskog budžeta za 2023. godinu, te namjera da se više sredstava uloži u javne i infrastrukturne objekte, ali i u kulturu, sport i socijalne programe, ukazao je Abazović.

- Naše fundamentalno opredjeljenje jeste da očuvamo i unaprijedimo ekološku notu cijele države, a Zaliv i njegovo zaleđe, u ovom pogledu, jesu u vrhu naših prioriteta. Nadam se da će nova i svaka sljedeća lokalna samouprava uložiti iskrene napore da na temeljima racionalnosti, održivosti i zelene politike, ovaj grad drevnog imena, u punom sjaju ostavi u nasljeđe generacijama koje dolaze- zaključio je predsjednik Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 16:42