/ - FOTO: D.J.
12/09/2023 u 06:10 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Andrijevica: Administrativne procedure koče otvaranje planinarskog doma

Dom treba da se da nekome na upravljanje i razmatramo koji bi to model bio najprihvatljiviji, od onog da Opština upravlja domom do sklapanja određenog privatno-javnog partnerstva sa nekom ozbiljnom turističkom kompanijom, navode iz Opštine Andrijevica

Sanacijom planinarskog doma na Krivom dolu stvoreni su odlični preduslovi da se u opštini Andrijevica na pravi način iskoriste prirodni i turistički potencijali ovoga kraja. To je, između ostalog, sredinom prošle godine konstatovano prilikom prezentacije projekta prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo Turistički "Hab" za bolju turističku ponudu u manje razvijenim planinskim predjelima, koji finansira Evropska unija preko IPA programa. Međutim, iako su odrađeni skoro svi poslovi na adaptaciji pomenutog doma, on još uvijek nije pušten u rad. Iz lokalne uprave navode da je ostalo da se sprovedu određene administrativne procedure, neophodne da se Planinarski dom stavi u punu funkciju.

– Tačno je da se kasni sa završetkom određenih aktivnosti koje moraju da se sprovedu kako bi Planinarski dom na Krivom dolu mogao da stoji na usluzi poklonicima planinskog turizma. Građevinski radovi su praktično završeni i uskoro, okončanjem administrativnih procedura, treba da se okonča i realizacija samog prekograničnog projekta koji se tiče adaptacije doma. Međutim, polije svega dom treba da se da nekome na upravljanje. Mi razmatramo koji bi to model bio najprihvatljiviji, od onog da Opština upravlja domom do sklapanja određenog privatno-javnog partnerstva sa nekom ozbiljnom turističkom kompanijom. To svakako treba da prati odluka Skupštine opštine. Hoćemo da vjerujemo da će se sve to završiti do zime i da će dom biti ubrzo dostupan poklonicima turizma – naveli su iz lokalne uprave.

Andrijevica da bude prepoznata po seoskom turizmu
 

Iz Opštine Andrijevica tvrde da su, preduzimajući odgovarajuće aktivnosti, prepoznali da je planinski turizam razvojna šansa ovog područja.
– Lokalna uprava u saradnji sa brojnim partnerima preduzima odgovarajuće mjere da, instaliranjem određenih kapaciteta na atraktivnim lokacijma, privuče što veći broj gostiju na katunima, a sve sa ciljem da, prije svega, zaustavimo nagli odliv lokalnog stanovništva. U tom pravcu izvršena je i sanacija Planinarskog doma na Krivom dolu, a u dijelu Komova otvoren je Avanturistički centar "Mojan". Na planini Štavna je planinsko naselje. To će sve zajedno dati šansu da Andrijevica bude nadaleko prepoznata po planinskom turizmu – uvjeravaju iz lokalne uprave.

Planinarski dom na Krivom dolu, koji se nalazi na oko 1.700 metara nadmorske visine, raspolaže sa četrdesetak kreveta i svom pratećom opremom koja je potrebna naznačenom vidu turizma. Zbog višegodišnje zapuštenosti, Planinarski dom na Krivom dolu u jednom momentu se našao u fazi propadanja. Zahvaljujući jednom od IPA programa izvršena je njegova potpuna sanacija, sa ciljem da se upotpuni turistička ponuda opštine Andrijevica i upošljavanjem sezonske radne snage i plasmanom domaćih proizvoda na katunima da šansa lokanom stanovništvu za ubiranje dodatnih prihoda.

– Objekat Planinarskog doma na Krivom dolu je, uz nekoliko bungalova, vrhunski opremljen, tako da predstavlja odličan kutak za one koji planinu nose u srcu. Važno je napomenuti da Planinarski dom na Krivom dolu zauzima poziciju sa izvanrednim pogledom na predjele Komova, Bjelasice i susjednih planina, što daje posebnu draž i za oči i za dušu – ističu iz Opštine Andrijevica izržavajući nadu da će sve procedure vrlo brzo biti realizovane i da će ovaj objekat i zvanično otvoriti vrata za posjetioce.

I iz vladinog Zajedničkog tehničkog sekretarijata za IPA programe prekogranične saradnje ranije su konstatovali da će Planinarski dom na Krivom dolu imati značajnu ulogu u kreiranju dugoročne strategije razvoja prekograničnog pojasa Crne Gore i Kosova i da će biti stjecište brojnih gostiju sa različitih meridijana.

Iz lokalne samouprave su pozvali nadležne državne institucije da kroz svoje programe daju puni doprinos nastojanjima da planinski turizam postane jedna od okosnica razvoja krajeva koji se naslanjaju na region Komova, Bjelasice i Prokletija.

– Insistiramo da se na nivou države formira radna grupa sastavljena od stručnjaka iz različitih oblasti sa ciljem donošenja strategije, mjera i smjernica za zaustavljanje iseljavanja sa sjevera države. U tom pravcu neophodno je da se akcenat stavi na programe koji bi mladim ljudima garantovali da će kroz razvojne projekte moći da razvijaju sopstveni biznis na sjeveru, odnosno davanje povoljnih kredita, pa i bespovratnih za bavljenje seoskim i planinskim turizmom – navode iz Opštine Andrijevica.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:33