24/12/2023 u 06:43 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Andrijevica: Seoski turizam predstavljen kao razvojna šansa sjevera

U kategoriji "Najbolje seosko domaćinstvio" prvo mjesto pripalo je domaćinstvu "Dide" sa Cetinja, epitet najboljeg u kategorije "Najbolje seosko domaćinstvo na katunu" ponijelo je domaćinstvo "Veliki lug" iz Kolašina, nagrada "Najbolja seoska domaćica" uručena je Sanji Delević iz Berana,a u kategodriji "Najbolji mladi seoski domaćin/domaćica" prvo mjesto pripalo je Bojani Ćirović iz Pljevalja

Ovogodišnja kampanja "Ruralno, održivo, domaćinski", koju je organizovalo Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, završena je juče na gradskom trgu u Andrijevici sajmom poljoprivrednih proizvoda seoskih domaćinstava i dodjelom nagrada najuspješnijima u seoskom turizmu. Uz bogat kulturno-zabavni program dodijeljeno je ukupno 12 nagrada u četiri kategorije. U kategoriji "Najbolje seosko domaćinstvio" prvo mjesto pripalo je seoskom domaćinstvu "Dide" Rajka Vujića sa Cetinja, drugo seoskom domaćinstvu "Etno house Đurđevina" Gorana Jovanovića iz Kolašina, a treće seoskom domaćinstvu "Garnet" Miška Lekovića iz Bara.

U kategorije "Najbolje seosko domaćinstvo na katunu" epitet najboljeg ponijelo je seosko domaćinstvo "Veliki lug" Gordane Dulović iz Kolašina, drugoplasirano je seosko domaćinstvo "Katun Kuline" Obrena Jeknića iz istog grada, a trećeplasirano seosko domaćinstvo "Komovi – katun Božićki" Mikše Ćulafića iz Andrijevice

U kategoriji "Najbolja seoska domaćica" prva nagrada uručena je Sanji Delević iz seoskog domaćinstva "Medeni brijeg" iz Berana, druga Blagici Stevović iz seoskog domaćinstva "La Nostra Casa" sa Žabljaka, i treća Slavici Tadić iz seoskog domaćinstva "Tadić" iz Nikšića.

image
foto: d.j.

Nagrade su podijeljene i u kategoriji "Najbolji mladi seoski domaćin/domaćica" gdje je prvo mjesto pripalo Bojani Ćirović iz seoskog domaćinstva "Ćirović" iz Pljevalja, drugo Jovanu Dedeiću iz seoskog domaćinstva "Vukov konak" sa Žabljaka, i treće Bojanu Filipoviću iz seoskog domaćinstva "Tara Gardens" iz Mojkovca.

Manifestaciju u Andrijevici otvorio je Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović, rekavši da rurarni turizam u Crnoj Gori poslednjih godina doživljava značajan razvoj, a rurarna područja privlačne destinacije zbog autentičnog iskustva koje nude posjetiocima.

Ćulafić: Očekujemo veću podršku Vlade

Predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić pozvao je nadležne u Vladi da još snažnije daju podršku razvoju seoskog turizma.

-Zamo da je ruralni turizma važan faktor turističkog razvoja Crne Gore, kao i razvoja naše opštine. Takođe, znamo da seoska domaćinstva zavređuju posebnu pažnju. Mi, sa lokalnog nivoa nastojimo da damo doprinos da seoski turizam i proizvodnja zdrave hrane dobiju na značaju i da se kroz različite programe zaustavi sve prisutnije iseljavanje lokalnog stanovništa, jer to je najveći problem sa kojim se suočavaju ovi krajevi.Zato još jednom koristim priliku da pozovem odgovorne u Vladi da još snažnije podrže sve dobre ideje koje će doprinijeti da naši vrijedni domaćini jačaju svoja gazdinstva. Na taj način jačaće i ovi krajevi koji su Bogom dani i za zimski i ljetnji turizam – kazao je Ćulafić.

– Rurani turizam uključuje tradicionalnu hranu, kulturne događaje, i prirodne ljepote, doprinoseći održivom ekonomskom rastu u ruralnim zajednicama. Investicije, infeastruktura i promocija lokalnnih resusa igraraju presudnu ulogu u unuprađenju ove vrste turističke ponude u Crnoj Gori. Da smo na tom putu negdje zakoračali, da smo uspješni govori podatak da je u 2019. godini bilo registrovano svega 65 seoskih domaćinstava, dok ih je danas 286- naglasio je Martinović.

image
foto: d.j.

On je poručio da će za vrijeme mandata aktuelne Vlade ovih domaćinstva biti još više, te da će akcenat ministarstva na čijem se čelu nalazi biti da se razvijaju seoska domaćinstva i ruralni turizam.

– Naše opredjeljenje je da stumulišemo seoska domaćinstva koja se bave pružanjem ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima. Ideja je da i dalje širimo njihovu ponudi i radimo na jačanju kvaliteta. Želimo da seoska domaćinstva postanu jedan od pokretač ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i sprečavanja odlaska mladih sa sela, s uvjeravanjem da razvijeni seoski turizam, u sprezi sa poljoprivredom, kao rezultat daje zdravu i stabilnu ekonomiju u Crnoj Gori, naročito na sjeveru koji je prirodni dragulj naše države – naglasio je Martinović.

Na gradskom trgu više od 20 proizvođača domaćih proizvoda iz svih krajeva Crne Gore predstavilo je svoje ponude, a građani Andrijevice uživali su u raznolikom zabavnom programu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:15