/ - FOTO: KSENIJA MATOVIć
28/03/2023 u 16:12 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ako se 1.aprila ugasi hirurgija, ugasiće se cijela bolnica

Objasnio je da će na odjelu hirurgije Bolnice Meljine, nedostatak kadra premostiti ljekarima iz Bijelog Polja

Bolnica Meljine, koja je da bi ušla u sistem javnog zdravlja, pripojena kao odjeljenje OB Kotor, trenutno se nalazi pred kolapsom, jer joj prijeti gašenje hirurškog i internističkog odjela, pa samim tim i ustanove, no iz Ministrastva zdravlja uvjeravaju da će pružiti maksimalnu podršku da ne dođe do gašenja.

Prema riječima dr Slobodana Bulatovića ginekologa akušera, ovakva uvjerenja je dobio skupa sa direktorom OB Kotor dr Davorom Kumburovićem, sa kojim je juče bio na sastanku u Ministarstvu zdravlja.

- Postoji problem zbog nedostatka stalnih ljekara i zastoja u zapošljavanju osoblja sa strane. Već tokom sastanka iz Ministarstva su pozvali Klinički centar Crne Gore kako bi nam poslali dvoje internista, na sedam dana, kako bi pokrili dežurstva i svakodnevni rad. Biće nastavljeno angažovanje ljekara anasteziologa, kao i do sada, iz Bijelog Polja, Pljevalja i Podgorice. Takav je dogovor - kazao dr Bulatović, koji je preuzeo koordinaciju sa Ministarstvom.

Objasnio je da će na odjelu hirurgije Bolnice Meljine, nedostatak kadra premostiti  ljekarima iz Bijelog Polja.

- Imamo naša dva stalna hirurga, dr Gorana Komatinu i dr Ljubu Krivokapić, a povremeno ćemo angažovati po jednog iz Bijelog Polja. Na dežurstvima će biti još ortoped, dr Marko Savovski i ja kao ginekolog. Sve će biti pokriveno. Moći ćemo normalno da radimo i porođaje carskim rezom. Stigla je pedijatrica prije deset dana, a angažovaćemo anasteziologe kao i ranije. Po deset dana smjenjivaće se kolege iz Bijelog Polja i Pljevalja, kazao je dr Bulatović ono što su mu kazali  u Ministarstvu.

Narednih dana biće raspisan konkurs za dvoje internista, koji su od ranije bili angažovani po ugovoru.

- Biće ponovljen konkurs i za pedijatra, jer je koleginica trebalo da pribavi dokumente, pa je nije bilo u prvom konkursu. Takođe biće raspisan oglas i za još pet zaposlenih, koji nisu ljekari, već sestre i tehničko osoblje. Situacije i problemi se rješavaju u hodu. Očekujemo martovsku platu kada i kotorska i druge bolnice i javne zdravstvene ustanove, jer smo dio javnog zdravstva, poručio dr Bulatović.

Hirurško odјeljenje neće raditi od 1. aprila

U Bolnici Meljine sada funkcionišebaro komora, koja je prethodno imala problem sa nedostatkom kiseonika. Pacijenti će se smještati u Zavodu za rehabilitaciju.

Podsjetićemo, da je crvenu zastavicu, podigao dr Goran Komatina, načelnik hirurgije, pokušavajući da skrene pažnju nadležnih na tešku situaciju u kojoj se bolnica nalazi.

Poručio je, da nikada od postojanja nije bilo gore stanje u Bolnici Meljine.

- Osoblje radi u nemogućim uslovima. Hirurgija samo sa dvoje specijalista, bez konsultanata, radiologa, anasteziologa. Dopisom sam upozorio na to resorne ministre Dragoslava Šćekića i Aleksandra Damjanovića, kao i predsjednika Opštine, Stevana Katića. Od 1. aprila biće ugašeno hirurško odjeljenje, jer je ugroženo njegovo funkcionisanje, kazao je dr Komatina.

Rezignirano je, koliko jutros konstatovao da baš niko nije odgovorio na dopis.

- Više ne znam šta da radimo sa dva hirurga, a moraju najmanje biti četiri. Konsultani ne primaju redovno zarade, odlaze 1. aprila. Nikada u goroj situaciji nismo bili. Funkcionisali smo bolje čak i u stečaju nego otkako smo u sistemu javnog zdravstva kao dio OB Kotor. Užasno teška situacija je i na internom odjeljenju Bolnice Meljine. I njima prijeti zatvaranje, jer nema ljekara dovoljno. Ne znam zašto se ćuti, poručio je dr Komatina.

Konstatovao je, da je“ hirurgija je srce svake bolnice, ako pada hirurgija pada bolnica“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. jun 2023 21:05