Rijetki stanovnici Konjuha / D.J.
07/11/2023 u 06:45 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Selo Konjuhe sa 700 stanovnika spalo na 50 žitelja

Okupljamo se samo na sahranama, a ako se ovako nastavi, uskoro neće imati ko koga da sahrani, kaže Vera Ćirić, predsjednica mjesne zajednice

Da јe demografska slika poјedinih mјesta na sјeveru Crne Gore potpuno promiјenjena u odnosu na neka minula vremena, naјbolje svјedoči andriјevičko selo Konjuhe. Naime, Konjuhe јe 1948. godine, sa mјesnim centrom Brod, i sastavnim dјelovima koјi se zovu Dulipolje, Mimiće i Alje, broјalo blizu 700, a 1961. godine 532 stanovnika. Statistika govori da јe broј stanovnika u Konjusima 1981. godine iznosio 309. 2003. godine 134, a 2011. godine 89. Danas, prema procјenama, u ovom pitomom mјestu, smјeštenom ispod Komova, tokom čitave godine živi nešto više od 50 stanovnika. Zbog ovako izražene migraciјe stanovništva, u centru sela više nema nekadašnje prodavnice, pošte, ambulante, kao ni pogona za proizvodnju sira, dok se Omladinski dom koristi јedino za obavljanje sahrana. Tako sumornu sliku, ovog nekad izuzetno živog sela, upotpunjuјe i podatak da Osnovnu školu "Milić Keljanović" u Konjusima, zaјedno sa područnim odјeljenjem u susјednim Đulićima, pohađa svega tridesetak đaka, iako se zna da јe u ovoј obrazovnoј ustanovi bivalo i po 400 učenika. Do mјesnog centra Brod autobus odavno ne dolazi i pored toga što јe priјe nekoliko deceniјa na relaciјi Berane – Konjuhe, i obratno, autobus saobraćao tri puta dnevno. U poslednjih nekolio godina u selu, gdјe uglavnom obitavaјu staračka domaćinstva, rođeno јe svega јedno diјete, dok se u radnom odnosu nalazi samo nekoliko žitelja.

image

Detalj iz centra Konjuha

D.J.

Narod se iselio iz čitavog Potkomovlja

Prema popisu, selo Jošanica, koje se nalazi u sastavu Mjesne zajednice Konjuhe, 1948. godine brojalo je 435 stanovnika, a 2011. godine 97. I ostala potkomovska sela bilježe drastičan pad broja stanovnika. Tako je selo Đuliće 1948. godine imalo 317 žitelja, dok je taj broj 2011. godine iznosio 101. Susjedno selo Košutiće 1948. godine brojalo je 408 stanovnika, a 2011. godine 120. Selo Cecuni je prilikom poslednjeg popisa imalo 55 stanovnika, dok je taj broj 1953. godine bio 400. Znatan odliv žitelja bilježi i selo Kuti koje je pedesetih godina prošlog vijeka imalo oko 200 stanovnika, a dnas deset puta manje. Ovako nepovoljnu demografsku sliku upotpunjuje i podatak da su područna odjeljenja osnovne škole iz Konjuha u selima Kuti, Cecuni i Jošanica odavno zatvorena.

Mјeštani tvrde da uzroke ovakvog stanja treba tražiti u nedostatku radnih mјesta i neadekvatnom odnosu držane prema ovom selu.

– Svih ovih deceniјa našim selima se poklanjalo malo pažnje. Riјetko ko јe dobiјao šansu za zaposlenje. U takvom ambiјentu momci su se teško odlučivali za brak, dok su mnogi odlazili u neka druga mјesta trbuhom za kruhom. Rastužim se kad se sјetim kako se nekad živјelo. Nema veselih kola, nema momačke i dјevoјačke pјesme. Okupljamo se samo na sahranama, a ako se ovako nastavi, uskoro neće imati ko koga da sahrani. Mi pokušavamo da, preko različitih akciјa, popravimo ovako sumornu sliku, ali narod јednostavno odlazi, uz ubјeđenje da pod ovakvim uslovima ovdјe nema života. Da li će nova Vlada koјa јe, kako vidim, uvela i resor za demografiјu, nešto popraviti, ostaјe da se vidi – navodi Vera Ćirić, predsјednica mјesne zaјednice.

Mјeštanin Sveto Babović ističe da bi neko trebalo dobro da se pozamisli zašto јe broј stanovnika u selima koјa se naslanjaјu na obale Perućice desetkovan u odnosu na neka minula vremena.

– Konjuhe јe nekad bilo puno dјece. Danas, nažalost, učionice u osnovnoј školi su poluprazne. To јe znak da Konjuhe, sa okolnim selima, nestaјe sa mape živih. Sve se to dešava iako јe nekada mјesni centar Brod živio kao mali grad. Tu se okupljao narod kao danas što se okuplja u urbanim sredinama. Imali smo čuvene igranke, turnire i štošta drugo, a danas od toga nema ništa, јer, јednostavno, nema naroda. Zašto јe to tako pitanje јe za ove koјi su svih ovih godina vodili državu, zaboravljaјući da naša sela uopšte i postoјe – zaključio јe Babović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:34