/ фото илустрација: Ж.Б.
22/09/2021 u 09:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Анализа квалитета морске воде: На 81,8 одсто локација вода одличног квалитета

У Херцег Новом узоркована је вода на укупно 21 локацији, од чега је на њих 17 она била одличног, а на 4 задовољавајућег квалитета

Резултати анализе квалитета морске воде за 110 локација, коју је Институт за биологију мора спровео у периоду од 14. до 17. септембра ове године, показали су да је на 81,8 одсто локација морска вода  била одличног квалитета, на 9,1 одсто локација доброг, док је на 9,1 одсто локација вода била задовољавајућег квалитета.

- Ови резултати потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета, тј. да је санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију. Класификација вода за купање у оквиру овогодишњег Програма праћења санитарног квалитета  морске воде врши се у складу са чланом 8 Правилника о начину и роковима за спровођење мјера  обезбјеђивања очувања, заштите и побољшања квалитета воде за купање (“Службени лист Црне  Горе”, бр. 028/19), којим се воде за купање класификују као: "одличне", "добре",  "задовољавајуће" и "лоше"- саопштено је из Морског добра.

У општини Улцињ, од укупно 18 локација на којима се реализује Програм праћења санитарног  квалитета морске воде, вода је била одличног квалитета на њих 15, док је на 3 локације вода била доброг квалитета.

На подручју општине Бар, вода је била одличног квалитета на 11 испитиваних локација, на једној је била доброг, а на 3 задовољавајућег квалитета. Када је у питању општина Будва, Програм се реализује на 32 локације, те је у овом мјерењу на њих 26 вода била одличног, на 3 доброг, а на преостале 3 локације задовољавајућег квалитета.

У Бококоторском заливу, у општини Тиват, на свих 9 испитиваних локација вода је била одличног квалитета. На подручју општине  Котор од укупно 15 локација, вода је била одличног квалитета на њих 12, а доброг на преостале 3  локације. У Херцег Новом узоркована је вода на укупно 21 локацији, од чега је на њих 17 она била одличног, а на 4 задовољавајућег квалитета.

Резултати испитивања квалитета морске воде као и подаци о температури мора, температури ваздуха и салинитету за свако појединачно купалиште могу се погледати на посебној апликацији која се налази на интернет страници www.morskodobro.me .

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:38