Душан Раичевић са амбасадором Луксембурга Филипом Данкелом / - фото: Општина
18/05/2022 u 11:23 h
Dragan StoјanovićDragan Stoјanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадор Луксембурга Филип Данкел у посјети Бару, Раичевић представио потенцијале општине

Раичевић је казао да га радује да данас свједочимо да грађани и привредници Луксембурга долазе у нашу државу и Бар у потрази за развојем свог посла и за бољим условима за рад

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић састао се са амбасадором Луксембурга у Црној Гори г. Филипом Данкелом, који борави у првој званичној посјети Бару. Раичевић је амбасадору представио потенцијале Бара, како туристичке и природне, тако развојне и привредне, који би могли бити интересантни и привлачни за туристе и предузетнике из Луксембурга.

Данкел је представио делегацију угледне и успјешне фирме из Луксембурга „Артец3Д“ која је глобални лидер у производњи ручних и преносних 3Д скенера и на челу је развоја иновативних 3Д технологија још од 2007. године, за што је у свијету и награђивана. Ова фирма са сједиштем у Луксембургу и канцеларијама у САД и Кини отворила је своје представништво управо у Бару на Утјехи како би у нашој држави и граду развијали ову индустрију.

Раичевић је казао да га радује да, након што су наши грађани тражили боље услове за пословање и рад у Луксембургу, данас свједочимо да грађани и привредници Луксембурга долазе у нашу државу и наш град у потрази за развојем својег посла и за бољим условима за рад.

Оснивач и директор ове фирме Артиом Yукхин истакао је да их радује што стварају нови центар у Бару, граду са, како је оцијенио, пријатном климом и прелијепом обалом.

Он је казао да је то нарочито важно у тренутку када се нови таленти у овој области селе широм Европе, а Црна Гора нуди бројне могућности за Артец3Д да настави да се шири.

- Програмери, математичари, стручњаци у области рачунара и ИТ, механички, електронички и оптички инжењери, као и многи други професионалци, овдје ће моћи да пронађу атрактивно животно и радно окружење у иновативном тиму који је на челу развија 3Д технологија“, поручили су из ове компаније.

Раичевић је поручио да је Бар прави избор за пословање једне овакве глобалне компаније јер Општина у континуитету настоји да створи добар бизнис амбијент, уклањањем бизнис  баријера, програмима подршке предузетништву али и истицањем развоја ИТ индустрије као приоритета у економском развоју града. Осим тога, Бар својим природним и туристичким љепотама привлачи запослене из различитих држава да баш овдје стационирају своје бизнисе што ће локална управа увијек подржати у складу са могућностима.

На састанку је исказана жеља и намјера да се у наредном периоду интезивира сарадња локалне управе и локалне привреде Бара са економијом Луксембурга како би заједнички допринијели унапређењу квалитета живота грађана, стварањем нових послова и отварањем нових радних мјеста у Бару.  Такође, током састанка је разговарано о могућој сарадњи у области очувања баштине Старог Бара уз помоћ ове технологије.​

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:42