/ -FOTO: M. NOVOVIć
24/08/2022 u 07:11 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Alarmantno na Bjelasici: Bez vode nedjelju dana, ugrožen stočni fond

Neka dođu stručne službe da vide u čemu je problem i otklone kvar, a u međuvremenu neka nam dostave vodu preko Službe zaštite i spasavanja kako bismo mogli normalno da funkcionišemo– kazao je Vladan Babić

Na katunu Torine na Bjelasici već nedjelju dana nema vode za piće, kao ni za napajanje stoke. U najvećem problemu su porodice Babić, Femić i Šćekić, ali i petnaestak domaćinstava na drugom kraju tog zaseoka.

– Imamo puno sitne i krupne stoke i stočni fond je ugrožen. Obraćali smo se nadležnima, ali nijesmo dobili nikakav odgovor. Ne možemo da dolazimo do grada i ostavljamo stoku i svoje redovne poslove da bismo ispunili formalne uslove prijavljivanja i podnošenja zahtjeva. U ovako izuzetnim slučajevima smatramo da ne treba robovati činovničkoj administraciji već se hitno mora pomoći. Zbog toga pozivamo predsjednika opštine Petra Smolovića da reaguje – kazao je Vladan Babić.

On je dodao da nijesu sigurni zbog čega je došlo do problema u vodosnabdijevanju. I ranije su imali problema, ali nikad kao sada. Sumnjaju da je neki neodgovorni pojedinac pokidao cijevi.

– Ugroženi su i ljudi i stoka. Neka dođu stručne službe da vide u čemu je problem i otklone kvar, a u međuvremenu neka nam dostave vodu preko Službe zaštite i spasavanja kako bismo mogli normalno da funkcionišemo– kazao je Babić.

Pored njega, na katunu je i porodica Šćekić. Miloš ističe da je strašna muka u kojoj su se našli njegovi roditelji, koji su izdigli s ovcama na katun.

– Nema vode i ozbiljno je doveden u pitanje opstanak stoke na ovom području. Već se vide promjene. Obratili smo se nadležnima kad smo ostali bez vode, dolazio je neki inspektor, sve evidentirao i napravio zapisnik. Ipak, mi od toga nijesmo vidjeli koristi. Ništa nije preduzeto– ističe Šćekić, dodajući da su imali vodu na dvije česme koja je bila izdašna i omogućavala nesmetano snabdijavanje svih na katunu.

U pljevaljskim selima zavladala suša: Vode nema, cisterne jedini spas

– Jedan krak je išao za nas i Babiće i neko je sve pokidao. Smatramo namjerno, a šta je razlog nijesmo u stanju da odgonetnemo. To neka ispitaju drugi, mi samo tražimo da imamo vodu – kazao je Šćekić.

Zoran Lale Femić, koji je izdigao s 300 ovaca i osam krava, kaže da su u velikom problemu i apeluje nadležne da im pomognu.

Šćekić ističe da su prethodnih dana nadljudskim naporima dolazili do vode.

– Ja po dvaput, a nekada i tri puta dnevno idem od Prijeloga traktorom ili starim autom ovim makadamskim putem i iznosim vodu na katun. To radi i komšija Babić. To je dvanaest kilometara daleko, ili idemo na drugu stranu, na beransku teritoriju, u mjesto Bijele vode gdje imamo mogućnosti da naspemo vodu... I to nam je daleko sedam - osam kilometara. Postalo je neizdrživo– kazao je Šćekić.

Juče su na Torine otišli sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj Slobodan Mišo Jelić i inspektor za vode Vukašin Nedović.

U lokalnoj upravi su saopštili da će naći način da se isporuči potrebna voda na katun, kao i da će se kvar otkloni i utvrditi ko je krivac za prekid vodosnabdijevanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

04. maj 2024 08:48